Λιχουδιές με φουντούκια τη Πελαγίας

10/09/2022 - 17:00

Η Τουρκία στις περιοχές του Πόντου (Ορντού Κερασούντα Τραπεζούντα κ.α.) παράγει 500 έως 750 χιλ. τόνους φουντουκιών ετησίως, ευρισκόμενη στη 1η θέση της παγκόσμιας παραγωγής (σχεδόν το 70%) με την Ιταλία, τις ΗΠΑ, το Αζερμπαϊτζάν και την Ισπανία ν’ ακολουθούν. Εμείς καλλιεργούμε φουντουκιές σε Πέλλα, Ημαθία, Καβάλα και Δράμα αλλά είμαστε χώρα εισαγωγής, κυρίως απ’ την Τουρκία. Η φίλη μας η Πελαγία θυμήθηκε τα μικράτα της όταν στις γειτονιές της Σμύρνης περνούσαν οι Ντορντουματζήδες (παγωτατζήδες) και οι πωλητές γλυκών με φουντούκια το FindikliHalka, τηγανίτες πασπαλισμένες με φουντούκι, τα μοναδικά τότε γλυκά του δρόμου! Φτιάχνετε πρώτα το σιρόπι με 3 ποτήρια ζάχαρη 2.5 ποτήρια νερό + λεμονί ή κανέλα. Για την ζύμη: 3 αβγά, 2 κ.σ. ζάχαρη, 50 γραμμ. βούτυρο, 2 ποτήρια νερό, 2.5 ποτήρια αλεύρι, 2 κ.σ. σιμιγδάλι 2 κ.σ. νισεστέ. Περνάτε από κορνετη ζύμη να σχηματιστούν στριφτά μπαστουνάκια σε σχήμα βέρας και τα τηγανίζετε όσο να πάρουν χρώμα σε καυτό λάδι. Όπως είναι καυτά απ’ το τηγάνισμα τα βουτάτε στο κρύο σιρόπι και τα πασπαλίζετε με μπόλικο αλεσμένο φουντούκι. Το φουντούκι στη Τουρκία αντικαθιστά το αμύγδαλο και το καρύδι σε πολλά άλλα γλυκά, όπως μπακλαβάς, ραβανί κ.α.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey