Şirincesultan kebab από τα περισσεύματα του Πασχαλινού τραπεζιού

22/04/2022 - 17:00

Το Κεμπάπ αυτό μας εξηγεί η φίλη μας Πελαγία η Σμυρνιά, συνηθίζεται στο χωριό Σιρίντζε (Κιρκινζές) της Εφέσου, που οι Έλληνες το έχουμε συνδέσει με την λογοτέχνη μας Διδώ Σωτηρίου. Πρώτα βράζετε τις πατάτες και αφού κρυώσουν τις κόβετε σε κυβάκια, ζεματίστε, κάπως να μαλακώσει και ο αρακάς (φρέσκος ή καταψυγμένος). Μετά αφού έχετε κόψει σε κομματάκια το έτοιμο αρνί που περίσσεψε, ανακατεύετε όλα τα υλικά προσθέτοντας μπόλικο μαύρο πιπέρι, μυρωδικά της αρεσκείας σας (π.χ. άνηθο, μαϊντανό) λίγο αλάτι και προαιρετικά τριμμένο τυρί και χτυπημένο αυγό ή κρέμα μπεσαμέλ. Στην συνέχεια τυλίγετε το μείγμα σε μποχτσά (πακέτο) από χωριάτικο φύλλο ή κρούστας. Μπορούμε να το φτιάξουμε και σε ατομική συσκευασία όπως το λεγόμενο talaşböreği (κυριολεξία μετάφρασης: πίττα με πριονίδια). Αλείφουμε με λάδι και πασπαλίζουμε με σουσάμι και μαυροκούκι. Ψήνετε στο φούρνο για 45’ στους 170c και σερβίρετε είτε ως κυρίως πιάτο είτε ως συνοδευτικό του τραπεζιού. Αρχικά η Πελαγία είχε σκοπό να γράψουμε συνταγές για τζιγιεροσαρμάδες, κεφτέδες με εντόσθια, γαρδούμπες, κοκορέτσι μόνο με γλυκάδια, όπως το συνηθίζουν οι γείτονες κ.α. Όμως το γενικότερο κλίμα του φετινού Πάσχα, ο πόλεμος μεταξύ ομόδοξων που μαίνεται κοντά μας, η ακρίβεια, η αβεβαιότητα ο φόβος και η ιδέα ότι άλλοι στερούνται και τα στοιχειώδη, μας προτείνει ως ένδειξη αλληλέγγυας σκέψης στους δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας, να αξιοποιήσουμε τα περισσεύματα. Μαζί με το Χριστός Ανέστη στέλνει και την ευχή της για Ειρήνη στον κόσμο! 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey