Εμβόλιο, δεν «μάσησε» τα λόγια του ο Πατριάρχης

17/07/2021 - 11:54

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο γλυκύτατος «Παππούς» όπως τον αποκαλούν στο  νησί του, την Ίμβρο, ήταν απ τους πρώτους που έσπευσαν να εμβολιαστούν δηλώνοντας μεταξύ άλλων κατηγορηματικά : «Είναι απαράδεκτο, ενώπιον τόσων θυμάτων και τόσου πόνου, να υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι αρνούνται την πραγματικότητα της πανδημίας, θεωρώντας την κατασκεύασμα διαφόρων κύκλων. Ακόμη προκλητικότερο είναι όταν τέτοιες απόψεις διατυπώνονται από χριστιανούς, συχνά από κληρικούς, οι οποίοι αυτοανακηρύσσονται υπερασπιστές ενός δικού τους Θεού. Η επιστήμη, όταν ανοίγει ευοίωνες προοπτικές για το μέλλον της ανθρωπότητας, είναι δώρο του ουρανού. [...] [Ο εμβολιασμός] δεν είναι [...] μόνο θέμα ανάγκης ή επιλογής, αλλά και ευθύνης προς τον συνάνθρωπο». Σε μας, προχθές που συνήλθε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας, κάπως μπερδεμένα τα είπαν, ότι δηλαδή ο άνθρωπος πρέπει να επιλέγει ελεύθερα για τον εμβολιασμό του, ως την αποκλειστική λύση και επιστημονικά ελεγμένη λύση αναχαίτισης της εξάπλωσης της πανδημίας κλπ -κλπ. Ισορροπία μεταξύ ρεαλιστών και αρνητών της πανδημίας ιερωμένων!! Διερωτάται κανείς αν οι κατά ενορία ιερείς θα εξειδικεύσουν «κατά το δοκούν» αύριο στις εκκλησίες τις κατευθύνσεις της Δ.Ι.Σ. Επίσης, μήπως θα έπρεπε να θεσπιστεί και στους ιερείς υποχρεωτικός εμβολιασμός, τόσοι και τόσοι πιστοί πιάνουν και φιλούν τα χέρια τους !

 

Ξεκίνησε από  χθες 11ήμερος εορτασμός του ΚουρμπάνΜπαιράμ

Το Κουρμπάν Μπαϊράμ, ή Eida lAdha ή γιορτή της Θυσίας, σε ανάμνηση της θυσίας του Αβραάμ. Είναι κινητή γιορτή 70 ημέρες μετά το Σεκέρ Μπαιράμ που έρχεται  μετά την νηστεία του Ραμαζανιού. Συνήθως διαρκεί τρείς ή  πέντε μέρες, φέτος ο Πρόεδρος Ερντογάν το «μάκρυνε» ως τις 26 Ιουλίου, για να ενισχυθεί ο εσωτερικός τουρισμός μετά την κρίση που επέφεραν τα λοκντάουν λόγω της πανδημίας. Το σφάγιο συνήθως αρνί ή κατσίκι σφάζεται μέσα στις τρείς ημέρες του Μπαϊραμιού, χωρίζεται κατά το έθιμο σε τρία κομμάτια το ένα για την οικογένεια το άλλο για φίλους και συγγενείς και το τρίτο για τους φτωχούς. Υπό άλλες συνθήκες τούτες τις μέρες θα είχαμε στο νησί πολλούς τούρκους επισκέπτες για να περάσουν τις αργίες του Μπαϊραμιού. Παρά την σφοδρή επιθυμία πολλών γειτόνων να μας έλθουν, με τα σύνορα κλειστά και τα δρομολόγια απ τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου προς στα απέναντι τουρκικά λιμάνια ανεκτέλεστα, δεν είναι εφικτό. Η επίσημη προς τούτο θέση της Ελλάδας, όπως ρητά αναφέρεται στο travel.gov.gr. εξακολουθεί να είναι : «Οι θαλάσσιες συνδέσεις με την Τουρκία είναι προσωρινά περιορισμένες». Άλλωστε και οι καλεσμένοι στο φεστιβάλ της ΚΝΕ από Τουρκία αναγκάστηκαν να μας έλθουν μέσω Κωνσταντινούπολης - Αθήνας, αφού δεν επιτράπηκε, παρά τις προσδοκίες, η κατ’ εξαίρεση ναύλωση πλοιαρίου απ το Αιβαλί. Στον Έβρο πάλι,  όπου εδώ και 15 ημέρες άνοιξε και το δεύτερο τελωνείο στα ελληνοτουρκικά σύνορα στις  Καστανιές (Παζάρ κουλέ), υπάρχουν γκρίνιες απ το τοπικό επιμελητήριο και άλλους φορείς να ξανακλείσει, καθόσον  με τα εφαρμοζόμενα αντι-Covid μέτρα δεν υπάρχει δυνατότητα διέλευσης τούρκων επισκεπτών.

«Βουλιάζει» από κόσμο το Αιβαλί                                                                                          

 Περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη φορά τούτες τις ημέρες εκδηλώνεται το μεγαλύτερο κύμα επισκεπτών στην γειτονική μας πόλη. Ίσως  η επιμήκυνση του εορτασμού του Μπαιράμ και η πολύμηνη κλεισούρα που προηγήθηκε με τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας, έφεραν τόσο κόσμο με 100% πληρότητα των καταλυμάτων στο Αϊβαλί, Μοσχονήσια, Σαρισαμκλί κ.α. Ντόπιοι επισκέπτες οι περισσότεροι αλλά και αρκετοί Αλμαντζίδες (Τούρκοι απ την Γερμανία) και Βαλκάνιοι , κυρίως Βούλγαροι και Σέρβοι.  Η αύξηση των Βαλκάνιων σημειώνεται καθώς μειώθηκε από 250 σε 110 λίρες το κόστος των υποχρεωτικών PCR τεστς που γίνεται στα σύνορα στον Έβρο. Πάντως παρόλο που φέτος δεν υπάρχουν Έλληνες θαμώνες στα ρεστοράν και στις ταβέρνες, καθώς μαθαίνουμε, τα βράδια η ελληνική μουσική και τα τραγούδια μας εξακολουθούν να αντηχούν μέσα στα σοκάκια του Μοσχονησιού, ενώ τρία νέα εστιατόρια με Κρητική κουζίνα προστέθηκαν στα ήδη υπάρχοντα. Κατά τα άλλα οι Αϊβαλιώτες είναι ιδιαίτερα περήφανοι φέτος που η περιοχή τους διαθέτει 17 γαλάζιες σημαίες απ’ τις 36 συνολικά που έχει όλος ο Νομός του Μπαλίκεσίρ! Επίσης εποχούμενοι σε ποδήλατα αστυνομικοί (που ο κόσμος λόγω της στολής τους ονομάζει «Μαρτιλάρ» = « Γλάροι» περιπολούν ανά δύο σε παραλίες και τουριστικές εγκαταστάσεις, ενισχύουν λένε έτσι το αίσθημα ασφάλειας ντόπιων και επισκεπτών. Ζήλεψαν φαίνεται από μας όπου τα βράδια τα περιπολικά μας  πάνε κι έρχονται με αναμμένους τους φάρους άσκοπα (;) στην παραλιακή ζώνη της Μυτιλήνης!

Μουσείο του συγγραφέα  Σαμπαχαττίν Αλή στο Αδραμύτι

ΟSabahattin Ali(1907-1948) θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Τούρκους συγγραφείς, που άσκησε επιρροή στους μεταγενέστερους.Πολλά βιβλία του έχουν μεταφραστεί και στα ελληνικά. Σε όλη του τη ζωή υπηρέτησε με συνέπεια τις ιδέες του, υπέρ της ειρήνης και κατά του φασισμού, γεγονός που δεν θα πρέπει να θεωρείται άσχετο με τον θάνατό του (δολοφονήθηκε κάτω από αδιευκρίνιστες ως τώρα συνθήκες). Το σπίτι όπου ο  συγγραφέας πέρασε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια στο Αδραμύτι αγοράστηκε απ’ τον Δήμο και λειτουργεί ως μουσείο ενθυμημάτων του συγγραφέα. Στους επισκέπτες διανέμεται δωρεάν και το σχετικό για την ζωή και το έργο του συγγραφέα βιβλίο που έκδωσε ο Δήμος Αδραμυτίου.  Τα τελευταία χρόνια η κόρη του Filiz Ali και η εγγονή του IdiΙLaslo δραστηριοποιούνται στο Αιβαλί, όπου ίδρυσαν και λειτουργούν, την θερινή κυρίως περίοδο, την ΑΙΜΑ (AyvalikInternationalMusicAcademy) Μουσικό σχολείο και χώρος πολιτισμού για την προώθηση της κλασσικής μουσικής, με συχνά κοντσέρτα στην εκκλησία του Ταξιάρχη Αιβαλιού. 

Απολύθηκε τελικά ο Πρύτανής Πανεπιστημίου του Βοσπόρου                                         

 Χωρίς να γίνεται λόγος με Π.Δ. και υπογραφή Ερντογάν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Βοσπόρου (Boğaziçi),MelihBulu απολύθηκε σύμφωνα με τον Νόμο2547  περί Ανώτατης Εκπαίδευσης. Επί 194 ημέρες που κράτησε η θητεία του, ελέω Ερντογάν, φοιτητές και καθηγητές του δημοφιλέστερου ίσως και εκ των παλαιότερων πανεπιστημίων της Τουρκίας, δεν σταμάτησαν να διαδηλώνουν αψηφώντας τις κυβερνητικές απαγορεύσεις και τις συλλήψεις που λάμβαναν χώρα.

 

 


Εμβολιασμός 2021

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey