Οι εξ ανατολών...γείτονες

12/05/2017 - 17:38

Παρουσίαση βιβλίου του Οικουμενικού Πατριάρχη

«Συνάντηση με το Μυστήριο: Μια σύγχρονη ανάγνωση της Ορθοδοξίας» είναι ο τίτλος του βιβλίου του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, που θα παρουσιαστεί αύριο το απόγευμα στην Αστική Σχολή Γαλατά (Karakoy). Η παρουσίαση (με ταυτόχρονη μετάφραση στ’ αγγλικά και τουρκικά) θα γίνει απ’ τους Γιώργο Μπενλίσοϊ, διευθυντή των εκδόσεων «Istos» της Πόλης, και τον μητροπολίτη Προύσας, Ελπιδοφόρο. Πρόκειται για το πρώτο βιβλίο του Πατριάρχη στην τουρκική γλώσσα, όπου προβάλλεται ο πλούσιος πολιτισμός των 2.000 χρόνων της Ορθοδοξίας, με αναφορές στην οικολογική κρίση, την παγκοσμιοποίηση, τη φτώχεια, την ανισότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη, τον ρατσισμό, τον εθνικισμό και τον πόλεμο.

 

Συνεχίζει η απαγόρευση για την Wikipedia στην Τουρκία

Παραμένει η επιβληθείσα από την Αρχή Πληροφοριών και Επικοινωνιών (BTK) στις 29 Απρίλιου, απαγόρευση πρόσβασης στη Wikipedia, τον διεθνή ιστότοπο εγκυκλοπαιδικών γνώσεων στο ιντερνέτ. Μετά το μπλοκάρισμα και την προσφυγή της Wikipedia στο δικαστήριο, η τουρκική δικαιοσύνη απέρριψε το αίτημα. Οι τουρκικές αρχές ζήτησαν από τη Wikipedia την αφαίρεση δύο λημμάτων στην αγγλική γλώσσα, τα οποία κάνουν λόγο περί δεσμών της Τουρκίας με ισλαμιστικές εξτρεμιστικές οργανώσεις που δρουν στη Συρία, ώστε να επιτρέψουν την πρόσβαση, ωστόσο οι δημιουργοί της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας αρνήθηκαν. Μετά από αυτό, η γνωστή διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια προσέφυγε στο τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο. Η όλη υπόθεση εγείρει περαιτέρω ανησυχίες για την ελευθερία του λόγου στην Τουρκία. Στο κλίμα αυτό εντάσσεται και η ακύρωση απ’ τον Δήμο Κωνσταντινούπολης, της πρόσκλησης σε προγραμματισμένη από καιρό εκδήλωση στις 2 Μαΐου, του ιδρυτή της Wikipedia, Τζίμι Γουέιλς.

 

Εξωραΐζεται η λεωφόρος του Πέραν (Ιστικλάλ) στην Πόλη

Στην απ’ τα χρόνια των Ελλήνων «Μεγάλη οδό του Πέραν», σήμερα Ιστικλάλ τσαντεσί (λεωφόρος Ανεξαρτησίας), ξεκινούν αυτές τις ημέρες ευρείας έκτασης έργα ανάπλασης και εξωραϊσμού. Κύριος στόχος των τεχνικών επεμβάσεων είναι να διαχωριστούν οι αγωγοί όμβριων και αποχέτευσης, που σήμερα φαίνεται ότι ενώνονται σε πολλά σημεία με αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν συχνά τα υπόγεια των παρακείμενων κτιρίων και να εμφανίζονται λάσπες στο οδόστρωμα. Ξηλώνονται λοιπόν οι ράγες της γραμμής του παραδοσιακού τραμ, που αποτελούσε απ’ το 1990 τουριστική ατραξιόν και κατά μήκος όλης της οδού, περίπου 2 χλμ. απ’ το Τούνελ, ως την πλατεία Τακσίμ, διανοίγεται μία φαρδιά και βαθιά τάφρος. Στην τάφρο αυτή θα εγκιβωτιστούν οι αγωγοί όμβριων, αποχέτευσης και των άλλων δικτύων δημόσιων υποδομών, ώστε οι ανάγκες για μελλοντικές επισκευές να μην αναγκάζουν σε σκάψιμο και ενοχλούν την ομαλή κοινωνική και εμπορική ζωή του δρόμου. Όταν τελειώσουν οι αγωγοί, λένε σε ένα 20ήμερο, θα επανατοποθετηθούν οι γραμμές του τραμ, ενισχυμένες από καουτσούκ για να απορροφώνται οι κραδασμοί. Με την ολοκλήρωση των έργων, ολόκληρη η οδός του Πέραν θα επιστρωθεί με πλάκες από φυσικό γρανίτη, ενώ θα αντικατασταθεί και θα εκσυγχρονιστεί ο φωτισμός της. Το ζήτημα είναι αν θα επιστρέψουν στην Ιστικλάλ οι μεγάλες εμπορικές φίρμες και ο κόσμος (Τούρκοι και ξένοι τουρίστες), που την καθιστούσαν ως έναν απ’ τους πιο πολυσύχναστους δρόμους του κόσμου, αλλά ερήμωσε τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της τρομοκρατίας.

 

Απεργιακές κινητοποιήσεις στο Αλίαγα

Οι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια πετρελαίου «Turpas» του γειτονικού μας Αλίαγα, όπως και οι συνάδελφοί τους στα άλλα τρία διυλιστήρια της χώρας, αυτήν την εβδομάδα βρίσκονται σε κινητοποίηση διεκδικώντας αύξηση μισθού, ώστε να μπορούν να ζήσουν τις οικογένειές τους, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και εργασιακή ειρήνη. Σε πρώτη φάση αρνούνται την υπερωριακή απασχόληση και με αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες στον εργασιακό τους χώρο και διαβήματα τους προς τις αρχές, διαμηνύουν ότι θα αντιδράσουν δυναμικά στα σχέδια της εργοδοσίας που επιχειρούν να αλλάξουν τις συνθήκες της δουλειάς τους. Το πόσο αποφασισμένοι είναι ν’ αντιδράσουν δυναμικά οι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια, εκφράζει το κεντρικό τους σύνθημα που λέει: «Τα πλοία τα κάψαμε, δεν υπάρχει επιστροφή»! Να δούμε τις εξελίξεις, οι απεργίες στην Τουρκία ασφαλώς και δεν είναι υπόθεση ρουτίνας!

 

Άσσος και Αϊβαλί στην προσωρινή λίστα της UNESCO

Όπως ανακοινώθηκε απ’ το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, από τις 15 Απριλίου, ο αρχαιολογικός χώρος της Άσσου, ο διατηρητέος οικισμός του Αϊβαλιού με το σύμπλεγμα των Μοσχονησίων καθώς και οι πηγές του Ιβρίζ με τις ανάγλυφες Χιτιτικές βραχογραφίες στο Ικόνιο, εντάχθηκαν στην προσωρινή λίστα των μνημείων της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Με την προσθήκη αυτή φθάνουν στα 72, τα μνημεία της Τουρκίας στην προσωρινή λίστα και τα 16 στην κανονική, ανάμεσα στα οποία βέβαια η Αγία Σοφία, το Τοπ-καπί, το Μπλε Τζαμί, η Έφεσος, κλπ.. Έτσι η Τουρκία κατατάσσεται στην 17η θέση στον κόσμο σε πλήθος κηρυγμένων μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς (18 έχει η Ελλάδα). Μάλιστα στην φετινή τακτική σύνοδο της UNESCO, που θα διεξαχθεί τον Ιούλιο στην Κρακοβία της Πολωνίας, εκτιμάται ότι θα προστεθεί στην τακτική λίστα και ο αρχαιολογικός χώρος της Αφροδισιάδας, η υποψηφιότητα της οποίας εκκρεμεί απ’ το 2009.

 

Άρχισαν τα φεστιβάλ απέναντι

 

Ο επικείμενος εορτασμός του ιερού μήνα Ραμαζανιού (27 Μαΐου - 25 Ιουνίου) οδηγεί πολλούς φορείς στη γειτονική χώρα, να διοργανώσουν νωρίτερα γιορτές αφού κατά την περίοδο της νηστείας, δεν γίνονται δημόσιες εκδηλώσεις. Από μεθαύριο Κυριακή 14 Μαΐου, που είναι η Ημέρα της Μητέρας και τιμάται ιδιαίτερα στην Τουρκία, όπου μεταξύ άλλων συνηθίζεται η ένταση των «προσφορών» για αγορές, ειδικά ηλεκτρικών ειδών, ως το άλλο Σαββατοκύριακο που είναι το 4ήμερο (18-21/5/17) αργίας εθνικής γιορτής, οι γείτονες θα έχουν πολλές ευκαιρίες για ταξίδια και ψυχαγωγία.

Στο Αϊβαλί έχουμε το Φεστιβάλ Γεύσης (Tatlari festival) που αναμένεται να προσελκύσει πολύ κόσμο. Μάλιστα τις ημέρες αυτές σε Μοσχονήσια, Τένεδο, Πριγκιπόνησα, Τσεσμέ και άλλα παραθαλάσσια θέρετρα, οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία ξεπερνούν το 80% σε πληρότητα, γεγονός που δημιουργεί ελπίδες ανάκαμψης στο χειμαζόμενο τουρισμό.

Στην Πέργαμο πραγματοποιείται το Φεστιβάλ Kermes, ένα απ’ τα αρχαιότερα πολιτιστικά γεγονότα στην Τουρκία, που διεξάγεται χωρίς διακοπή απ’ το 1937, με συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, επιστημονικές και αθλητικές συναντήσεις και μετακλήσεις απ’ το εξωτερικό, όπου φέτος θα συμμετάσχει και χορευτικό συγκρότημα απ’ την Λέσβο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey