Προχωρούν τα έργα της κρεμαστής γέφυρας στα Δαρδανέλια

02/11/2020 - 14:31

 

Μπορεί η τουρκική λίρα να καταρρέει αλλά φαραωνικά έργα όπως αυτό της ζεύξης των Δαρδανελίων (όνειρο του Ξέρξη!) προχωρούν. Βέβαια ο όμιλος των ξένων κυρίως εταιρειών που εκτελεί το έργο με την μέθοδο μελέτη-κατασκευή-εκμετάλλευση, επενδύει ξένα κεφάλαια, προσδοκώντας πολλαπλάσια έσοδα με την λειτουργία της υποδομής. Η γέφυρα θα ονομάζεται «Çanakkale 1915 Boğaz Köprüsü» για τα τιμηθεί η νίκη της Καλλίπολης (3 Μαρτίου 1915). Με την πρόοδο του έργου έχουν ήδη στηθεί οι δύο πύργοι που θα κρεμαστεί η γέφυρα κοντά στην Καλλίπολη-Gelibolu στην Ευρωπαϊκή πλευρά και την Λάμψακο-Lapseki στην Ασιατική. Όταν ολοκληρωθεί, θα είναι λένε η μεγαλύτερη κρεμαστή γέφυρα στον κόσμο, με 45 μ. πλάτος και 5 λωρίδες κυκλοφορίας των οχημάτων θα την διανύουν δε οι οδηγοί σε 6 λεπτά. Με την εμμονή των τούρκων και ιδιαίτερα του Προέδρου Ερντογάν στους συμβολισμούς επισημαίνεται: Η γέφυρα εγκαινιάστηκε από τον Πρόεδρο στις 3 Μαρτίου 2017, επέτειο της νίκης (3-3-1915)και θα παραδοθεί στις 3 Μαρτίου 2023, 100η επέτειο της εγκαθίδρυσης του δημοκρατικού πολιτεύματος στην Τουρκία! Το μήκος του κρεμαστού τμήματος της γέφυρας θα είναι 2023 μέτρα συν τα χερσαία τμήματα 680 μ. στην Ευρωπαϊκή ακτή και 365 στην Ασιατική. Επίσης το ύψος των πύργων θα είναι 318 μ. συμβολικό κι αυτό!

 

Όπως κι εδώ, «ψηφιακός» φέτος ο εορτασμός της εθνικής γιορτής κι απέναντι

Γιορτάστηκε προχθές (29 Σεπτεμβρίου) η 97η επέτειος της Εγκαθίδρυσης από τον Κεμάλ της Δημοκρατίας στην Τουρκία. Βέβαια χωρίς παρελάσεις άλλες φανφάρες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, όπως παντού. Καταθέσεις στεφάνων, σημαιοστολισμοί αλλά και φωτεινές και ηχητικές εκπομπές στους δρόμους. Ιδιαίτερα στην Σμύρνη, με δεδομένη την προσήλωση των τοπικών αρχών και των κατοίκων στον Κεμάλ, οι σημαιοστολισμοί ήσαν το κάτι άλλο. Πάντως η αντιπολίτευση στηλίτευσε τα περιοριστικά μέτρα της ισχυριζόμενη: «Πώς γίνεται να μην κολλάει ο κορονοϊός στον συνωστισμό προσέλευσης πιστών στο τζαμί της Αγιά-Σοφιάς και να κολλάει στις γιορτές για απόδοση τιμής στον Κεμάλ Ατατούρκ»! Πέραν της επετείου, οι γείτονες βοηθούντος και του σχετικά καλού καιρού απολαμβάνουν 4,5 ημερών αργίες. Πάρα πολλοί μετακινήθηκαν αυτές τις ημέρες απ τα αστικά κέντρα σε παραλιακά θέρετρα του Αιγαίου. Στην αντικρινή μας Άσσο μάλιστα οι υπεύθυνοι του τουρισμού έδιναν κι ένα καλάθι στους επισκέπτες να πάνε στα χωράφια και να διαλέξουν μόνοι τους ελιές για τσακιστές ή τουρσί!

Στην Μπουρχάνια

Παλιά την λέγανε Κιμέρ, σήμερα είναι μια σύγχρονη πόλη ανάμεσα Αϊβαλί και Αδραμύτι, κέντρο της ελαιοπαραγωγής και επεξεργασίας ελιάς και ελαιολάδου στον Αδραμυτινό Κόλπο. Ουσιαστικά εκεί εκθλίβεται το περισσότερο λάδι και καθορίζονται οι τιμές. Έτσι αρχίζοντας την παρέμβαση του στην αγορά ο μεγαλύτερος αγροτικός-πιστωτικός συνεταιρισμός TARIM άρχισε από προχθές να αγοράζει ελιές για τυποποίηση από 13 έως 5 λίρες το κιλό. 13 δίνουν στις μεγάλες ελιές τύπου «Gemlik» ονομαστές σ’ όλη την χώρα, όπως λέμε εμείς «Καλαμών» «Άμφισσας» κ.α. Gemlik σήμερα λέγεται η αρχαία Κίος στην Προποντίδα. Πολλά κτήματα στον Αδραμυτινό κόλπο αρδεύονται από το φράγμα στο Χαβράν και παράγουν μεγάλες ποτιζόμενες ελιές κατάλληλες για επιτραπέζιες. Από τη διαλογή που γίνεται οι χτυπημένες ελιές αγοράζονται από τον συνεταιρισμό προς 8 έως 4,5 λίρες το κιλό και όσες απομένουν που προορίζονται για έκθλιψη και παραγωγή λαδιού προς 2,7 λίρες. Οι αγρότες θεωρούν ικανοποιητικές τις τιμές.

Πρόνοια για τα αδέσποτα ζώα

Ο Δήμος της Μπουρχάνιας διαθέτει ένα μόνιμο δίκτυο με ποτίστρες και ταΐστρες για τα αδέσποτα ζώα. Ενδιαφέρον είναι ότι σε τακτά χρονικά διαστήματα υπάλληλοι του Δήμου καθαρίζουν τον χώρο και τα σκεύη, ενώ οι ποτίστρες είναι μόνιμα συνδεδεμένες με το δίκτυο ύδρευσης για παροχή καθαρού νερού στα ζώα.

Πάπας - Οικουμενικό Πατριάρχης «Fratelli tutti» (όλοι αδέλφια)

Πριν λίγες ημέρες, στις 22 Οκτωβρίου ο Πάπας Φραγκίσκος συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο οποίος βρισκόταν στη Ρώμη για τη Διεθνή Συνάντηση Προσευχής. Αναφερόμενος ο Πατριάρχης, στην έκκληση του Πάπα προς τους χριστιανούς όλου του κόσμου με την 3η επιστολή του φέτος, λεγόμενη και «Fratelli tutti» (όλοι αδέλφια), με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού και την αποτυχία του κόσμου να συνεργαστεί, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Συμφωνούμε απολύτως με την πρόσκληση-πρόκληση του Πάπα να εγκαταλείψουμε την αδιαφορία ή ακόμα και τον κυνισμό. Η οικονομική ανάπτυξη δεν μείωσε το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Αντίθετα, έχει δώσει προτεραιότητα στα κέρδη, εις βάρος της προστασίας των αδύναμων, και συμβάλλει στην επιδείνωση των περιβαλλοντικών προβλημάτων. Και η πολιτική έχει γίνει ο υπηρέτης της οικονομίας. Τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο επεξεργάζονται και εξυπηρετούν σκοπούς που δεν σχετίζονται με τη δικαιοσύνη, την ελευθερία και την ειρήνη. Το πρόβλημα των προσφύγων, η τρομοκρατία, η κρατική βία, η ταπείνωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, οι σύγχρονες μορφές δουλείας και η επιδημία Covid-19 βάζουν τώρα την πολιτική μπροστά σε νέες ευθύνες και διαγράφουν την ρεαλιστική λογική της». Θα έλεγε κανείς: καιρός πια είναι η εκκλησία να αναλάβει την αποστολή της, να ξεκολλήσει από τύπους και κανόνες!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey