Içliköfte: κεφτεδάκια με γέμιση της Πελαγίας

12/02/2022 - 18:00

Πρόκειται για παμπάλαια συνταγή της Δ. Ασίας που την ανέδειξαν οι Άραβες(Kibbeh-kubba, σημαίνει μπάλα) και την διέδωσαν σ όλο τον κόσμο. Κούπες ονομάζονται στην Κύπρο, στο δε Λίβανο και Συρία θεωρείται εθνικό φαγητό, ιδιαίτερα στο Χαλέπι μαγειρεύεται με 17 διαφορετικούς τρόπους. Στην Τουρκία είναι το παραδοσιακό φαγητό που γίνεται σε γιορτές και γάμους, όχι καθημερινό, επειδή είναι μπελαλίδικο. Το ετοιμάζει η πεθερά για την νύφη. Τα κεφτεδάκια πλάθονται κλείνονται μέσα σε ζυμάρι και πάλι ξαναπλάθονται, σε μια διαδικασία που συμβολίζει τα χείλη της νύφης που πρέπει να είναι σφραγισμένα ό, τι κι αν ακούει... απ’ την πεθερά.

Για το εξωτερικό τμήμα: 1.5 ποτήρι ψιλοκομμένο πλιγούρι (αν δεν βρείτε στην αγορά περάστε το συνηθισμένο απ το μπλέντερ), 1/4 ποτήρι σιμιγδάλι, 1/2 ποτήρι αλεύρι, 1 κουταλάκι πάπρικα, 1 κουταλάκι πελτέ, αλάτι, 1 ποτήρι κρύο νερό. 

Για την γέμιση: 300 γραμ κιμά, 2 κ.σ. λάδι, 3 ψιλοκομμένα κρεμμύδια, 1 κ.σ πελτέ, 1/2 ματσάκι μαϊντανό, 1/4 ψιλοκομμένα καρύδια, αλάτι, μπουκοβο, μαύρο πιπέρι. Βρέχουμε το πλιγούρι και όταν απορροφήσει το νερό προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Απαιτείται εντατικό ζύμωμα είναι κοπιαστική εργασία! Δουλεύουμε μέχρι να γίνει εύπλαστη η ζύμη, αν χρειασθεί βάζουμε στο μείγμα κι ένα αυγό. Καβουρδίζουμε τον κιμά με τα κρεμμύδια και ύστερα προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Μετά φτιάχνουμε μπαλάκια με το πλιγούρι μεγάλα όπως ένα ροδάκινο.Ανοίγουμε μια τρύπα στο κέντρο του σε κάθε μπαλάκι. Με τα χέρια μας μεγαλώνουμε την τρύπα, όσο λεπτό μπορούμε να χωράει περίπου ένα άδειο αυγό, προσέχοντας να μην σπάσει η ζύμη. Ύστερα βάζουμε 1 κουτάλι γέμιση μέσα στο κενό, και βρέχοντας τα χέρια μας κλείνουμε την τρύπα. Μόλις τελειώνουν όλα, τα βράζουμε είτε τηγανίζουμε. Σερβίρουμε με ρόκα, λεμόνι, μισοφέγγαρες ντομάτες για διακόσμηση και γιαούρτι. 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey