Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Αγαπημένο εξαιρετικά ωφέλιμο φρούτο το ρόδι, συμβολίζει την αφθονία σε θρησκείες και παραδόσεις πολλών λαών, βρίσκεται τώρα στην εποχή του. Κατάγεται λένε απ’ την Περσία , ήταν δημοφιλές και στην αρχαία Ελλάδα συνδεδεμένο με την θεά Αφροδίτη. Η Τουρκία είναι η 4η στο κόσμο στην παραγωγή - εξαγωγή ροδιών μετά την Ινδία, ΗΠΑ και Ισπανία. Το χρησιμοποιούν τόσο σε φαγητά όσο και σε γλυκά. Πολύ δημοφιλής είναι ο χυμός ροδιού διατίθεται στον δρόμο, προς 20 λίρες το ποτήρι, ή 70 λίρες το λίτρο στη Σμύρνη, από υπαίθριους πωλητές, που το στύβουν μπροστά σου.Επίσης το ξύδι και το σιρόπι από ρόδι το narekşisini ή narsirkesi (το βρίσκετε και τυποποιημένο στην αγορά) που συνοδεύει πολλές σαλάτες. Η Πελαγία διάλεξε και μας προτείνει:
Σαλάτα ροδιού: Καθαρίζετε ένα ρόδι, 1 ματσάκι ρόκα, μια χούφτα καρύδι ψιλοκομμένο, 1 χούφτα πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι λαδί και σιρόπι του ροδιού. Παραλλαγή της είναι και η άλλη με ρόδι, πράσινες ελιές, ρεβίθια βρασμένα, με σάλτσα από ταχίνι και κουρκουμά, που ταιριάζει πολύ με κρέας και λαχανικά.
Σιρόπι/πετιμέζι ροδιού: βγάζουμε το χυμό απ’ τα ρόδια τον σουρώνουμε και τον βράζουμε ανακατεύοντας κατά διαστήματα σε πολύ χαμηλή φωτιά πολλές ώρες, όπως κάνουμε εμείς για το βράζμα με τα σύκα η τον μούστο του σταφυλιού. Όταν εξατμισθεί το νερό στο τέλος βάζουμε 1 χούφτα στάχτη (από καμένα ξύλα ελιάς) τότε θα φουσκώσει αρχικά και μόλις ξεφουσκώσει το κατεβάζουμε απ’ τη φωτιά. Το σιρόπι αυτό το χρησιμοποιούμε σε φαγητά και γλυκά.