Οι εξ ανατολών...γείτονες

02/06/2017 - 16:48 Ενημερώθηκε 02/06/2017 - 10:23

Ημέρα Περιβάλλοντος στο Αϊβαλί

Σήμερα κι αύριο στο Επιμελητήριο του Αϊβαλιού και στα Μοσχονήσια, διοργανώνεται συνέδριο με θέμα: «Η Αρχιτεκτονική στις παράκτιες ζώνες» με συμμετοχή διακεκριμένων Τούρκων επιστημόνων, της τοπικής αυτοδιοίκησης και πολλών οικολογικών οργανώσεων. Το κυριότερο σχετικό τοπικό θέμα είναι η επαπειλούμενη αλλαγή χρήσεων γης και οι φόβοι των πολιτών ότι θα καταστραφεί το εθνικό πάρκο της Πατερίτσας στο μεγάλο Μοσχονήσι, όπου επιχειρηματίες έσπευσαν να αγοράσουν μεγάλα ελαιοκτήματα προσδοκώντας μελλοντική τουριστική εκμετάλλευση με την αλλαγή του νόμου.

Για μεθαύριο Δευτέρα 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, το μεσημέρι ο Εξωραϊστικός και Προστασίας Περιβάλλοντος Σύλλογος του Αϊβαλί (Ayvalik Cevre Koruma ve Guzellestrme Dernegi) καλεί σε δημόσια διαμαρτυρία τους πολίτες για το ζήτημα του βιολογικού καθαρισμού της πόλης, ο οποίος από τον περασμένο Νοέμβριο έπαψε να λειτουργεί και τα λήμματα, περίπου 4.800 κ.μ. ημερησίως, χύνονται στη θάλασσα. Η εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού ξεκίνησε προ τριετίας, κόστισε 65 εκ. λίρες και με το σύστημα μελέτη - εκτέλεση - εκμετάλλευση ανατέθηκε σε ιδιωτική εταιρεία. Όμως τόσο ο Μητροπολιτικός Δήμος (Μπαλίκεσίρ) όσο και Δήμος Αϊβαλιού δεν ανταποκρίθηκαν στις απ’ το σχετικό συμβόλαιο υποχρεώσεις τους με αποτέλεσμα να χρωστούν στην εταιρεία 2,5 και 2 εκατ. λίρες αντίστοιχα. Η εταιρεία από τον περασμένο Φεβρουάριο προσέφυγε στα δικαστήρια, η πόλη υποφέρει και καθώς μπαίνει πια το καλοκαίρι, σε πολλές περιοχές η βρώμα από τους υπονόμους είναι ανυπόφορη.

Η περιβαλλοντική οργάνωση Ayvalik Tabiat Platformu από κοινού με αντίστοιχες οργανώσεις του Αδραμυτινού Κόλπου (Μπουρχάνιας και Αλτίνολουκ) και με σύνθημα «Καθαρός Κόλπος, καθαρές θάλασσες» καλούν τον κόσμο να κατεβεί στις 6 μ.μ. για να σχηματίσουν ανθρώπινη αλυσίδα κατά μήκος της ακτογραμμής.

Σχετικές με το περιβάλλον ήταν και οι διαμαρτυρίες που έγιναν και μάλιστα υπό βροχή, μέσα στη βδομάδα, στην Μπουρχάνια, ενάντια στην επιχειρούμενη αλλαγή του νόμου 3573, που προστατεύει τα ελαιοκτήματα (όπως ανάλογα ισχύει σε μας με τις δασικές εκτάσεις). Με τροπολογία του αρμόδιου Υπουργού, στο εξής όταν ένα ελαιόκτημα έχει λιγότερο από 15 δένδρα ανά στρέμμα, δεν θα υπάγεται στην προστασία του νόμου και θα επιτρέπεται η δόμηση βιομηχανικών - βιοτεχνικών - εμπορικών κτισμάτων και κατοικιών.

 

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην Καππαδοκία

Την Δευτέρα του Αγίου πνεύματος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα χοροστατήσει στην πανηγυρική θεία λειτουργία στην εορτάζουσα εκκλησία της Αγίας Τριάδας στο Ταξίμ της Πόλης. Στα μέσα Ιουνίου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Καππαδοκία, όπου στις 19 του μήνα θα τελέσει λειτουργία στον Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στην Σινασό (Mustafapasa). Στη συνοδεία του Πατριάρχη πέρα από τους κληρικούς, θα είναι και πολλοί ομογενείς, συμμετέχοντας στην προσκυνηματική εκδρομή που διοργανώνει το ΣΥΡΚΙ (Σύνδεσμος Υποστήριξης Ρωμέικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων) της Πόλης.

 

Διόδια σε αυτοκινητόδρομους και γέφυρες στην Τουρκία

Η είδηση ενδιαφέρει όσους σχεδιάζουν να ταξιδέψουν με το Ι.Χ. τους στη γειτονική χώρα καθόσον από 15 Ιουλίου 2017, η είσπραξη των διοδίων θα γίνεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό σύστημα. Όπως διαβεβαιώνουν οι αρχές, τα αυτοκίνητα θα κινούνται ελεύθερα στις πύλες των διοδίων και θα εξοικονομείται χρόνος ταξιδιού κατά 30%. Οι ηλεκτρονικές διελεύσεις με e-PASS ή Κάρτα Λογαριασμού, εξασφαλίζουν εκπτώσεις, ενώ προσφέρουν ευκολία και άνεση, καθώς περιορίζουν την αναμονή στα διόδια και απαλλάσσουν από την αναζήτηση κερμάτων. Τα αυτόματα μηχανήματα θα αφαιρούν το ποσό των διοδίων κατά την διέλευση του οχήματος, το οποίο στο παρμπρίζ του θα φέρει τον μηχανισμό η την σχετική προπληρωμένη κάρτα. Όσα αυτοκίνητα δεν φέρουν το ανάλογο ηλεκτρονικό σύστημα, θα φωτογραφίζονται και θα επιβάλλονται μετά πρόστιμα. Μεταξύ των σημείων που προβλέπεται καταβολή διοδίων, είναι οι τρεις γέφυρες του Βοσπόρου, η γέφυρα της Νικομήδειας (Osman Gazi - Izmit) και ο αυτοκινητόδρομος Σμύρνης - Τσεσμέ.

 

Η γενική πρόξενος Σμύρνης στα Βουρλά

Η γενική πρόξενος Αργυρώ Παπούλια επισκέφθηκε προχθές το προάστιο Βουρλά (αρχαίες Κλαζομενές, σήμερα Urla) της Σμύρνης και πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στο Δημαρχείο. Σε θερμό κλίμα συνομίλησε με την συνομήλικη της δήμαρχο Sibel Uyar. Η πρόξενος μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις ρίζες της οικογένειάς της από τα κοντινά Αλάτσατα και ότι προσπαθεί να ενισχύει την φιλία μεταξύ των δύο λαών. Συνεχάρη την δήμαρχο Βουρλών για το έργο που επιτελεί και είπε ότι με τον σύζυγό της, Νίκο Στεφάνου, επισκέπτονται συχνά τα Βουρλά και τη Σκάλα Βουρλών. Η δήμαρχος από την πλευρά της, ενημέρωσε για τις προσπάθειές της να κρατηθεί η φυσιογνωμία του τόπου, για την προώθηση εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας και ζήτησε την μεσολάβηση της πρόξενου για να ενθαρρυνθούν οι παραγωγικές συνεργασίες μεταξύ των γυναικείων οργανώσεων και συνεταιρισμών των δύο χωρών. Ακόμη ανακοίνωσε την πρόθεσή της να δοθεί το όνομα «Αναξαγόρας» (προς τιμή του καταγόμενου από τα Βουρλά, αρχαίου Έλληνα φιλόσοφου) στο παλιό ελληνικό σχολείο της πόλης που προσπαθούν να το αναστηλώσουν. Κατά την συνάντηση αυτή, στην οποία έδωσαν εκτενή δημοσιότητα τα ΜΜΕ των παραλιακών στο Αιγαίο, τουρκικών πόλεων, η γενικός πρόξενος δήλωσε: «Ο αριθμός των ατόμων που δώσαμε βίζα κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2017, αυξήθηκε κατά 25%, ενώ κατά το 2016 το προξενείο της Σμύρνης χορήγησε 51 χιλ. βίζες σε Τούρκους πολίτες για να επισκεφθούν την Ελλάδα».

 

Για τουρκομαθείς

Το Πανεπιστήμιο İstanbul Universitesi Dil Merkezi, σε συνεργασία με το Κέντρο Ξένων Γλωσσών «Perugia» - Τίνα Ζωγοπούλου, διοργανώνουν θερινά μαθήματα τουρκικής γλώσσας στην Κωνσταντινούπολη. Αιτήσεις συμμετοχής μέχρι και το Σάββατο 10 Ιουνίου. Πληροφορίες - Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., www.perugia.edu.gr <http://www.perugia.edu.gr>, τηλεφ: 210 3816559, 210 3803193. Επίσης κατά το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018, θα διεξαχθεί σεμινάριο Οθωμανικής Γλώσσας και Παλαιογραφίας από τον Δρ. Γεώργιο Κ. Λιακόπουλο στο Ελληνικό Κέντρο Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Σόλωνος 112, Αθήνα). Το σεμινάριο έχει ως στόχο την εκμάθηση, την περαιτέρω μελέτη και εντρύφηση στην οθωμανική γλώσσα και τις ιστορικές πηγές (έντυπες, χειρόγραφες, επιγραφικές, νομισματικές) της οθωμανικής περιόδου. Τα ιστορικά τεκμήρια που θα εξεταστούν κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, είναι γραμμένα στην οθωμανική τουρκική και αφορούν την ιστορία του Ελληνισμού των τελευταίων αιώνων. Πολλά δε από αυτά δεν έχουν ακόμα μελετηθεί. Πληροφορίες και εγγραφές: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

 

Τα γεύματα «Ιφτάρ» του Ραμαζανιού

Η νηστεία κατά την διάρκεια της ημέρας, είναι χαρακτηριστικό της περιόδου αυτής όπου γιορτάζεται το Ραμαζάνι στους γείτονες μας. Η νηστεία σκοπό έχει να βοηθήσει τους μουσουλμάνους να μάθουν την αυτοπειθαρχία, την εγκράτεια, τη γενναιοδωρία. Τους υπενθυμίζει επίσης το πόσο υποφέρουν οι φτωχοί, εκείνοι που σπάνια τρέφονται καλά. Συνήθως οι τηρούντες την νηστεία, λαμβάνουν ένα γεύμα πριν την ανατολή, το λεγόμενο «Σουχούρ» και ένα μετά τη δύση του ήλιου, που λέγεται «Ιφτάρ». Λόγω της ώρας, λίγο πριν ξημερώσει, το Σοχούρ γίνεται μέσα στο σπίτι, ενώ το Ιφτάρ, αμέσως μετά την δύση του ήλιου πολλές φορές και δημόσια. Μάλιστα υπάρχει παράδοση το Ιφτάρ να παρατίθεται χάριν φιλανθρωπίας και ευγένειας, από φορείς, εργοδότες, ακόμη κι από μη μουσουλμανικές οργανώσεις. Απέναντί μας προχθές ο Δήμος Αϊβαλί διοργάνωσε Ιφτάρ στο Σαρμουσάκ, όπου συμμετείχε πολύς κόσμος, ενώ ακόμη πιο μαζικό ήταν το Ιφτάρ που παρέθεσε ο Δήμος Τσανάκκαλε στο Αϊβατζίκ, για τους σεισμόπληκτους (Φεβρουάριος 2017) των χωριών της περιοχής, οι οποίοι διαμένουν ακόμη σε σκηνές.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey