Σεισμός Σμύρνης: πολλοί νεκροί, πολλές οι καταστροφές

07/11/2020 - 16:44

Μία βδομάδα μετά τον σεισμό των 6,7 ρίχτερ που έπληξε την Σάμο με την απώλεια των δύο εφήβων-μαθητών και τις μεγάλες ζημιές σε κτίρια και υποδομές στο νησί, η κοντινή Σμύρνη θρηνεί και αυτή στα ερείπια που άφησε πίσω του ο εγκέλαδος. Έως προχθές που σταμάτησαν οι έρευνες διάσωσης στα συντρίμμια πολυώροφων που κατέρρευσαν, οι νεκροί ήσαν 114 και οι τραυματίες 1.035 (137 εξακολουθούσαν να νοσηλεύονται). Στα 17 ανέρχονται τα μεγάλα κτίρια που καταστράφηκαν και εγκλωβίστηκαν πολλοί άνθρωποι, λίγοι οι τυχεροί που ανέσυραν οι σωστικές υπηρεσίες και περισσότεροι οι άτυχοι που έχασαν την ζωή τους. Γύρω στις 3.000 σκηνές έχουν στηθεί ως προσωρινό καταφύγιο αστέγων ενώ διατέθηκαν πάνω από 10.000 κρεβάτια σε ξενοδοχεία και άλλα κέντρα για την στέγαση των σεισμόπληκτων. Ο σεισμός έπληξε την ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης και οι ζημίες εντοπίζονται στις συνοικίες Μπουρνόβα, κυρίως δε στο Μπαϊρακλί, στη βόρεια πλευρά της. Για όσους γνωρίζουν από Σμύρνη, Μπαϊρακλί είναι η συνοικία με τους ουρανοξύστες που συναντάμε, καθώς απ’ το Αϊβαλί κατευθυνόμαστε προς το κέντρο της Σμύρνης. Ζημιές υπέστη και το Σεφερί Χισάρ (αρχαία Τέως) νότια της Σμύρνης, απέναντι απ την Σάμο, όπου εκδηλώθηκε και το μίνι τσουνάμι και καταγράφηκε ένας θάνατος.

Αλληλεγγύη στους σεισμόπληκτους

Από κάθε γωνιά της Τουρκίας κυρίως με πρωτοβουλία των Δήμων αποστέλλονται στη Σμύρνη εφόδια, που παραδίδονται στην AFAD (κρατικό φορέα υποστήριξης πληγέντων από καταστροφές) και διανέμονται στους σεισμόπληκτους. Ο Δήμαρχος Αϊβαλί επισκέφθηκε τους συναδέλφους του σε Μπουρνόβα και Μπαϊρακλί εκφράζοντας την αλληλεγγύη του. Όταν επέστρεψε με έκκλησή από μεγαφώνου στους Αϊβαλιώτες ζήτησε να προσφέρουν τα είδη που χρειάζονται οι σεισμόπληκτοι, όπως κουβέρτες υπνόσακους είδη καθαριότητας κλπ. Ανάλογα κινήθηκε και ο Δήμος Αδραμυτίου. Ο Δήμος Περγάμου όλη αυτή την εβδομάδα εγκατέστησε έξω απ τα συντρίμμια της πολυκατοικίας REZA BEY, με τους περισσότερους εγκλωβισμένους, τροχόσπιτο που διένειμε νερό, τσάι, και άλλα στους εκατοντάδες κατοίκους, περίοικους και εργαζόμενους στην ανεύρεση ζωντανών στα ερείπια. Στην πολυκατοικία αυτή στο ισόγειο της οποίας στεγάζονταν σούπερ μάρκετ είχαν πειραχθεί ο τσιμεντοκολώνες και διαταράχτηκε η στατική επάρκεια του κτιρίου. Ήδη συνελήφθησαν οι εμπλεκόμενοι με τις άδειες του κτιρίου μηχανικοί!

Κυβερνητικά μέτρα

30 χιλιάδες λίρες θα δοθούν σε κάθε σεισμόπληκτο νοικοκυριό για οικοσκευή, 13 χιλιάδες για μεταφορές και επίδομα ενοικίου. Πάντως πληθαίνουν οι καταγγελίες ότι λόγω του σεισμού έχουν αυξηθεί υπέρμετρα τα ενοίκια στην Σμύρνη όπως και τα κόμιστρα για μεταφορικά.

Ζημιές από τον σεισμό και στο κάστρο της Φώκιας

Κατέρρευσε μεγάλο μέρος των παραθαλάσσιων τειχών στο κάστρο της Π. Φώκιας (Beş Kapılar Hisar). Το κάστρο χτίστηκε από τους Βυζαντινούς (11ος-12ος αιώνας) αργότερα προστέθηκε στα οχυρά του Β. Αιγαίου του κράτους της Γένοβας, κατελήφθη από τους Οθωμανούς το 1455 οι οποίοι το επισκεύασαν (1538-1539) και πρόσθεσαν τα παραθαλάσσια τοξωτά τείχη, μέρος των οποίων κατέρρευσε.

Μετασεισμικοί έλεγχοι

Σύμφωνα με ανακοινώσεις των ελεγκτικών κλιμακίων μηχανικών που διενήργησαν ελέγχους σε κτυπημένα από τον σεισμό πολυώροφα κτίρια της Σμύρνης 41 κρίθηκαν άμεσα κατεδαφιστέα. Περισσότερη όμως ανησυχία προκάλεσε η δημοσιοποίηση της έκθεσης του Yavuz Işık, πρόεδρου του Ευρωπαϊκού και Τουρκικού Συνδέσμου έτοιμου σκυροδέματος, σύμφωνα με την οποία 400 χιλιάδες περίπου κτίρια σε Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη, κατασκευασμένα με κανονισμούς δόμησης και τσιμέντο τύπου C10 πριν το 1999, πρέπει να κατεδαφιστούν. «Λόγω του χρόνου, παρατηρείται κατακερματισμός σκυροδέματος και διάβρωση σιδήρου στα κτίρια», δήλωσε ο Işık στην Hürriyet επισημαίνοντας ότι λόγω αυτών των κατασκευών ο σεισμός στη θάλασσα του Μαρμαρά το 1999 σκότωσε 2000 άτομα. Το 1/3 των 1,2 εκατ. κτιρίων στη Σμύρνη και το 1/4 των 1,6 εκατ. κτιρίων στην Κωνσταντινούπολη κατασκευάστηκαν πριν από το 1999. «Οι περισσότερες από αυτές τις κατασκευές είναι σχολεία, νοσοκομεία και ξενοδοχεία», πρόσθεσε ο Işık.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey