Patlıcanlı Börek - Μπουρέκι μελιτζάνας

30/07/2022 - 17:00

Με καταγωγή απ’ την Ινδία λένε η μελιτζάνα διαδόθηκε από τους Πέρσες και τους Έλληνες σ όλο τον κόσμο, με την Κίνα να παράγει σήμερα το 57% της παγκόσμιας παραγωγής, την Τουρκία στην 5η θέση με το 1,7% και στην Ελλάδα μόλις στο 0,02% παγκοσμίως! Απ’ τα δημοφιλέστερα λαχανικά οι μελιτζάνες μαγειρεύονται στη Τουρκία με πάνω από 200 τρόπους, στο φούρνο, τηγανητές στη κατσαρόλα σε κρέας ή σκέτη, σερβίροντάς τες ζεστές (το περίφημο Ιμάμ μπαιλντί) ή κρύες (μελιτζανοσαλάτα) για μεζέ κλπ. Τούτες τι μέρες η πολυπράγμων μαγείρισσά - ηθοποιός και φίλη μας Πελαγία η Σμυρνιά «έχει φούριες» αλλά βρήκαμε μια εποχιακή συνταγή που βγαίνει και «εμφανίσιμη» για το τραπέζι σας.

Κόβουμε σε μακρόστενες φέτες 4- 5 μεγάλές μελιτζάνες, τις αλείφουμε με λίγο λάδι και τις ψήνουμε στο φούρνο ίσαμε να ροδίσουν κάπως. Ανοίγουμε φύλλο ή αγοράζουμε έτοιμο της αρέσκειας μας (οι τούρκοι χρησιμοποιούν αυτό που βρίσκει κανείς παντού εκεί, τον στρογγυλό γιουφκα) στο οποίο αλείφουμε με ελάχιστο νερό και ελαιόλαδο. Ετοιμάζουμε τη γέμιση, δηλαδή ανακατεύοντας - ζυμώνοντας καλά 300-400 γρ. μοσχαρίσιο κιμά, 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο με μπαχαρικά μαύρο - κόκκινο πιπέρι και ελάχιστο μπαχάρι. Στην άκρη του φύλλου στρώνουμε στη σειρά τις ψημένες μελιτζάνες και πάνω τους πλάθουμε σαν λουκάνικο τη γέμιση του κιμά και τυλίγουμε σε μακρόστενο ρολό. Τοποθετούμε το ρολό κυκλικά, προσεκτικά σε ελαφρώς λαδωμένο ταψί, ραντίζουμε την επιφάνεια με λίγο ελαιόλαδο ακόμη και το ψήνουμε στους 200’β για μισή ώρα περίπου.Όταν βγει από το φούρνο ρίχνουμε γιαούρτι με σκόρδο και για χρώμα μια σάλτσα από λιωμένη κόκκινη πιπεριά σε 1-2 κουταλιές βούτυρο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey