Πάσχα σε Ίμβρο και Τένεδο 

01/05/2021 - 15:59

Ο συμπατριώτης μας Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου κατοικοεδρεύοντας στην Ίμβρο όλη την περίοδο της πανδημίας έχει να παρουσιάσει σοβαρό κοινωνικό αλλά και σωστικό έργο στα ομογενειακά χωριά. Μεταξύ άλλων και συνεργαζόμενος με τις αρχές ανέκτησε το ιδιοκτησιακό καθεστώς σε δεκάδες ερειπωμένα - ξεχασμένα εξωκλήσια του νησιού τα οποία και αναστηλώνει το ένα μετά το άλλο. Παρά τα αυστηρά αντι- COVID μέτρα οι εκκλησίες παραμένουν ανοιχτές και μπορούν να εκκλησιάζονται οι ομογενείς μας. Ήδη ανακοίνωσε το πρόγραμμα της Μ. Εβδομάδας, Πάσχα και Διακαινησίμου, σύμφωνα με το οποίο πέρα από το κεντρικό χωριό Παναγία θα μεταβεί για τέλεση λειτουργιών και σε πολλά ομογενειακά χωριά (Αγρίδια, Γλυκύ, Σχοινούδι κ.α.) έχοντας πάρει άδεια απ’ τις αρχές για εκδηλώσεις στους αύλειους χώρους των εκκλησιών (Επιτάφιος - Ανάσταση). Στην Τένεδο έχει σταλεί ιερέας ο οποίος τελεί όλες τις λειτουργίες για τους περίπου 15 ομογενείς του νησιού.

Πασχαλινοί μεζέδες της Πελαγίας

Ανεξάρτητα πως θα μαγειρέψετε το πασχαλινό αρνί (κατσίκι) σας, η φίλη μας η Πελαγία απ’ τη Σμύρνη προτείνει μεζεδάκια για να δώσουν χρώμα και γεύση στο τραπέζι σας. Παντζαροκεφτέδες (pancarköfte): όπως και με τους κολοκυθοκεφτέδες ξύνετε στον τρίφτη ωμές τις κοκκινόριζες και προσθέστε κουρκούτι (χυλό με αλεύρι) μετά ψιλοκόψτε ότι ζαρζαβατικό υπάρχει διαθέσιμο (σέσκουλα, ραδίκια, άνηθο κλπ.) και τηγανίστε μέχρι να ροδίσουν.

Τζιγιεροσαρμάδες (CiğerSarma): Ζεματίζετε και ψιλοκόβετε τη συκωταριά του αρνιού (όπως στη μαγειρίτσα) και τσιγαρίζετε με λίγο βούτυρο. Στη συνέχεια προσθέτετε: άνηθο, δυόσμο, φρέσκα κρεμμύδια, κουκουνάρι, σταφίδες, ρύζι και αλατοπίπερο. Σε μπολ με νερό που έχουμε βάλει λίγο ξύδι πλένουμε καλά τη μπόλια (υμένας που περιβάλλει τα έντερα) του αρνιού, κόβουμε τετράγωνα κομμάτια και σε καθένα τυλίγουμε λίγη γέμιση να γίνει ο σαρμάς. Τους τοποθετούμε σε ελαφρά βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε στους 200΄ για περίπου μία ώρα. Όταν τους σερβίρουμε στύβουμε μπόλικο λεμόνι.

Σωστικά έργα στΛιμανάκι στην Αρχαία Άσσου                                                                                                                    

Στις 26 Μαρτίου διενεργήθηκε η δημοπρασία ανάθεσης του έργου συγκράτησης βράχων και προστασίας του οικισμού στο λιμανάκι της Άσσου (Behramkale). Οι πρόσφατοι σεισμοί και η διάβρωση του εδάφους από τις βροχές δημιούργησαν κατολισθήσεις και αποκολλήσεις βράχων που καταλήγουν επικίνδυνα σε κτίρια του οικισμού. Αποκολλήσεις έχουν παρατηρηθεί απ’ το 2015. Σύμφωνα με την έκθεση της AFAD (Υπηρεσία σαν τα ΠΣΕΑ σε μας) 19 εγκαταστάσεις (εστιατόρια, καφέ, ξενοδοχεία κλπ.) έχουν πρόβλημα απ’ τις κατολισθήσεις και διατάχθηκε η εκκένωσή τους. Επίσης διατάχθηκε η απομάκρυνση των αλιευτικών και τουριστικών σκαφών απ’ το λιμάνι. Ακόμη έκλεισε για τα τροχοφόρα ο δρόμος που συνδέει την αρχαία Άσσο με το λιμάνι, καθόσον στην αριστερή του πλευρά διαρκώς σημειώνονται αποκολλήσεις βράχων. Εφιαλτική χαρακτηρίζουν την κατάσταση και πόλη «φάντασμα» οι ντόπιοι που βιοπορίζονται απ’ τον τουρισμό, καθόσον με βάση τη σύμβαση ανάθεσης των σωστικών εργασιών και τοποθέτησης πλεγμάτων θα χρειαστούν γύρω στις 500 ημέρες.

Σε δύσκολη θέση οι καταστηματάρχες της Αδριανούπολης

Η επιδημία του Κορωναϊού και τα μέτρα προστασίας που επιβάλλονται στις κινήσεις των πολιτών ιδιαίτερα Βούλγαρων και Ελλήνων έχει φέρει σε δεινή θέση την αγορά της Αδριανούπολης, ιδιαίτερα τους μικροεπιχειρηματίες στα μπεντεστένια και τις κλειστές αγορές της πόλης. Με βάση τα ισχύοντα μέτρα οι επισκέπτες για ψώνια από Βουλγαρία (γιατί  από Ελλάδα εξακολουθούν λόγω μεταναστευτικού να παραμένουν κλειστά τα σύνορα) πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με RAPIDtest (PCR) το οποίο στη Βουλγαρία στοιχίζει 450 και στην Τουρκία 250 λίρες. Τα ποσά αυτά για ημερήσια επίσκεψη είναι υψηλά και αποτρέπουν τους τουρίστες να επισκέπτονται την Αδριανούπολη. Προς τούτο το τοπικό Επιμελητήριο ζητά να αναλάβει την διενέργεια των COVIDτεστ σε τουρκικό έδαφος, το οποίο κοστολογεί γύρω στις 80 με 90 λίρες, έτσι ώστε να προσελκύσουν και πάλι επισκέπτες απ’ τις γειτονικές χώρες.

 

Σε αυστηρό Lockdown όλη η Τουρκία

Ο Τούρκος πρόεδρος στην προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση της επιδημίας του κορωναϊου και προσδοκώντας στο άνοιγμα του τουρισμού ανακοίνωσε πλήρες κλείσιμο από τις 29 Απριλίου το απόγευμα, που θα διαρκέσει έως το ξημέρωμα στις 17 Μαΐου, οπότε τελειώνουν και οι γιορτές του Σεκέρ Μπαϊράμ, μετά την νηστεία του Ραμαζανιού. Πλην φαρμακείων, φούρνων και καταστημάτων τροφίμων, που και αυτά θα λειτουργούν με περιορισμένο ωράριο, όλα τα άλλα καταστήματα κλείνουν. Επιβάλλονται περιορισμοί και απαιτούνται ειδικές άδειες στα υπεραστικά ταξίδια ενώ οι δημόσιες μεταφορές θα λειτουργούν με χωρητικότητα 50 %. Τα σχολεία όλων των βαθμίδων σταματούν την «δια ζώσης» εκπαίδευση, ωστόσο, οι τομείς της μεταποίησης και των τροφίμων εξαιρούνται από τους περιορισμούς. Στόχος του Ερντογάν είναι με το τέλος του Μπαϊράμ τα ημερήσια κρούσματα κορωναϊού να πέσουν κάτω των 5.000 ημερησίως, από τα 60.000 (+) που κυμάνθηκαν αυτή την εβδομάδα, ώστε να μπορέσει ν ανοίξει ο τουρισμός, σημαντικός τομέας της οικονομίας της χώρας. Σχετικά με τους εμβολιασμούς ανακοινώθηκε ότι κατ’ εξαίρεση θα εμβολιάζονται οι πρόεδροι κοινοτήτων και γειτονιάς και οι εργαζόμενοι σε φιλανθρωπικές οργανώσεις. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, σχεδόν 13,5 εκατ. πολίτες μέχρι τώρα εμβολιάστηκαν με τη πρώτη δόση, ενώ 8,4 εκατ. έχουν κάνει και τη δεύτερη δόση του Κινεζικού εμβολίου Sinovac. Παρόλο που το υπουργείο υγείας αντιμετωπίζει δυσκολίες στην αγορά νέων εμβολίων, ο Πρόεδρος Ερντογάν καθησυχάζει τους πολίτες ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Στο μεταξύ ανακοινώθηκε ότι Το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων κατέληξε σε συμφωνία με μια τουρκική εταιρεία για την παραγωγή του εμβολίου κατά του κορωνοϊού (Covid-19), "Sputnik V" στην Τουρκία, μέσα στους επόμενους μήνες.

Στο κοντινό μας Αϊβαλί                                                                                                                                 

Αυτή την εβδομάδα στους απέναντί μας νομούς Μπαλίκεσίρ και Σμύρνης καταγράφηκε κάποια μείωση των κρουσμάτων κορωναϊού, σε αντίθεση με τους νομούς Τσανάκκαλε και Αδριανούπολης, που μαζί με την περιφέρεια της Πόλης είναι οι πλέον επιβαρυμένες περιοχές της χώρας. Ενόψει του καθολικού λοκντάουν των 20 ημερών από προχθές (Πέμπτη),μέχρι 17 Μαΐου, το κέντρο της πόλης κατακλύστηκε από κατοίκους που έσπευσαν να προμηθευτούν τα αναγκαία και να τακτοποιήσουν υποχρεώσεις σχηματίζοντας έτσι ατέλειωτες οι ουρές στα ΑΤΜ. Όλα αυτά συν το ότι ήλθαν απ’ τα αστικά κέντρα (κυρίως την Κωνσταντινούπολη για να αναφερθούμε κι εμείς στον όρο που χρησιμοποίησε πρόσφατα για την γενοκτονία των Αρμένιων ο Τζο Μπάιντεν και εξόργισε τους γείτονές μας) στα εξοχικά τους για να περάσουν στο Αϊβαλί το λοκντάουν, χιλιάδες άνθρωποι, προκαλούν ανησυχία στους ντόπιους. Θερμής υποδοχής έτυχε η τελευταία πρωτοβουλία του Δήμαρχου, η οποία ξεκίνησε στις 23 Απριλίου με αφορμή την ημέρα των νέων, για διενέργεια προληπτικού οδοντιατρικού ελέγχου σ’ όλα τα παιδιά της πόλης ηλικίας μέχρι 15 ετών. Στα παιδιά που θα χρειασθεί να επισκεφθούν μετά τον έλεγχο οδοντίατρο για θεραπεία, σε όσα απ’ αυτά οι γονείς δεν διαθέτουν τα οικονομικά, ο Δήμος θα καλύψει τα έξοδά τους.

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey