Οι χαλβάδες της Πελαγίας

26/03/2022 - 17:00

Τη περασμένη βδομάδα ο χαλβάς με στραγάλι που τράταρε η κ.Εμινέ Ερντογάν στον Πρωθυπουργό μας Κυριάκο Μητσοτάκη στο γεύμα που του παρέθεσαν στην Πόλη, έγινε διάσημος σε Ελλάδα και Τουρκία. Ρωτήσαμε την δικιά μας Πελαγία τη Σμυρνιά που μας είπε ότι ο χαλβάς (Leblebihelva) με αλεσμένα καβουρντισμένα ρεβίθια ήταν ήδη γνωστός και στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στη Κομοτηνή που είναι φημισμένη για τα στραγάλια της. Γίνεται ακόμη και με αλεσμένα (σαν σκόνη) καβουρδισμένα αμύγδαλα. Ο χαλβάς είναι εύκολο στη κατασκευή του γλύκισμα που βασίζεται κυρίως σε καβουρντισμένο σιμιγδάλι, το όνομα του είναι αραβικό (ḥalwá, που σημαίνει γλυκό) συνηθίζεται στη Μ. Ανατολή, Δυτ. Ασία, Β. Αφρική και βέβαια στα Βαλκάνια. Στην Τουρκία συνηθίζουν να τον προσφέρουν και στις κηδείες. Απ’ τις πάμπολλες συνταγές της Πελαγίας ξεχωρίσαμε και σας προτείνουμε:  

Χαλβάς με αλεύρι και πετιμέζι: 125 γραμ βούτυρο, 1 ποτήρι τσαγιού (Τούρκικο) ηλιέλαιο, 2 ποτήρια αλεύρι (τα καβουρδίζουμε σε χαμηλή φωτιά). Σιρόπι: 1 ποτήρι πετιμέζι, 2 ποτήρια νερό, 1 ποτήρι ζάχαρη. Προσθέτουμε το σιρόπι στα υπόλοιπα υλικά και όταν απορροφήσουν όλα τα υγρά σβήνουμε τη φωτιά και βάζουμε τον χαλβά σε φόρμα με καβουρδισμένα κουκουνάρια / φιστίκια Αιγίνης- Antepfıstığı/ καρύδια/ αμύγδαλα ό.τι έχουμε.  

Mısırunluhelva- Χαλβάς με καλαμποκάλευρο: 100 γραμ βούτυρο, 3 κ.σ. ηλιέλαιο, 1.5 ποτήρια καλαμποκάλευρο 1/2 ποτήρι φουντούκια ή καρύδια Σιρόπι: 1 ποτήρι ζάχαρη 1.5 ποτήρια νερό . Γενικά στο σιρόπι μπορούμε να προσθέτουμε για άρωμα ξυλάκι κανέλας, φλούδα πορτοκαλιού ή λεμονιού ή περγαμόντο κλπ. Επίσης μπορούμε να αρωματίζουμε το αλεύρι ή το σιμιγδάλι με μαστίχα, μαχλέπικλπ 

Yazhelvası- χαλβάς του καλοκαιριού: 150 γραμ βούτυρο, 2 ποτήρια αλεύρι, 1 ποτήρι ψιλοκομμένο καβουρδισμένο καρύδι και για το σιρόπι: 1 ποτήρι γάλα, 1 ποτήρι νερό 1 ποτήρι πετιμέζι 1 ποτήρι ζάχαρη (Συμπληρώνουμε) 

Sarayhelvası- Χαλβάς του παλατιού: 125 γραμ βούτυρο 1.5 ποτήρια άχνη 2.5 ποτήρια αλεύρι Αυτό δεν έχει σιρόπι ξεχωριστά! Για διακόσμηση Antepfıstığı 

Tahinliirmikhelvası- χαλβάς με ταχίνι: 1.5 κ.σ. Βούτυρο 1/2 ποτήρι ανάμεικτο χόνδρο και ψηλό σιμιγδάλι 1/2 ποτήρι ταχίνι. Σιρόπι: 1 ποτήρι ζάχαρη 1 ποτήρι νερό. 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey