Πυρηνικό Εργοστάσιο Άκουγιού

23/01/2021 - 17:00 Ενημερώθηκε 22/01/2021 - 14:07

Συναγερμός σήμανε στο εργοτάξιο του κατασκευαζόμενου απ’ την ρωσική εταιρεία ROSATOM πυρηνικού εργοστασίου Ακούγιου στη νότια Τουρκία όπου το απόγευμα της Τρίτης σημειώθηκαν δύο διαδοχικές εκρήξεις απ’ τις οποίες προκλήθηκαν ζημιές σε σπίτια, και σε θερμοκήπια της γύρω περιοχής. Επίσημα ανακοινώθηκε ότι επρόκειτο για προγραμματισμένες εκρήξεις σε σημείο εκτός του εργοστασίου όπου θα κτιστούν σπίτια για τους εργαζόμενους. Πάντως το θέμα του Άκουγιού ήλθε τούτες τις μέρες και πάλι στην επικαιρότητα από ερώτηση Βουλευτή της αντιπολίτευσης CHP Αλί Μαχίρ Μπασαρίρ. Μεταξύ άλλων επισημαίνει ο βουλευτής ότι παρά τους 2.451 τόνους οπλισμένου με σίδερο μπετόν που ρίχτηκαν, η βάση του εργοστασίου παρουσίασε ρήγματα και εισήλθε στη θεμελίωση θαλασσινό νερό. Αυτό δημιουργεί ήδη κινδύνους που σε συνδυασμό με την σεισμικότητα της όλης περιοχής δημιουργεί ανησυχίες. Δεν είναι λίγες οι φωνές που καλούν την κυβέρνηση να εγκαταλείψει όσο είναι ακόμη καιρός το στήσιμο του πυρηνικού εργοστασίου το οποίο προγραμματίζεται να λειτουργήσει το 2023.

Φαγητό του δρόμου στην Τουρκία

Το Υπουργείο Τουρισμού αξιολογεί και ιεραρχεί το φαγητό του δρόμου (sokakyemeği) streetfood, διεθνής όρος, που προσφέρεται στη χώρα:

1)simit κουλούρι ψωμί σκέτο ή με τυρί και ένα φλιτζάνι τσάι». 2) σάντουιτς φρέσκου τηγανητού ψαριού. 3) κάστανα ψητά, το χειμώνα. 4)Tantuni, τυλιγμένο σε πίττα, ψιλοκομμένο κρέας με μαϊντανό, ντομάτες, πιπεριές, κρεμμύδι, σαν το δικό μας πιτόγυρο. 5)midyedolma, μύδια γεμισμένα με ρύζι. 6) Kumpir, κουμπιρί μεγάλη ψητή πατάτα, γεμιστή με διάφορα όπως λουκάνικα, τουρσιά, ελιές μαγιονέζα κ.α. 7)κοτόπουλο με ρύζι πολλές φορές προσφέρεται με τουρσί και ένα ποτήρι αϊράν. 8)Çiğköfte, ωμά κεφτεδάκια, παρά το όνομά του, αποτελείται από πλιγούρι και πάστα καθώς και πικάντικα βότανα ταιριάζει επίσης με αϊράν. 9) φρέσκο αμύγδαλο στον πάγο.                                                                                                                       10) şalgam πικάντικο ποτό από γογγύλι - παντζάρι.

Πάντως από προχθές πήγε στις 2 λίρες η τιμή του σιμιτιού «κεβρέκ» το λένε στη Σμύρνη, κάπως διαφορετικό απ’ την υπόλοιπη Τουρκία, μοιάζει με το δικό μας της Θεσσαλονίκης. Λόγω της πανδημίας έχει πέσει κατά 50% η κατανάλωση στο σιμίτ, αφού πια δεν κυκλοφορεί πολύς κόσμος στους δρόμους.

 

Στους ρυθμούς του κορωνοϊού                                                                                                                        

 Σύμφωνα με όσα επίσημα ανακοινώνονται τα καθημερινά κρούσματα στην Τουρκία μειώνονται. Από 30 χιλ. πριν ένα μήνα έχουν πέσει στις 6 με 7 χιλ. Οι νεκροί κυμαίνονται γύρω στους 150 με 200 την ημέρα, σε σύνολο 25 χιλ. περίπου θανάτων και 2,5 εκατ. κρουσμάτων απ’ την αρχή της πανδημίας στην χώρα. Ήδη το κινέζικο εμβόλιο έβαλαν 980 χιλ. υγειονομικοί και ηλικιωμένοι άνω των 90. Από προχθές ξεκίνησε και ο εμβολιασμός των άνω των 85 των ετών, ενώ διαπραγματεύονται την αγορά και νέων εμβολίων πέραν των κινεζικών. Τα σαββατοκύριακα εξακολουθεί να εφαρμόζεται το 56ωρο καθολικό Lockdown. Σχολεία - εστίαση παραμένουν κι εκεί κλειστά. Τώρα υπάρχουν σκέψεις για άνοιγμα των σχολείων στις 15 Φεβρουαρίου και βλέπουμε. Πάντως από 22 Ιανουαρίου. άνοιξαν υπό όρους τα φροντιστήρια για μαθητές που προετοιμάζονται για το Πανεπιστήμιο καθώς και χιονοδρομικά κέντρα και ήδη προγραμματίζονται εκδρομές απ’ το Αϊβαλί για την Προύσα.

Στο γειτονικό μας Αϊβαλί: Παρόλο που λένε ότι στο νοσοκομείο τους δεν νοσηλεύεται τις τελευταίες ημέρες κανείς ασθενής με τον ιό, τα μέτρα εξακολουθούν αυστηρά, με τους αστυνομικούς της γειτονιάς (Μπεκτσήδες) να περιέρχονται με τα μεγάφωνα στις κεντρικές περιοχές να συστήνουν αποφυγή συνωστισμού, λήψη μέτρων προστασίας μάσκες, αποστάσεις και ελέγχους τήρησης της καραντίνας γι’ αυτούς που διαγνώσθηκαν με Covid.

Κλάδεμα ελιάς, φύλλο δεν αφήνουν στο έδαφος: Ολοκληρώθηκε πια η συγκομιδή και κλαδεύουν τώρα στα χωράφια του Αδραμυτινού Κόλπου. Οι κτηματίες καλούν τον κόσμο να σπεύσει να προμηθευτεί φύλλα ελιάς (απ’ τα κομμένα κλαδιά, όχι απ’ τα δένδρα) για το τσάι ελιάς, που έγινε πάλι πολύ της μόδας στην Τουρκία λόγω κοροναϊού. Λένε πως η ουσία ολεουροπεΐνη, μια ισχυρή πολυφαινόλη, που υπάρχει στο φύλλο ελιάς, εκτός που ότι θεραπεύει προβλήματα της καρδιάς και της αρτηριακής πίεσης, ίσως να έχει και αντικαρκινική δράση, βοηθά και στον κοροναϊό ! Στην Πόλη και σε άλλα αστικά κέντρα τα αποξηραμένα φύλλα ελιάς για τσάι πωλούνται προς 100 λίρες το κιλό!

 

Ο κρύος καιρός φέρνει ποικιλία ψαριών αλλά με τσιμπημένες τιμές

Γέμισαν αλιεύματα οι ψαραγορές του Τσανάκκαλε αλλά λόγω που ισχύει και νέα απαγόρευση της αλιείας χαψιού στη Μαύρη Θάλασσα, έως τις 28 Ιανουαρίου οι τιμές των άλλων ψαριών παραμένουν υψηλές. Για παράδειγμα τα γουφάρια, δημοφιλή στους γείτονες, τα μεν μικρού μεγέθους (Τσινακοπ) από 40-50 λίρες πήγαν στις 70 το κιλό, τα μεσαίου μεγέθους (Σαρίκανάτ) στις 90 και τα μεγάλα (Λουφέρ) από 160 έως 200! Αυτή τη βδομάδα οι τιμές στην ιχθυαγορά του Τσανάκκαλε κυμάνθηκαν: Οι κουτσομούρες (τεκίρ) 50 το κιλό, οι γόπες 30, οι ζαργάνες 40 και του ιχθυοτροφείου 50 οι τσιπούρες και 70 τα λαβράκια. Το λιγοστό χαψί, που αποτελεί τη βάση διατροφής στα περισσότερα σπίτια των γειτόνων, πουλιέται προς 40 λίρες το κιλό. (η ισοτιμία της λίρας αυτή τη βδομάδα ήταν περίπου 9 λίρες ένα ευρώ).

 

Διαδικτυακή κοπή βασιλόπιτας Ιμβρίων                                                                                              

 Λόγω της πανδημίας τα Ιμβριακά σωματεία στην Ελλάδα, Σύλλογος Ιμβρίων και Ιμβριακή Ένωση Μακεδονίας-Θράκης, έκοψαν την περασμένη Κυριακή διαδικτυακά την πίτα τους και υπήρξαν με την μορφή μηνυμάτων πάρα πολλές συμμετοχές προσωπικοτήτων όπως του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, Υπουργών, Συλλόγων κλπ., από Ελλάδα και Τουρκία. Απ’ το σχετικό Δ.Τ. που εκδώσαν τα Ιμβριακά Σωματεία ξεχωρίζει η αποστροφή: «Τόσο ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας, με την ιδιότητα του μέλους της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης (PACE), όσο και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών κ. Τσαβούσογλου, με την ιδιότητα του Επικεφαλής της Τουρκικής Αντιπροσωπείας, εργάστηκαν στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας για τη δημιουργία του «οδικού χάρτη» για τη διάσωση του ελληνικού στοιχείου της Ίμβρου και της Τενέδου που χαράσσει το Ψήφισμα 1625/2008 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ένα ψήφισμα που υιοθετήθηκε με θετικές ψήφους τόσο της ελληνικής όσο και της τουρκικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας αποτελώντας παράδειγμα καλής συνεννόησης και αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Αυτό το κλίμα εμπιστοσύνης προσπαθούν να οικοδομήσουν καλόπιστα με κόπο και υπομονή εδώ και δύο σχεδόν δεκαετίες τα Ιμβριακά Σωματεία μέσω της διπλωματίας των πολιτών, με σκοπό τη μετατροπή της Ίμβρου και της Τενέδου σε υπόδειγμα συνεργασίας μεταξύ των λαών των δύο χωρών, σε γέφυρα ειρήνης και αλληλοκατανόησης μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων». Όπως και η φράση του ΥΠΕΞ κ. Δένδια για τον συμπατριώτη μας Μητροπολίτη Κύριλλο Συκή: «κρίνοντας από τους πρώτους μήνες της ποιμαντορίας του, πιστεύω ότι ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου,, θα καταφέρει να συσπειρώσει τον εκεί Ιμβριακό Ελληνισμό».

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey