ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ: Τρωάδα, Κύμη, Αϊδίνιο

23/01/2022 - 14:00

Τρωάδα στο χωριό Gülpınar: απέναντι και βόρεια της Λέσβου βρίσκεται ο ναός του Απόλλωνα Σμινθέα, η δεύτερη μετά τον Ναό της Αθηνάς στην Άσσο, σημαντικότερη αρχαιολογική τοποθεσία της περιοχής. Σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία, ο Θεός Απόλλωνας λεγόταν και Σμινθέας (από το σμίνθος που σημαίνει αρουραίος) και αυτό διότι προστάτευε τις σοδιές από τα τρωκτικά και τους ανθρώπους από τις αρρώστιες που μεταφέρουν. Εκεί λοιπόν στα ερείπια του ναού του Απόλλωνα για να αναβιώσει ο μύθος ο φημισμένος γλύπτηςTuğrul Selçuk τοποθέτησε 73 μινιατούρες αγαλματίδια ποντικών που αποτελούν έκπληξη για τους περιηγητές.  

Αιολική Κύμη (Αλίαγα): Μετά τις δικαστικές εξελίξεις κατά τις οποίες απορρίφθηκε η προσφυγή για ματαίωση της Λιμενικής εγκατάστασης, προβλήτας, εταιρείας τσιμέντου Ege Gübre A.Ş πλησίον του αρχαιολογικού χώρου της Αιολικής πόλης Κύμης, το θέμα φέρνει στη Βουλή ο Βουλευτής του CHP Μουράτ Μπακάν.Η αρχαία Κύμη, που ιδρύθηκε στα μέσα του 11ου αιώνα και είναι η μεγαλύτερη από τις 12 πόλεις της Αιολίας. Ίδωμεν, αν θα γίνει κάτι!  

Αϊδίνιο στην κορυφή της αρχαιολογικής έρευναςΤο Αϊδίνιο (Aydın) είναι η Νομός που με τις 17 ανοιχτές σε εξέλιξη ανασκαφές κατέχει την πρώτη θέση στη Τουρκία. Μάλιστα η ανακάλυψη στα αρχαία Μάσταυρα της Λυδίας ενός θαμμένουαμφιθεάτρου αντίστοιχου του Κολοσαίου της Ρώμης θεωρήθηκε η μεγαλύτερη αρχαιολογική ανακάλυψη του 2021.   

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey