Εποχιακά της Πελαγίας με Ρόδι=Nar

24/09/2022 - 14:00

Αγαπημένο εξαιρετικά ωφέλιμο φρούτο το ρόδι, συμβολίζει την αφθονία σε θρησκείες και παραδόσεις πολλών λαών, βρίσκεται τώρα στην εποχή του. Κατάγεται λένε απ’ την Περσία , ήταν δημοφιλές και στην αρχαία Ελλάδα συνδεδεμένο με την θεά Αφροδίτη. Η Τουρκία είναι η 4η στο κόσμο στην παραγωγή - εξαγωγή ροδιών μετά την Ινδία, ΗΠΑ και Ισπανία. Το χρησιμοποιούν τόσο σε φαγητά όσο και σε γλυκά. Πολύ δημοφιλής είναι ο χυμός ροδιού διατίθεται στον δρόμο, προς 20 λίρες το ποτήρι, ή 70 λίρες το λίτρο στη Σμύρνη, από υπαίθριους πωλητές, που το στύβουν μπροστά σου.Επίσης το ξύδι και το σιρόπι από ρόδι το narekşisini ή narsirkesi (το βρίσκετε και τυποποιημένο στην αγορά) που συνοδεύει πολλές σαλάτες. Η Πελαγία διάλεξε και μας προτείνει:  

Σαλάτα ροδιού: Καθαρίζετε ένα ρόδι, 1 ματσάκι ρόκα, μια χούφτα καρύδι ψιλοκομμένο, 1 χούφτα πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι λαδί και σιρόπι του ροδιού. Παραλλαγή της είναι και η άλλη με ρόδι, πράσινες ελιές, ρεβίθια βρασμένα, με σάλτσα από ταχίνι και κουρκουμά, που ταιριάζει πολύ με κρέας και λαχανικά. 

Σιρόπι/πετιμέζι ροδιού: βγάζουμε το χυμό απ’ τα ρόδια τον σουρώνουμε και τον βράζουμε ανακατεύοντας κατά διαστήματα σε πολύ χαμηλή φωτιά πολλές ώρες, όπως κάνουμε εμείς για το βράζμα με τα σύκα η τον μούστο του σταφυλιού. Όταν εξατμισθεί το νερό στο τέλος βάζουμε 1 χούφτα στάχτη (από καμένα ξύλα ελιάς) τότε θα φουσκώσει αρχικά και μόλις ξεφουσκώσει το κατεβάζουμε απ’ τη φωτιά. Το σιρόπι αυτό το χρησιμοποιούμε σε φαγητά και γλυκά. 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey