“Elbasantava” με κατσίκι ή αρνί στο φούρνο

07/05/2022 - 17:00

Η φίλη μας η Πελαγία που αυτές τις μέρες βρίσκεται στη Σμύρνη, επιμένοντας να αξιοποιούμε τα περισσεύματα, μας προτείνει τη συνταγή για να μην μας μείνουν τα πασχαλινά κρέατα. Πρόκειται για φαγητό της Οθωμανικής κουζίνας απ’ την Αλβανία, που έχει ως απαραίτητο στοιχείο το γάλα, όπως γενικά πολλά τούρκικά πιάτα με καταγωγή απ τα Βαλκάνια. 

Υλικά: 1 αρνίσιο μπούτι ξεκοκαλισμένο, χωρισμένο σε 6 μέρη. 1 μέτριο κρεμμύδι, 40 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη. Και για την σάλτσα, οι τούρκοι δεν συμπαθούν και πολύ την μπεσαμέλ: 125 γρ. αλεύρι (περίπου 3 φλιτζάνια καφέ),1 ποτήρι γιαούρτι, 1 λίτρο ζωμό κρέατος,2 κρόκους αυγών. 

Ετοιμασία: Ζεσταίνουμε το βούτυρο στην κατσαρόλα, σφραγίζουμε το κρέας σε δυνατή φωτιά. Έπειτα προσθέτουμε τα καθαρισμένα και πλυμένα κρεμμύδια. Μετά από 2-3 λεπτά βάζουμε ζεστό νερό και αλάτι και χαμηλώνουμε τη φωτιά για να ψηθεί το κρέας για περίπου μια ώρα. Ανακατεύουμε το γιαούρτι, τους κρόκους, το αλεύρι και το νερό σε ένα μπολ. Μεταφέρουμε το κρέας το οποίο έχουμε καθαρίσει από τα κόκκαλα μαζί με τα κρεμμύδια σε ένα ταψί,βάζουμε κόκκινο και μαύρο πιπέρι. Περιχύνουμε το κρέας με την αυτή τη μπεσαμέλ γιαουρτιού που φτιάξαμε και μαγειρεύουμε το φαγητό σε προ θερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά μέχρι να σχηματιστεί μια κρούστα στην επιφάνεια. Το ElbasanTava είναι έτοιμο. Καλή όρεξη! 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey