Οι εξ ανατολών...γείτονες

01/09/2017 - 15:39

Το Μπαϊράμ καλά κρατεί!

Με τις αφίξεις των Ευρωπαίων τουριστών σε ιστορικό χαμηλό επίπεδο και με περιορισμένη ανάκαμψη μόνον από την Ρωσία, η τουριστική βιομηχανία των γειτόνων εκτίμησε ιδιαίτερα την 10ήμερη επιμήκυνση των εορτών του Μπαϊράμ, από την οποία βέβαια επωφελήθηκαν, λόγω γειτνίασης, και τα νησιά μας. Το Υπουργείο Τουρισμού ανακοίνωσε ότι 1,5 εκατ. επιπλέον Τούρκοι ταξίδεψαν (ταξιδεύουν) αυτές τις ημέρες. Τα κοντινά μας θέρετρα, όπως το Μοσχονήσι, ο Τσεσμές, η Τένεδος, κυριολεκτικά βουλιάζουν από τον κόσμο. Στην Τένεδο μάλιστα κατάλυμα και εισιτήριο με το φέριμποτ μπορεί πια να βρει κανείς μόνο από ακυρώσεις! Η επιμήκυνση των γιορτών έδωσε την ευκαιρία σε άτομα που δεν είχαν πάει ποτέ τους διακοπές, να το επιχειρήσουν τώρα. Είναι σημάδι αυτό μιας ανερχόμενης μεσαίας τάξης; Δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά, αφού είναι γνωστό ότι οι Τούρκοι δεν αποταμιεύουν, αξιοποιούν απλά τώρα τον εύκολο δανεισμό (διακοποδάνεια) και το δανεικό «πλαστικό» χρήμα, που θα κληθούν όμως να πληρώσουν τον χειμώνα, οδηγούμενοι να ζουν σ’ ένα διαρκές (και αυξανόμενο ίσως) χρέος. Μήπως «αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί»; Όπως και να έχει, οι διακοπές αυτές, ως τελευταία ευκαιρία πριν τον χειμώνα, έχουν θετικό πρόσημο και σηματοδοτούν ένα σύντομο διάλειμμα από τη διαρκή ένταση στην οποία η χώρα έχει εμπλακεί εδώ και καιρό.

 

Διασπάται το Εθνικιστικό Κόμμα ΜΗΡ («Γκρίζοι Λύκοι»)

Μετά την απόφαση του ηγέτη του ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, να συνταχθεί το κόμμα με τις απόψεις του Ερντογάν στο πρόσφατο δημοψήφισμα για την συνταγματική μεταρρύθμιση, ξεκίνησαν οι εσωκομματικές αντιδράσεις. Σ’ αυτές πρωταγωνιστεί η βουλευτίνα Μεράλ Άκσενερ, η οποία περιόδευσε σ όλη την χώρα εκφωνώντας πύρινες ομιλίες κατά του Ερντογάν, προκαλώντας το ενδιαφέρον μεγάλης μερίδας του κόσμου. Πριν μερικές ημέρες, άλλοι δύο βουλευτές του ΜΗΡ αποχώρησαν επίσημα από το κόμμα, οι Ουμίτ Οζντάγ και Κοράϊ Αϊντίν, που συντάχθηκαν στο πλευρό της. Ανάλογες αποχωρήσεις συμβαίνουν και σε επίπεδο στελεχών νομαρχιακών επιτροπών του ΜΗΡ σ’ όλη την χώρα. Η Άκσενερ έχει παλιά κόντρα με τον ηγέτη των «Γκρίζων Λύκων», Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Είχαν αναμετρηθεί για την ηγεσία του κόμματος, όπου η Άκσενερ έχασε. Σύμφωνα με τις δηλώσεις των αποχωρούντων από το ΜΗΡ, το νέο κόμμα, που όπως κυκλοφορεί θα ονομάζεται «Κεντρικό Δημοκρατικό Κόμμα», δεν θα είναι «ούτε δεξιό, ούτε αριστερό»! Θα συνυπάρχουν, λέει ο βουλευτής Κοράϊ Αϊντίν: «Αλεβίτες, Σουνίτες, αριστεροί δεξιοί, εθνικιστές, συντηρητικοί και φιλελεύθεροι για να παράσχουμε στον τουρκικό λαό έναν “στρατό” που θα κυβερνήσει την Τουρκία». Το «αστέρι» της Μεράλ Άκσενερ (της Τουρκάλας Λεπέν όπως την αποκαλούν κάποιοι) φαίνεται να ανατέλλει ως «εναλλακτική» του τουρκικού πολιτικού συστήματος και της τουρκικής ελίτ όταν θα καταρρεύσει ο Ερντογάν.

 

Σχεδόν διπλασιάστηκε η τιμή του μπακλαβά

Από την μια ο πληθωρισμός κι από την άλλη η άνοδος της τιμής στα φιστίκια τύπου «Αιγίνης» («Αντέπ» τα ονομάζουν στην Τουρκία), που είναι βασικό υλικό του μπακλαβά, εκτίναξαν την τιμή του στις 120 λίρες το κιλό, από 70 που ήταν ως πρόσφατα. Και, βέβαια η ανατίμηση έγινε αυτές τις ημέρες του Μπαϊράμ, όπου η ζήτηση του μπακλαβά είναι μεγάλη. Η Τουρκία είναι η τρίτη στον κόσμο παραγωγός χώρα φιστικιού «Αντέπ», μετά τις ΗΠΑ και το Ιράν. Αυτή την περίοδο γίνεται η συγκομιδή των φιστικιών και διοργανώνονται πολλές γιορτές ιδιαίτερα στο Γκαζίαντέπ (εξ ου και το όνομα). Η φιστικιά, δένδρο που αντέχει στην ξηρασία, κάνει καλή σοδειά κάθε δύο χρόνια, όπως και η ελιά. Φέτος θεωρείται χρονιά χαμηλής παραγωγής, γεγονός που κι αυτό συντελεί στην αύξηση της τιμής του μπακλαβά.

 

Για τουρκομαθείς: μεταπτυχιακό «Μετάφραση και Διερμηνεία»

Το Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, διοργανώνει τον δεύτερο κύκλο σπουδών (ακαδημαϊκά έτη 2017-2018 και 2018-2019) του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Μετάφραση και Διερμηνεία». Τα μαθήματα διεξάγονται στην Ελληνική ή και την Αγγλική, και ως γλώσσες εργασίας χρησιμοποιούνται επίσης η Τουρκική, η Γαλλική, η Γερμανική, η Ιταλική, η Ισπανική και η Ρωσική. Η συμμετοχή προϋποθέτει παθητική, τουλάχιστον, γνώση της Αγγλικής. Θα εισαχθούν 25 φοιτητές και οι αιτήσεις κατατίθενται μέχρι τις 15-9-17.

 

Γιορτές μνήμης και γεύσης στο Αϊβαλί

Με τίτλο «Ayvalik tatlari, mubadele festival - iki yaka bir hikaye», δηλαδή «Φεστιβάλ Προσφυγικής Γεύσης στις δύο πλευρές με μία ιστορία», το τριήμερο 29 - 30 Σεπτεμβρίου και 1η Οκτωβρίου, πολιτιστικοί φορείς με την υποστήριξη του Δήμου, προγραμμάτισαν μία σειρά από ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις. Με βάση το πρόγραμμα που ήδη ανακοινώθηκε, έχουν μετακληθεί από την Μυτιλήνη μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα, αναμένεται δε αρκετοί συμπατριώτες μας κυρίως οι καταγόμενοι από το Αϊβαλί να πάρουν μέρος στις γιορτές.

Παρουσίαση βιβλίου Δημητρού Ψαρρού: Οι διοργανωτές του φεστιβάλ αποδεχόμενοι πρόταση της «Συνύπαρξης», συμπεριέλαβαν στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων, την παρουσίαση του βιβλίου «Το Αϊβαλί και η Μικρασιατική Αιολίδα» του Αϊβαλιώτη στην καταγωγή αρχιτέκτονα Δημητρού Ψαρρού. Το βιβλίο αυτό, ήταν έργο ζωής για τον αρχιτέκτονα -ερευνητή Δημητρό Ε. Ψαρρό, ο οποίος ασχολήθηκε με την συγγραφή του από το 1969 έως τον θάνατό του, το 2008. Σύμφωνα με τα λόγια του Δ. Ψαρρού, το βιβλίο αποκαλύπτει βήμα - βήμα τις φάσεις ανάπτυξης της αμιγώς ελληνικής σε πληθυσμό, πόλης αλλά και της γύρω περιοχής, αξιοποιώντας πληροφορίες που αναζητήθηκαν τόσο σε γραπτές ιστορικές πηγές όσο και σε προφορικές μαρτυρίες. Η παρουσίαση θα γίνει το μεσημέρι του Σάββατου 30 Σεπτεμβρίου, στο Ayvalik Yeni Sahne, από τους αρχιτέκτονες Στρατή Φραντζέσκο και Μουσντάτ Σοϊλού, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν στενά με τον συγγραφέα.

 

Φυσιολατρικός παράδεισος κοντά στο Δικελί

Ανατολικά του Δικελί σε απόσταση περίπου 15 χλμ., βρίσκεται το χωριό Nebiler, με την καταπράσινη κοιλάδα με καταρράκτες, σπηλιές και λιμνούλες. Τελευταία, η κοιλάδα αποτελεί αγαπημένο προορισμό για τους φυσιολάτρες ιδιαίτερα της Σμύρνης, πολλοί από τους οποίους μάλιστα φορτώνουν τα ποδήλατά τους στο τραίνο, αποβιβάζονται στο Αλίαγα και από εκεί ποδηλατούν ως το Nebiler. Κατά την παράδοση, τα πολύ παλιά χρόνια ζούσε εκεί μια νεράιδα, η Σουμεϊρά, η οποία αγάπησε τον φτωχό βοσκό Γιουρούκ Αλί και όπως σ’ όλα τα παραμύθια, ο άρχοντας πατέρας της, αντιδρούσε. Το ερωτευμένο ζευγάρι έβρισκε κρυφά καταφύγιο στην όμορφη κοιλάδα. Κάποτε όμως οι άνθρωποι του άρχοντα, τους ανακάλυψαν και θέλησαν να συλλάβουν τον Αλί. Τότε ο θεός έκανε το θαύμα του, το πλατάνι άνοιξε, μπήκαν μέσα οι ερωτευμένοι νέοι και μεταμορφώθηκαν σε καταρράκτη και σπηλιά για να είναι για πάντα μαζί! Έκτοτε ο άρχοντας μετανόησε για την συμπεριφορά του κι ερχόταν καθημερινά κι έκλαιγε στην σπηλιά, γι’ αυτό και οι ντόπιοι ίσαμε τα τώρα, την αποκαλούν «Σπηλιά του Ρωμιού» ή «Σπηλιά των δακρύων»! Τα τελευταία χρόνια χάρη στις προσπάθειες ενός συνταξιούχου δασκάλου, ο τόπος αναδείχθηκε, δημιουργήθηκε αναψυκτήριο που προσφέρει πρωινό με μπουφέ, παρέμεινε όμως άθικτο το φυσικό του περιβάλλον και αποτελεί αγαπημένο προορισμό κυρίως για νέους και ψαγμένους τουρίστες.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey