Ίμβρος - Τένεδος ενδιαφέρουσες εκδόσεις

03/04/2021 - 15:42 Ενημερώθηκε 07/04/2021 - 16:38

Ετοιμάστηκε το υπ’ αριθ. 152 τεύχος του περιοδικού «ΙΜΒΡΙΩΤΙΚΑ» που εκδίδει ανά τρίμηνο ή Ένωση Ιμβρίων Θεσσαλονίκης. Στο τεύχος υπάρχει εκτενές αφιέρωμα στον Ίμβριο στη καταγωγή Πατριάρχη Βαρθολομαίο, με φωτογραφία του στο εξώφυλλο τη στιγμή του εμβολιασμού του, δείχνοντας τον δρόμο προς την «Ελευθερία». Για το άλλο βιβλίο, με τίτλο «Tenedos'tan Bozcaada'ya =Από την Τενέδο στην Μποζκάδα» ο συγγραφέας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τσανακκαλέ Δρ. Ο Rüstem Aslan είπε μεταξύ άλλων: Η έκδοση εντάσσεται στις εκδηλώσεις για το έτος Τροίας που εορτάζεται εφέτος. Περιγράφει τις σχέσεις μεταξύ της Τένεδου και της Τροίας και τη σημασία της στα ομηρικά έπη. Βλέπουμε ότι το νησί δεν έχει υποστεί σημαντική αλλαγή. Η δομή του νησιού δεν έχει αλλάξει. "Η πιο σημαντική αλλαγή είναι ο πληθυσμός του νησιού στα τελευταία 5 χιλ. χρόνια!

Κορονοϊός και Ραμαζάνι                                                                                                                                                       

Η χαλάρωση των μέτρων κατά τον μήνα Μάρτιο είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση και πάλι των κρουσμάτων του Κορονοϊου, τόσο που την τελευταία ημέρα του μήνα καταγράφηκαν σχεδόν 40 χιλ. ημερήσια κρούσματα, αριθμός ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Το 75% των νέων κρουσμάτων οφείλονται στη βρετανική μετάλλαξη. Έτσι ο πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε αυστηρότερα μέτρα όπως η επαναφορά της καθολικής (από τις 9:00 μ.μ. έως τις 5:00 π.μ.) απαγόρευσης κυκλοφορίας τα σ/κ. Στο μεταξύ από 13 Απριλίου έως 12 Μαΐου η χώρα θα βιώνει τη νηστεία και τα έθιμα του Ραμαζανιού, οπότε εντείνονται τα μέτρα προστασίας και κλείνει ξανά η εστίαση (Καφέ - εστιατόρια κλπ.) που τις τελευταίες ημέρες είχε επιτραπεί το άνοιγμά της και η λειτουργία με 50% πληρότητα. Ειδικότερα κατά την διάρκεια του ιερού μήνα Ραμαζανιού, απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις και τα παραδοσιακά ανοικτά σε δημόσιους χώρους γεύματα sahur και iftar που πραγματοποιούνται καθημερινά πριν και μετά τις ώρες νηστείας.

Καππαδοκία - Κουσάντασι ο 56ος Ποδηλατικός Γύρος                                                               

Πέρυσι λόγω της πανδημίας του Κορονοϊού ματαιώθηκε η διοργάνωση του 55ου ποδηλατικού γύρου της Τουρκίας, που αποτελεί πια παράδοση και ελκύει το ενδιαφέρον ποδηλατών και από το εξωτερικό. Φέτος υπό όρους και προϋποθέσεις οι αρμόδιοι αποφάσισαν την τέλεση του, με αυστηρά μέτρα προστασίας συνεχή τεστ, αποφυγή συγκεντρώσεων κόσμου και των μεγάλων πόλεων. Ο φετινός γύρος ξεκινά στις 11 Απριλίου περιλαμβάνει 8 ETAP, αρχής γενομένης απ’ το Νεβσεχίρ και μέσω Καππαδοκίας, Ικονίου φθάνει στη Μεσόγειο, Αλάνια κι από εκεί στο Αιγαίο Φετιγιέ, Μαρμαρίς και καταλήγει στις 18 Απριλίου στο Κουσάντασι.                                                                                                                                  

Στις 600 λίρες το κιλό, πανάκριβο και λιγοστό το κουκουνάρι                                                                                                                   

Είδος πολυτελείας θεωρείται πια το κουκουνάρι (Çamfıstığı) στην Τουρκία, με σταδιακά μειούμενη (κατά 70%) παραγωγή του, λόγω ασθενειών και της μεγάλης ζήτησης που έχει στο εξωτερικό. Η ασθένεια που έπληξε τις κουκουναριές της Περγάμου κατ’ εξοχή περιοχή παραγωγής κουκουναριού στην Τουρκία, με τους καρπούς να είναι κούφιοι, καθιστά δυσεύρετο και πανάκριβο το προϊόν. Οι κουκουνάρες συλλέγονται κατά τη περίοδο Δεκεμβρίου - Μαΐου, αποθηκεύονται για ξήρανση και τις επεξεργάζονται για να πάρουν τον καρπό τους Ιούλιο - Αύγουστο. Άσπαστο το κουκουνάρι πωλείται στις 115 λίρες το κιλό. Παλαιότερα υπολόγιζαν πως από 3 κιλά άσπαστα κουκουνάρια έπαιρναν 3 κιλά καθαρό προϊόν, τώρα 600 γραμμ. και πολύ είναι, αυτά συν την αύξηση στα εργατικά έφτασαν να πωλείται προς 600 λίρες το κιλό.

Στο κοντινό μας Αιβαλί

 

Ανοιξε η εστίαση.Ύστερα από μήνες, απ’ την Δευτέρα που μας πέρασε άνοιξαν τα καφενεία, εστιατόρια κεμπαπσίδικα κλπ., γεγονός που χαροποίησε τους Αϊβαλιώτες έφερε κίνηση στην αγορά και πελατεία στο λιανεμπόριο που ήταν ήδη ανοικτό. Πάντως η περιοχή εξακολουθεί να παραμένει στο «κόκκινο» με πάρα πολλά κρούσματα περιορισμένα κατ’ οίκον τα περισσότερα και πολύ κόσμο να φοβάται να βγει απ’ το σπίτι.                                                          

Κτίριο «Yorgala»: Άρχισαν οι εργασίες επισκευής του κόκκινου κτιρίου, “Χάνι του Γεωργαλά” απ’ τον καιρό των Ελλήνων, πλησίον του Τελωνείου που ακόμη οι ντόπιοι αποκαλούν Yorgala. Η επισκευή γίνεται απ’ τον Δήμο με σκοπό να μεταφερθούν εκεί οι Υπηρεσίες του. Υπήρξαν βέβαια και γκρίνιες για το υψηλό κόστος εργασιών αναστήλωσης, αλλά πρυτάνευσε η λογική της διάσωσης και ανάδειξης της κληρονομιάς της πόλης.                                                                                        

 Βιομηχανική ρύπανση στο χωριό Καραγίτ: Λίγο έξω απ’ το Αϊβαλί κοντά στο φράγμα του βουνού Μάντρα, δραστηριοποιείται μια εταιρεία επεξεργασίας σιδηρομεταλλεύματος, όπου πρόσφατα εξ αιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων έσπασε ένας χωμάτινος φράχτης στο γήπεδο απόθεσης της σκουριάς απ’ το μετάλλευμα και επήλθε ρύπανση σε ρυάκι το οποίο καταλήγει στο φράγμα. Κτηνοτρόφοι της περιοχής διαμαρτύρονται επειδή θεωρούν ότι ψόφησαν 40 κατσίκες τους που ήπιαν νερό από το μολυσμένο ρυάκι. Παρενέβησαν βέβαια και οικολογικές οργανώσεις επικαλούμενες κινδύνους μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα και με παρέμβαση των Υπηρεσιών του Δήμου έγιναν έλεγχοι και στάλθηκαν δείγματα νερού και ιστοί απ’ τα νεκρά ζώα σε εργαστήρια της Πόλης για να βρεθεί η αιτία.

Αναστηλώνεται ο ναός της Εκάτης στην Στρατονικεία

Η θεά Εκάτη ήταν θεότητα της αρχαιοελληνικής θρησκείας και μυθολογίας, προστάτιδα του σπιτιού, που εξασφάλιζε ευημερία και ευλογίες στην οικογένεια. Στην Μ. Ασία ο μύθος της ήταν συνδεδεμένος με την θεά Άρτεμις και την λατρεία της στην Έφεσο. Ο ναός της ανακαλύφθηκε στην αρχαία Λαγίνια 10 χλμ. Απ’ την Στρατονικεία της Καρίας στη Μ. Ασία περιοχή που άκμασε επί των Σελευκιδών απογόνων του Μ. Αλεξάνδρου. Σήμερα ο αρχαιολογικός χώρος της Lagina βρίσκεται 8,5 χλμ. έξω απ’ την πόλη Yatagan στην επαρχία Mugla, νότια της Σμύρνης. Η αρχαιολογική έρευνα που διεξήχθη στη Λαγκίνα είναι ιστορικά σημαντική, ξεκίνησε απ’ τον διάσημο τούρκο αρχαιολόγο Osman HamdiBey <https://en.wikipedia.org/wiki/Osman_Hamdi_Bey> τον 19ο αιώνα και συνεχίστηκε απ’ το πανεπιστήμιο τους Μούλα. Σήμερα ο Μπιλάλ Σογούτ, επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας δηλώνει με ενθουσιασμό: «Είμαστε ευτυχείς που επισκευάσαμε τους κίονες και τώρα βρίσκονται πίσω στη θέση όπου είχαν τοποθετηθεί αρχικά πριν από 2.050 χρόνια. Οι επισκέπτες θα μπορούν πλέον να τους βλέπουν να στέκονται όρθιοι στο ιερό όπου γίνονταν τελετές στο όνομα της θεάς Εκάτης κατά τους αρχαίους χρόνους». Ευτυχώς που ο τουρισμός και η προσδοκία εσόδων απ’ τα εισιτήρια γίνονται αιτία για να σωθούν πολλά μνημεία.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey