Αρχαιολογικά: Καραμάν-μαράς, Κλάρος, Αδραμύτι

05/02/2022 - 17:00

Στο Καραμάν μαράς στη Ν.Α. Τουρκία την Γερμανίκεια (απ’ το Γερμανικός, προσωνύμιο του Νέρωνα) των Ρωμαϊκών -Βυζαντινών χρόνων, κατά την διάρκεια των ανασκαφών ανακαλύφθηκε αυτές τις ημέρες ένα μωσαϊκό 1.500 ετών, που απεικονίζει τρεις αυλητρίδες να χορεύουν με μουσική. Ο αρχαιολόγος Safinaz Acıpayam, διευθυντής του τοπικού Μουσείου και επικεφαλής των ανασκαφών που διενεργούνται εκεί εδώ και 7 χρόνια δήλωσε ότι το μωσαϊκό που βρέθηκε σε κτίσματα λουτρών, εμβαδού 50 τ.μ πιθανότατα αναφέρεται σε ένα υπαίθριο συμπόσιο πριν από κυνήγι.

Αδραμύτι το ταξίδι του μυθικού Αινεία: Στις 25 Ιαν. ο δήμαρχος Αδραμυτίου Selman Hasan Arslan μετέβη στη Ρώμη, όπου σε επίσημη τελετή του απονεμήθηκε το επίσημο πιστοποιητικό «Aeneas Cultural Route» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Πρόκειται την 45η πολιτιστική διαδρομή της Ευρώπης όπως αναγνωρίστηκε από την υποβληθείσα απ’ τον περασμένο Απρίλιο πρόταση του Δήμου Αδραμυτίου και του Πανεπιστημίου της Σαπιέντζα.. Στην τελετή παρέστησαν εκπρόσωποι των πέντε χωρών που διέσχισε κατά τον Βιργίλιο ο Αινείας (Τουρκία, Ελλάδα, Τυνησία, Αλβανία, Ιταλία) μετά την πτώση της Τροίας, απ’ την αρχαία Άντανδρο, (σημερινό Αδραμύτι) ως την Ρώμη, που θεωρείται οικιστής της. 

Κλάρος, μνημειώδη αγάλματα μεταφέρονται για συντήρηση: Αγάλματα του Απόλλωνα, της Άρτεμης και της Λητώς, που βρέθηκαν στις μέχρι τώρα ανασκαφές μεταφέρονται για αποκατάσταση και συντήρηση. Η Κλάρος ανήκε στην Ιωνική Κολοφώνα (σημερινό χωριό Değirmendere νότια της Σμύρνης) και ήταν γνωστή στον αρχαίο κόσμο για το μαντείο του Απόλλωνα που άκμασε ιδιαίτερα από τον 2ο ώς τον 4ο π.Χ. αιώνα. Τα 35 αγάλματα βάρους από 99 κιλά έως 9,5 τόνους μεταφέρθηκαν απ τον πλημμυρισμένο αρχαιολογικό χώρο της Κλάρου και όπως ενημερώνει o ακαδημαϊκός Onur Zunal απ’ το Ege University της Σμύρνης, μετά την συντήρησή τους και την εξυγίανση του εδάφους θα εκτίθενται εκεί που ανήκουν. 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey