Επιστροφές αρχαιοτήτων

20/12/2020 - 18:28

 

Υλοποιώντας απόφαση συνάντησης αυτοδιοικητικών του περασμένου Αυγούστου, της ευρύτερης περιοχής Σμύρνης, στάλθηκε προχθές στην Κυβέρνηση πλήρης φάκελος με ιστορικά στοιχεία και επιχειρήματα με τα οποία αξιώνουν απ την Γερμανία να επιστραφεί στον τόπο απ’ τον οποίο αφαιρέθηκαν οι αρχαιότητες του βωμού του Δία στην αρχαία Πέργαμο. Ο ναός κατασκευάστηκε προς τιμή του βασιλιά Αττάλου Α΄, χρονολογείται περίπου το 181-159 π.Χ. Ανακαλύφθηκε μεταξύ 1878 και 1886 από το Γερμανό αρχαιολόγο Karl Humann και τμήματά του στάλθηκαν στο Βερολίνο ύστερα από συμφωνία μεταξύ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της Γερμανίας. Η μερική αναστήλωση του βωμού διήρκεσε μέχρι το 1902 και από το 1930 εκτίθεται στο Μουσείο του Βερολίνου. Η επίσημη πλέον διεκδίκηση των αρχαιοτήτων χαροποίησε ιδιαίτερα τον τέως Δήμαρχο της Περγάμου και φίλο της Λέσβου Σεφά Τασκίν που πρώτος αυτός ανέδειξε το θέμα και αγωνίστηκε.

Άγαλμα Κυβέλης: Πάντως ένα άλλο ιστορικό άγαλμα το οποίο λαθραία το 1960 πουλήθηκε στο Ισραήλ ύστερα από πολύχρονες διαπραγματεύσεις επέστρεψε στη γη όπου κατασκευάστηκε. Το 1.700 ετών άγαλμα, που εκτιμάται ότι χρονολογείται από τον 3ο αιώνα μ.Χ. παρέλαβε το αρχαιολογικό Μουσείο της Κωνσταντινούπολης. Η Κυβέλη θεωρείται μικρασιατική φρυγική θεότητα γνωστή μεταγενέστερα στους Έλληνες ως Ρέα. Ήταν θεά γενικά της άγριας φύσης, των δημιουργικών δυνάμεων της Γης και της γονιμότητας, γι’ αυτό και ο Πίνδαρος την προσφωνεί ως «Κυβέλα, μάτερ θεών».

 

Φιλοξενία αστέγων σε ξενοδοχεία της Κωνσταντινούπολης

Υλοποιώντας οι αρχές της Πόλης το πρόγραμμα κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης «Μην αφήνετε κανέναν έξω. Ας τους φιλοξενήσουμε» εκατοντάδες άστεγοι βρήκαν καταφύγιο εν μέσω χειμώνα και επιδημίας COVID-19 σε ξενοδοχεία της Πόλης. Μέχρι στιγμής 129 άστεγοι φιλοξενούνται στην ευρωπαϊκή πλευρά και 25 στην ασιατική. Ανάλογη μέριμνα είχε εκδηλωθεί και πέρυσι όπου οι άστεγοι τον χειμώνα είχαν την δυνατότητα να διαμένουν σε θερμαινόμενα κέντρα όπως αθλητικές αίθουσες κ.α. Φέτος όμως με την επιδημία μια τέτοια ρύθμιση κρίθηκε επικίνδυνη γι’ αυτό και επιλέχθηκαν τα ξενοδοχεία όπου εκτός απ την ικανοποίηση των βασικών τους αναγκών (τροφή, ένδυση, κλπ) οι άστεγοι έχουν και υγειονομική προστασία.

 

Από το Αϊβαλί:

Γραφείο βίζας στο Επιμελητήριο Αϊβαλί: Ανανεώθηκαν οι συμφωνίες λειτουργίας γραφείου έκδοσης βίζας για λογαριασμό του Προξενείου μας στη Σμύρνη. Μέχρι πέρσι την εργασία αυτή είχε αναλάβει το πρακτορείο Global ενώ φέτος το έργο, κατόπιν δημοπρασίας, ανατέθηκε στην εταιρεία Kosmos. Ινσαλαχ, (πρώτα ο Θεός), που λένε και οι γείτονες να φύγει ο εφιάλτης της αρρώστιας για να μπορούν οι άνθρωποι να βγάζουν βίζα και να μας επισκέπτονται.

Ο COVID-19 αυξάνει τις τιμές ακινήτων: Τουλάχιστον κατά 80% εκτιμάται ότι αυξήθηκαν οι τιμές πώλησης ακινήτων λόγω αυξημένης ζήτησης που δημιουργεί η πανδημία. Ένα διαμέρισμα τριάρι που προ 4μήνου πουλιόταν 300 έως 400 χιλιάδες λίρες, τώρα πήγε 450-600 χιλιάρικα και είναι δυσεύρετο. Ακόμη ακριβότερα τα σπίτια με αυλή, που κατά μέσο όρο από 1,8 εκ. πήγαν στα 4 με 5 εκ. λίρες. Ανάλογες και οι αυξήσεις σε τιμές των ενοικίων, όπου δεν βρίσκεις τριάρι κάτω από 2-2,5 χιλιάδες λίρες και όχι ετοιμοπαράδοτο. Στο μεταξύ όσοι διέθεταν εξοχικά (δευτερεύουσα κατοικία) στην ευρύτερη περιοχή του Αϊβαλί, τείνουν να τα κατοικούν οι ίδιοι ή να τα νοικιάζουν, για 12 μήνες το έτος και όχι 2-3 όπως ήταν παλιά.

Ευεργετικές οι βροχές λόγω ανομβρίας αλλά με προβλήματα: Οι νεροποντές προκάλεσαν δύο καταρρεύσεις ακατοίκητων σπιτιών (από τον καιρό των Ελλήνων) στο κέντρο της πόλης, στη συνοικία Χαϊρεντίν, Πασά Τζαμί, πρώην Παναγία των ορφανών. Ευτυχώς η κατάρρευση σημειώθηκε χαράματα και δεν υπήρχαν διαβάτες στον δρόμο. Το 4ήμερο των βροχών της περασμένης βδομάδας υπολογίζουν ότι έδωσε 217 λίτρα ανά τ.μ. στο βουνό Καζ-νταγ, όπου φούσκωσαν απειλητικά οι ποταμοί, 136 στο Αδραμύτι, 93 στο Τσανάκκαλε και 194 στην Σμύρνη, όπου δυστυχώς δύο άνθρωποι πνίγηκαν από υπερχείλιση ποταμού στην περιοχή Μεντερές.

 

Συνεχίζονται τα καθολικά lock down τα Σαββατοκύριακα

Παρόλο που κατά τις επίσημες αρχές ο ημερήσιος αριθμός των αναφερόμενων κρουσμάτων COVID-19 έχει μειωθεί στις μεγάλες επαρχίες της Τουρκίας, σε 30% εκτιμούν για Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη και 40% για Άγκυρα, οι ΜΕΘ των νοσοκομείων (όπως και σε μας) εξακολουθούν πιέζονται. «Με το ποσοστό κλινών ΜΕΘ που αντιστοιχούν σε 100.000 άτομα (40,3%) βρισκόμαστε στη πρώτη θέση στον κόσμο», ισχυρίζεται ο υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά. Αλλά τα κρούσματα βρίσκονται στις 30 χιλιάδες περίπου ημερησίως. Στο μεταξύ ήδη ανακοινώθηκε ότι στις αργίες της Πρωτοχρονιάς από τις 21:00 ώρα της παραμονής 31ης Δεκέμβρη ίσαμε το πρωί της 4ης Ιανουαρίου, επιβάλλεται πάλι καθολικό lock down.

 

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey