Πάσχα - Πρωτομαγιά σε αυστηρό lockdown στη Τουρκία

08/05/2021 - 16:39

Καθώς από 29 Απριλίου ως 17 Μάιου η Τουρκία βρίσκεται σε καθολικό  lockdown, το φετινό Πάσχα των Ορθοδόξων πέρασε απαρατήρητο και μοναχικό, χωρίς το πλήθος των επισκεπτών από Ελλάδα και άλλες χώρες. Πραγματοποιήθηκαν οι ακολουθίες με ελάχιστους πιστούς και περιφορά Επιταφίου - Ανάσταση στις εσωτερικές αυλές των εκκλησιών. Στο πασχαλινό μήνυμά του ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος μεταξύ  άλλων  επισημαίνει: «η σκέψη μου, πολύ έντονα αυτήν την ώρα είναι, στις εντατικές και στα νοσοκομεία, εκεί όπου η επίγεια ζωή αναμετράται με τον ξένο προς την φύση μας θάνατο……. Η ψυχή μου ευλογεί, ξανά και ξανά, εκείνους που στα ερευνητικά και νοσηλευτικά κέντρα δίνουν θυσιαστικά την μάχη για να συνδράμουν όλους εμάς, για να υπερβή η ανθρωπότητα και αυτήν την σκληρή δοκιμασία.Άλλωστε, αυτό είναι το Πάσχα! Είναι πέρασμα. Και ποτέ το πέρασμα δεν είναι ειδυλλιακό!» Ευχάριστη έκπληξη φέτος στις εκκλησίες τη Κωνσταντινούπολης όπου έφτασαν τα δώρα (Τσουρέκια και αυγά) του Δήμαρχου της Πόλης Εκρέμ Ιμάμογλου για να τιμήσει τους χριστιανούς  ορθόδοξους συμπολίτες του. Επίσης ιδιαίτερη τιμή περιποίησε ο Ερντογάν στον Πατριάρχη καθήμενος δίπλα του στο δείπνο (Ιφτάρ με τη λήξη της ημερήσιας νηστείας του ραμαζανιού) που παρέθεσε στις 5/5  προς  όλους τους θρησκευτικούς ηγέτες της χώρας.    

 Σιωπηρός και ο εορτασμός της εργατικής  Πρωτομαγιάς, που κατά παράδοση γίνεται με κέντρο την πλατεία Τακσίμ για να τιμηθούν οι αγώνες αλλά και  οι νεκροί της αστυνομικής βίας κατά την αιματηρή εκείνη πρωτομαγιά του 1977. Φέτος επιτράπηκε μόνον η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο  της πλατείας από λιγοστούς εκπροσώπους συνδικάτων, ενώ  όσοι προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό απωθήθηκαν βίαια και πάνω από 200 άτομα συνελήφθησαν. Άλλοι 20 επίσης διαδηλωτές συνελήφθησαν και στην Σμύρνη.

Αφρός στις ακτές και τη θάλασσα του Μαρμαρά.                                                                       

 Τούτες τις μέρες στη Θάλασσα του Μαρμαρά και ιδιαίτερα στο Τεκίρ-ντάγ (Ραιδεστός) και στο Στενό των Δαρδανελίων παρατηρείται έντονα το «θαλάσσιο σάλιο»  (είδος φυτοπλαγκτόν), φαινόμενο που αποδίδεται στην υψηλής θερμοκρασία του αέρα, της θάλασσας και της επικρατούσας νηνεμίας. Πέραν της οπτικής ενόχλησης και ανησυχίας για εκτεταμένη ρύπανση, η κατάσταση έχει συνέπειες στην αλιεία, αφού καταστρέφει τις μηχανές των σκαφών και τα  δίχτυά των ψαράδων. Αποτέλεσμα να λιγοστεύουν τα αλιεύματα και να αυξάνουν οι τιμές τις ιχθυαγορές. Ο καθηγητή Δρ. Μουχάμετ Τούρκογλου απ την Σχολή Επιστημών και Τεχνολογίας Ναυτιλίαςτου Πανεπιστημίου Τσανάκκαλε εμφανίζεται καθησυχαστικός δηλώνοντας : «Δεν αποτελεί πρόβλημα για την ανθρώπινη υγεία,ωστόσο είναι ένα εξαιρετικά προβληματικό γεγονός όσον αφορά την αλιεία.»

Προσδοκίες για τον φετινό τουρισμό κι απέναντι                                                                            

 Η Τουρκία εναποθέτει τις ελπίδες της στην απόδοση των ισχυόντων ως τις 17 Μαΐου αυστηρών μέτρων για την πανδημία προκειμένου ν ανοίξει ο τουρισμός. Ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Έρσοι μίλησε  για «Πιστοποιητικό Ασφαλούς Τουρισμού» και την προσδοκία 30 εκατ ξένοι τουρίστες (διπλάσιοι από πέρσι) να επισκεφθούν φέτος τη χώρα. Με στόχο να μειωθούν στα 5 χιλ τα ημερήσια κρούσματα  covid, βλέπουν από 1ης Ιουνίου άνοιγμα τουρισμού, έχοντας ήδη διενεργηθεί εντατικοί έλεγχοι και πιστοποιηθεί χιλιάδες ξενοδοχεία, εστιατόρια, μουσεία, ταξιδιωτικά γραφεία και άλλες εταιρείες του τομέα της φιλοξενίας. Ζήτηση αναμένεται για φέτος από  Ρωσία,Γερμανία, Ουκρανία, Πολωνία, Βρετανία και Κάτω Χώρες. Όμως η Ρωσία, επισήμως λόγω covid, σταμάτησε τις πτήσεις προς Τουρκία και δεν αναμένεται σοβαρή ανάκαμψη ακόμη κι αν όλα πάνε καλά,μετά την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού στις 12 Μαΐου στη Μόσχα, πριν τον Αύγουστο. Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει περίπου το 12% της οικονομίας  της χώρας και είναι ο κλάδος που έχει πληγεί περισσότερο απ’ την πανδημία.

 

Η ζωή στο Αιβαλί με τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα  

 Απ τις 29 Απριλίου που επιβλήθηκαν, ο κόσμος κλείστηκε στα σπίτια του, βγαίνει μόνο για απολύτως αναγκαίες περιπτώσεις και με άδεια. Στο μεταξύ χιλιάδες άνθρωποι από τα μεγάλα αστικά κέντρα ( Πόλη- Άγκυρα- Προύσα κ.α.) που διαθέτουν ιδιόκτητη ή μισθωμένη τουριστική κατοικία στα θέρετρα του Αιγαίου έσπευσαν να πάνε για να περάσουνε εκεί πιο ήσυχα και με ασφάλεια το λοκντάουν. Στο Αϊβαλί υπολογίζεται αυτή την στιγμή να μένουν σχεδόν 300 χιλιάδες κάτοικοι, στον Τσεσμέ επίσης ο πληθυσμός 10πλασιάστηκε, όπως λίγο πολύ στα παράλια του Αιγαίου. Υπάρχει ανησυχία στο ντόπιο πληθυσμό, τόσο γιατί φοβούνται για την εξάπλωση του κοροναιού, όσο και γιατί  δυσκολεύονται στις μετακινήσεις ή στην επάρκεια του νερού κλπ.Ουρές σχηματίζονται στα σουπερμάρκετ και στα ΑΤΜ καθημερινά.  Έτσι η προχθεσινή κοινή απόφαση Δήμαρχου και Έπαρχου (Καϊμακάμη) ότι σήμερα Σάββατο από 10πμ έως 5μμ θα λειτουργήσουν κατ’ εξαίρεση και υπό όρους τα υπαίθρια παζάρια στο κέντρο,στο Αρμουτ-τσούκ, στα Μοσχονήσια, στο Κουτσού-κιοϊ και στην Αλτίνοβα  πραγματικά ανακούφισε τους πολίτες. Κατά τα άλλα :                      

Η ανάπλαση δημοτικού πολυχώρου πολιτισμού: στο παλιό (απ’ τον καιρό των Ελλήνων) ελαιουργικό βιομηχανικό συγκρότημα Κιρλανγκίτς (Χελιδόνι) προχωρά με γοργούς ρυθμούς και υπολογίζεται ότι μέχρι τον Ιούνιο ΄θα έχουν ολοκληρωθεί οι σωστικές και κτιριακές εργασίες και θα έχει συνδεθεί με ηλεκτρικό ρεύμα, νερό κλπ. Εκεί εκτός των άλλων πολιτιστικών υποδομών σχεδιάζεται να γίνει και το μουσείο της πόλης.

Το Επαγγελματικό Λύκειο Μοσχονησιών: πήρε διάκριση σε διεθνή διαγωνισμό που συμμετείχε με θέμα «Ο πολιτισμός μας η ταυτότητά μας» με μια συνταγή με κοτόπουλο που έφτιαξαν και δημοσίευσαν τα παιδιά.                                                                                      

Διαμαρτυρίες στο χωριό Καραγίτ:  Λίγο έξω απ τ’Αϊβαλί λειτουργεί ορυχείο και μονάδα εμπλουτισμού σιδηρομεταλλεύματος, είχε συμβεί πριν τρείς μήνες ατύχημα και προκλήθηκε ρύπανση από τα νερά της βροχής που ξεχύθηκαν απ το μέρος εναπόθεσης υλικών στο φράγμα Μάνδρα. Τώρα δόθηκε νέα άδεια εναπόθεσης στην βιομηχανία σε χώρο 3 μόλις χλμ απ το φράγμα και μέσα στα βοσκοτόπια του χωριού, γεγονός που προκαλεί πάλι διαμαρτυρίες από κατοίκους και τοπική αυτοδιοίκηση.

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey