Κανταΐφια: Burma Kadayif - Μπουρμά Κανταϊφι της Πελαγίας

26/02/2022 - 18:00

Στην παράδοσή μας το κανταΐφι και το ρυζόγαλο είναι τα κατ’ εξοχήν γλυκά της Αποκριάς. Kadayifή Telkadayif είναι Αραβική λέξη, που σημαίνει βελούδο! Τρόφιμο από αλεύρι και νερό που βρίσκουμε στην αγορά μισοψημένο ή ωμό σε μορφή λεπτού σύρματος (tel= τέλι) Ως επιδόρπιο καταναλώνεται στη Μέση Ανατολή, σταΒαλκάνια και στην την Τουρκία, που το πήραμε κι εμείς. Απ’ τις πιο δημοφιλείς εκδοχές του είναι το Εκμέκ Κανταίφ, παραδοσιακό γλυκό του Αφιόν Καραχισάρ, που δεν έχει σχέση με αυτό που ξέρουμε στην Ελλάδα. Είναι είδος παντεσπάνι (ψωμί) σιροπιασμένο και σερβιρισμένο με καϊμάκι ή παγωτό. Το Κιούνεφε, αραβικό κανταΐφι, που γίνεται στο τηγάνι και περιέχει μαλακό τυρί λαστιχωτό, το σιροπιάζουν και το σερβίρουν ζεστό καυτό. Το Μπουρμά Κανταΐφι που μας προτείνει η Πελαγία και είναι κοντά στα ελληνικά γούστα. Μπουρμά θα πει ρολαρισμένο γυριστό, εξ ου και ο όρος που οι παλιοί το χρησιμοποιούσαν γι’ αυτούς που αλλάζουν γρήγορα γνώμη και ιδέες! 

ΥΛΙΚΑ: 400 γραμ φρέσκο κανταΐφι, 1 ποτήρι φιστίκι (Αντεπ - Αίγινας) ψιλοαλεσμένο, 1 ποτήρι λιωμένο βούτυρο (καλή ποιότητα) Σιρόπι: 3 ποτήρια νερό 1.5 ποτήρι ζάχαρη μισό λεμόνι. Εκτέλεση: Πρώτα φτιάχνουμε το σιρόπι, και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει Ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 200, μαδάμε πολύ καλά το κανταΐφι ραντίζουμε με βούτυρο και φτιάχνουμε μακρόστενες λωρίδες φάρδους 6-7 πόντους.. Ύστερα βάζουμε την γέμιση με φιστίκι και ρολάρουμε το κάθε κομμάτι Μετά ψήνουμε σε καυτό φούρνο για 20-25 λεπτά μέχρι να γίνουν σαν χρυσάφι. Μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο περιχύνουμε το κρύο σιρόπι και περιμένουμε να ρουφήξει 45’. Σερβίρετε με ή χωρίς καϊμάκι και παγωτό ανάλογα την εποχή. 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey