Αυριανός εορτασμός Νεβρόζ, υπό πίεση οι Κούρδοι     

20/03/2021 - 13:54 Ενημερώθηκε 26/03/2021 - 14:09

Για τους λαούς της Μ. Ανατολής και Δ. Ασίας απ’ τα αρχαία χρόνια Newroz σημαίνει «Νέα μέρα» - «Νέο φως», συνδέεται με την αλλαγή του ημερολογίου από σεληνιακό σε ηλιακό γι’ αυτό και συμπίπτει με την εαρινή ισημερία, 21 Μαρτίου, που ειδικά οι Κούρδοι γιορτάζουν ως πρωτοχρονιά. Από αύριο κατά το ημερολόγιο τους έρχεται το έτος 2758! Κυρίαρχο στοιχείο των γιορτασμών του Νεβρόζ είναι η φωτιά. Γύρω απ’ αυτές τις φωτιές μαζεύονται οι Κούρδοι και στις τουρκικές πόλεις για τον εορτασμό του «νέου έτους» και δεν ήταν λίγες οι φορές που στο παρελθόν είχαν συμβεί διαδηλώσεις και επεισόδια. Τούτες τις ημέρες αφ’ ενός οι φήμες για θάνατο του ηγέτη τους Οτσαλάν κι αφ’ ετέρου οι πολιτικές εξελίξεις συνθέτουν μια ανησυχητική ατμόσφαιρά εν μέσω μάλιστα πανδημίας και περιοριστικών μέτρων. Ο 72χρονος «Άπο», Αμπντουλάχ Οτσαλάν παραμένει σε απομόνωση φυλακισμένος απ’ τον Φεβρουάριο του 1999 στο νησί Ιμραλί και έχει να συναντηθεί με τους δικηγόρους και την οικογένειά του από πέρσι τον Απρίλιο! Στο μεταξύ προχθές ο Γενικός Εισαγγελέας υπέβαλε αγωγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο για τη διάλυση του HDP, φιλοκουρδικού κόμματος, επειδή «κινδυνεύει η ενότητα του κράτους και του έθνους» απ’ τις πράξεις των. Για «πολιτικό πραξικόπημα» κάνει λόγο το φιλοκουρδικό κόμμα, ενώ ανησυχίες εκφράστηκαν τόσο απ’ τις ΗΠΑ όσο και απ’ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την εξέλιξη αυτή που «θα υπονόμευε περαιτέρω την ήδη εύθραυστη τουρκική δημοκρατία». Να σημειωθεί ότι εκτός απ’ την απειλή διάλυσης του HDP,του οποίου ο αρχηγός Σελαχεντίν Ντεμιρτάς βρίσκεται υπόδικος και φυλακισμένος, όπως διώκονται κι άλλοι βουλευτές του, ενώ οι 47 απ’ τους 65 εκλεγμένους δημάρχους προσκείμενους στους Κούρδους έχουν απομακρυνθεί απ’ τα καθήκοντά τους με το αιτιολογικό της έρευνας για τρομοκρατία! Ανησυχητικό επίσης κρίνεται ότι σε πρόσφατη δημοσκόπηση το 66% των ερωτηθέντων συμφωνούν με την διάλυση του HDP! Να δούμε τι εξελίξεις θα υπάρξουν!

Χρυσορυχεία στο Καζντάγ

Στην επικαιρότητα και πάλι το ζήτημα της εξόρυξης χρυσού απ’ την Καναδέζικων συμφερόντων εταιρεία  ALAMOSGOLD στο χωρίο Κεραζλί του Τσανάκκαλε στο βουνό Καζντάγ (Ίδη) απέναντι απ’ τη Λέσβο. Μέσα στην βδομάδα το αρμόδιο Υπουργείο ενημέρωσε ότι αφού η εταιρεία δεν ζήτησε ανανέωση, η άδεια εξορύξεων ανακαλείται και θα πρέπει να ξεκινήσει απ’ την αρχή την όλη διαδικασία. Ακολούθησε ο τούρκος εκπρόσωπος της AlamosGold, ο οποίος διευκρίνισε ότι η εταιρεία έχει άδεια εξόρυξης για 60 χρόνια, ότι έχει καταβάλλει όλες τις υποχρεώσεις και τους φόρους προς το κράτος και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα! Είπε ακόμη ότι εκτιμούν ότι θα βγάλουν χρυσό αξίας 4 δις δολ, το 20-25% των οποίων θα πάρει το τουρκικό κράτος, ότι το 70-80% των εξόδων τους επενδύεται στη χώρα κ. α. Απαντώντας στην ερώτηση τι θα γίνει με το περιβάλλον μετά την κοπή 350.000 δέντρων στην περιοχή, είπε ότι το ζήτημα θα συζητηθεί με το Υπουργείο Φυσικών Πόρων. Να θυμίσουμε ότι πριν δύο χρόνια όταν άρχισε η κοπή των δένδρων είχαν γίνει μαζικές διαδηλώσεις στο Καζντάγ και είχε ενημερωθεί ο κόσμος για τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που ελλοχεύουν από μια τέτοια γιγαντιαία επένδυση, οι οποίοι ενδεχομένως να αφορούν και το νησί μας.

62ος γύρος διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας                                                                                    

 Σε καλό κλίμα ολοκληρώθηκε στις 17 Μαρτίου ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και συμφωνήθηκε ο 63ος να γίνει στην Κωνσταντινούπολη. Βέβαια κανείς δεν περίμενε θεαματικές εξελίξεις, άλλωστε το νόημα των διερευνητικών είναι να οδηγήσουν σε κάποια συμπεράσματα τα οποία, ως εισηγήσεις στις δύο κυβερνήσεις, μπορούν ν’ αποτελέσουν τη βάση για διάλογο. Στο μεταξύ ο τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου έσπευσε να αναγγείλει ότι ο Έλληνας ομόλογός του Νίκος Δένδιας, θα επισκεφθεί την Τουρκία στις 14 Απριλίου σε μία προσπάθεια προετοιμασίας της συνάντησής του Προέδρου Ερντογάν με τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη. Υπό προϋποθέσεις το ραντεβού, διευκρινίζει η ελληνική πλευρά. Για μας που ζούμε στη μεθόριο όπου η παγίωση ειρηνικών και φιλικών σχέσεων με τους απέναντι γείτονες εξασφαλίζει ηρεμία και προσδοκία ευημερίας, όλα τούτα έχουν ιδιαίτερη σημασία.

Σε έξαρση κι απέναντι ο κορονοϊός                                                              

Προχθές ο υπουργός Υγείας Fahrettin Koca δίνοντας τον νέο χάρτη COVID της χώρας (κρούσματα ανά 100 χιλ κατοίκους) δήλωσε ότι οι Νομοί της Κωνσταντινούπολης, Σαμψούντας, Κιλίτς (στα σύνορα με την Συρία), το απέναντί μας Μπαλίκεσιρ και η Γιάλοβα παρουσίασαν τις υψηλότερες αυξήσεις. Παράλληλα συνεχίζονται οι εμβολιασμοί με το κινέζικο εμβόλιο cinovak, με 8 εκατομμύρια πρώτες δόσεις και 4,2 εκατομμύρια δεύτερες δόσεις έως τώρα, ενώ αναμένονται και 4,5 εκ. δόσεις εμβολίου Pfizer-BioNtech μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Στο γειτονικό μας Αϊβαλί: Βρίσκονται σε καραντίνα 6 μικρά χωριά και ακραίοι μαχαλάδες της πόλης, εντείνονται οι έλεγχοι στα μαγαζιά και συνεχίζονται οι περιορισμοί κυκλοφορίας ειδικά τα σ/κ, με κλειστή ακόμη την εστίαση και τα σχολεία. Πάντως προσδοκούν και προετοιμάζονται για γρήγορη ανάκαμψη και ενίσχυση του τουρισμού, όπως δήλωσε και ο Δήμαρχος Μεσούτ Εργκίν, που αυτές τις μέρες είχε συνάντηση στην Άγκυρα με τον Υπουργό Τουρισμού-Πολιτισμού. Επίσης με εντατικούς ρυθμούς για να προλάβουν τη θερινή σαιζόν και ίσως το άνοιγμα των συνόρων, συνεχίζονται οι εργασίες στο ανεγειρόμενο τεράστιο εμπορικό κέντρο του ομίλου Kolin, που ελέγχει ανάλογες εγκαταστάσεις (Mall) σε πολλές πόλεις της Τουρκίας. Το (Mall) βρίσκεται  λίγο πιο κάτω απ’ το τελωνείο, η λειτουργία του οποίου λένε θα επηρεάσει έντονα την αγορά της πόλης.

 

Κωνσταντινούπολη: Α΄ Χαιρετισμοί στο Φανάρι.

Στην πρώτη Στάση των Χαιρετισμών χοροστάτησε χθες το απόγευμα στον Πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Διαγωνισμός φωτογραφίας θέμα οι Αγίες Σοφίες του Κόσμου: με αφορμή την μετατροπή του συμβόλου της Ορθοδοξίας, της Αγίας Σοφίας πέραν των άλλων ενεργειών της διαμαρτυρίας προκήρυξε διαγωνισμό φωτογραφίας με θέμα “Αγία Σοφία. Οι ναοί της Σοφίας του Θεού στην ιστορία και στον κόσμο”. Ο φετινός διαγωνισμός διοργανώνεται σε συνεργασία με την ιστοσελίδα OrthPhoto.net από την Πολωνία. Συμμετοχές μέχρι 31 Μαΐου ‘21, πληροφορίες: www.hagiasophia.orthphoto.net

 

 

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey