«Έδεσαν» οι μηχανότρατες απέναντι      

17/04/2021 - 17:00 Ενημερώθηκε 16/04/2021 - 11:34

Από προχθές (15 Απριλίου) έως 31 Αυγούστου απαγορεύεται η αλιεία με μηχανότρατες. Σε μας η αντίστοιχη περίοδος  είναι από 1ης Ιουνίου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου. Έτσι το ένα μετά το άλλο τα μεγάλα αλιευτικά φεύγουν απ’ το Τσανάκκαλε για να ελλιμενισθούν στα λιμάνια της θάλασσας του Μαρμαρά, να γίνουν οι συντηρήσεις και να ξεκουραστούν τα πληρώματα στους τόπους καταγωγής τους. Μειωμένα και ακριβότερα τα αλιεύματα στις ψαραγορές. Εξαφανίστηκαν πια τα γουφάρια, ενώ λιγόστεψαν και τα άλλα είδη (χαψί, κουτσομούρες, σαυρίδια κλπ.) και ολοένα ανεβαίνουν οι τιμές, καθώς υπάρχει αυξημένη ζήτηση λόγω πανδημίας. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι τα μπαρμπούνια πωλούνται τώρα προς 200 λίρες το κιλό, έναντι 100 που διατίθεντο ως τις 15 Απριλίου.

Ραμαζάνι και Κορωνοιός

Ξεκίνησε στις 13 Απριλίου απέναντι ο ιερός μήνας του Ραμαζάν, όπως και σ’ όλο τον μουσουλμανικό κόσμο, με νηστεία (στέρηση τροφής και νερού καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας) και προσευχή ως τις 12 Μαΐου. Και πέρυσι το Ραμαζάνι είχε εορτασθεί σε συνθήκες πανδημίας αλλά φέτος λόγω των διαστάσεων που έχει πάρει η ασθένεια με πολύ πιο αυστηρά μέτρα. Έτσι επανέρχονται οι περιορισμοί στην απαγόρευση κυκλοφορίας (19.00 έως 05.00) και καθολική απαγόρευση τα Σαββατοκύριακα, οπότε επιβάλλεται και απαγόρευση κυκλοφορίας για πολίτες ηλικίας 65 ετών και άνω καθώς και νέων κάτω των 18 ετών. Περιορίζονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις εντός της Τουρκίας και απαγορεύονται όλες οι εκδηλώσεις για το Ραμαζάνι σε κλειστούς χώρους. Εστιατόρια και καφετέριες θα παρέχουν μόνο υπηρεσίες ντελίβερι. Ακόμη ορισμένες εκπαιδευτικές βαθμίδες που είχαν ανοίξει επιστρέφουν σε καθεστώς τηλεκπαίδευσης. Απαγορεύονται επίσης οι συγκεντρώσεις για sahur και iftar - γεύματα πριν και κατά το τέλος της ημερήσιας νηστείας. Ομοίως παραμένουν κλειστά τα τζαμιά. Μόνο το «τζαμί» της Αγιά Σοφιάς παρέμεινε κατ’ εξαίρεση ανοικτό την πρώτη ημέρα του ραμαζανιού και άφησε αλγεινές εντυπώσεις σε μη μουσουλμάνους. Τα νέα μέτρα θα διαρκέσουν για τουλάχιστον 2 εβδομάδες και θα επανεξεταστούν στα τέλη Απριλίου, ωστόσο ως τις 17 Μαΐου δεν αναμένεται εξομάλυνση. Η Τουρκία κατατάσσεται στην τέταρτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τα νέα κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά. Μέσα στη βδομάδα που διανύσαμε ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων κυμαινόταν γύρω στις 60 χιλιάδες και οι θάνατοι ξεπέρασαν τις 35 χιλιάδες. Σύμφωνα με την Κυβέρνηση έχουν γίνει σχεδόν 20 εκατ. (Α΄+Β΄ δόσης) εμβολιασμοί.

Ραμαζάνι και ... Λαϊκισμός!

Πατάτες και κρεμμύδια μοιράζει η τουρκική κυβέρνηση σε φτωχές και άπορες οικογένειες της χώρας, μ’ εντολή του προέδρου Ερντογάν και η διανομή γίνεται με ευθύνη των διορισμένων Έπαρχων (Καϊμακάμηδες) .Η συνεχής άνοδος του τιμαρίθμου, που συνδέεται και με την πτώση της λίρας έχει κάνει τα καθημερινής ανάγκης αγαθά πανάκριβα για τον μέσο Τούρκο, που αναζητά φθηνές λύσεις για την οικογένειά του. Μέχρι και ντομάτες μία-μία σε σελοφάν άρχισαν να πωλούν τα σουπερμάρκετ Migros! Με υπόδειξη ωστόσο του Υπουργείου και γκρίνιες απ’ τους οικολόγους για την περιβαλλοντική διαχείριση των συσκευασιών, αποσύρθηκαν γρήγορα απ’ τα ράφια! Ομοίως και η Αντιπολίτευση προσφεύγει σε λαϊκίστικα μέτρα με τον ίδιον τον πρόεδρο Κιλιτσντάρογλου του CHP (Κεμαλικo- ρεπουμπλικανικό) να καλεί τους δημάρχους που πρόσκεινται στο κόμμα να σπεύσουν να βοηθήσουν μέσα στο ραμαζάνι τους πληττόμενους απ’ την κρίση δημότες τους!

Εντείνονται οι διαμαρτυρίες για τον καλαμιώνα του Αδραμυτιού

Ανάμεσα στο Αδραμύτι, Ακτσάι και στο αεροδρόμιο, στον μυχό του Αδραμυτινού κόλπου εκτείνεται ένας απέραντος βάλτος καλαμιώνας, που σταδιακά λόγω των οικιστικών επεκτάσεων ολοένα και περιορίζεται. Τελευταία η έκταση αυτή παραχωρήθηκε στον Μητροπολιτικό Δήμο Μπαλίκεσίρ, όπου άρχισαν να κάνουν σχέδια «αξιοποίησης-οικοπεδοποίησης» και πώλησης τμήματος αυτού. Ο σχεδιασμός αυτός βρήκε αντίθετους χιλιάδες κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής (έως σήμερα έχουν συγκεντρωθεί 32 χιλ. υπογραφές). Κάτω απ’ την πίεση ο Δήμος Μπαλίκεσίρ απέσυρε απ’ το Δημοτικό Συμβούλιο την πρόταση οικιστικής αξιοποίησης του βάλτου. Οι διαμαρτυρόμενοι ζητούν να διαφυλαχθεί ο βιότοπος, επικαλούμενοι την υπαγωγή του στη συνθήκη RAMSAR, να διασωθούν τα χιλιάδες ζώα ψάρια ερπετά και πουλιά που διαβιώνουν εκεί και η όποια αξιοποίηση να περιλαμβάνει έργα προστασίας ώστε να προκύψει ένα φυσικό πάρκο.

 

Απογοήτευση απ’ την μη έλευση Ρώσων τουριστών

Η Ρωσία αποφάσισε να περιορίσει τις πτήσεις προς την Τουρκία μεταξύ 15 Απριλίου και 1ης Ιουνίου. Επισήμως ειπώθηκε λόγω της αύξησης του αριθμού των περιπτώσεων κορωναϊού στην Τουρκία. Σε 500χιλιάδες αφίξεις υπολογίζεται η ζημιά αυτή. Φέρνει απογοήτευση στους ξενοδόχους και στους απασχολούμενους με συναφή επαγγέλματα στο Αιγαίο και στην Αττάλεια, οι οποίοι πλήττονται  και απ’ τα τελευταία, αυστηρά αντι-COVIDμέτρα που απαγορεύουν τις περιφερειακές μετακινήσεις και βλέπουν να χάνουν και τον όποιο εσωτερικό τουρισμό του ραμαζανιού. Ο ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου έσπευσε να διευκρινίσει ότι η απόφαση των Ρώσων δεν συνδέεται με την πολιτική και το Ουκρανικό, ενώ ο υπουργός Τουρισμού Ερσόϊ ετοιμάζεται να μεταβεί στη Μόσχα για να δώσει διαβεβαιώσεις ότι λαμβάνονται όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις σε θέρετρα πιστοποιημένα από την τουρκική κυβέρνηση και για την ασφάλεια και την υγεία των Ρώσων τουριστών και να επικαλεστεί παρόμοια διαδικασία που εφαρμόστηκε πέρυσι με τους Γερμανούς τουρίστες. Σημειώνεται ότι περίπου 2 εκατομμύρια Ρώσοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Τουρκία πέρυσι (παρά την πανδημία), καθιστώντας τη Ρωσία την κορυφαία χώρα προέλευσης τουριστών. Συνέχεια των εξελίξεων και οι Τουρκικές Αερογραμμές (ΤΗΥ), ίσως και ελλείψει μεταφορικού έργου, ανέστειλαν τις πτήσεις τους προς Ρωσία, πλην δύο εβδομαδιαίως μεταξύ Κων/λης - Μόσχας.

Επιτέλους ελεύθερος ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Αχμέτ Αλτάν

Μία ημέρα μετά την καταδίκη της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουρκικό Εφετείο διέταξε προχθές να αφεθεί ελεύθερος ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας Αχμέτ Αλτάν, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Ο 71χρονος Αχμέτ Αλτάν συνελήφθη αρχικά τον Σεπτέμβριο του 2016 και καταδικάσθηκε σε ισόβια κάθειρξη τον Φεβρουάριο του 2018 για «απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης», απόφαση που ακυρώθηκε από το Εφετείο. Δικάσθηκε εκ νέου και καταδικάσθηκε το Νοέμβριο του 2019 σε κάθειρξη 10 ετών για «συνέργεια με τρομοκρατική οργάνωση». Τονίζεται ότι η Τουρκία έχει το υψηλότερο ποσοστό φυλάκισης μεταξύ των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, με ποσοστό 357,2 κρατουμένων ανά 100.000 κατοίκους, σύμφωνα με έκθεση  του διεθνούς οργανισμού. Έπονται: Ρωσία (356), Γεωργία (264), Λιθουανία (220), Αζερμπαϊτζάν (209), Τσεχία (197) και Πολωνία (195). Το ποσοστό φυλάκισης της Τουρκίας σημείωσε εκπληκτική αύξηση 115,3% τα τελευταία 10 χρόνια. Ακόμη μετά τη Ρωσία, η Τουρκία έχει τον μεγαλύτερο αριθμό φυλακισμένων με 297.019 κρατούμενους. Σε σχέση με τις συνθήκες στις φυλακές ο υπερπληθυσμός εμφανίζεται μεγαλύτερος στην Τουρκία (με 127 τρόφιμους ανά 100 διαθέσιμες θέσεις), ακολουθούν Ιταλία (120), Βέλγιο (117), Κύπρος (116), Γαλλία (116), Ουγγαρία, (113) Ρουμανία (113), Ελλάδα (109), Σλοβενία (109) και Σερβία (107). Ακόμη απ’ τους 30.524 κρατούμενους που καταδικάστηκαν για τρομοκρατικά αδικήματα στην Ευρώπη,οι 29.827 βρίσκονται στην Τουρκία!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey