Αϊβαλί και πέριξ

03/07/2022 - 11:00 Ενημερώθηκε 03/07/2022 - 11:27

Έδρα νομού το Αιβαλί: Οι Νομοί στην Τουρκία λένε θα αυξηθούν και άρχισαν οι συζητήσεις στ’ Αϊβαλί. Ο συνεταίρος του Ερντογάν, πρόεδρος του εθνικιστικού κόμματος ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί ανακοίνωσε ότι συζητούν στην Κυβέρνηση να αυξηθεί σε 100 ο αριθμός των Νομαρχιών από 81 που είναι σήμερα, ενόψει των 100 ετών της δημοκρατίας το 2023. Μεταξύ των περιοχών που συζητούνται είναι το Αϊβαλί, η Πάνορμος (Badirma) η Αλικαρνασσός (Bodrum) κ.α. που σήμερα υπάγονται διοικητικά σε άλλα κέντρα. Και παλαιότερα είχε συζητηθεί η συνένωση σ ένα νομό των επαρχιών του Αϊβαλί, της Περγάμου και του Αδραμυτίου με τις γύρω περιοχές τους. Θα δείξει.

Για το νησάκι του Αη Γιάννη Πρόδρομου (Ταβούκαντασί): Και τούτη τη βδομάδα συνεχίζονται οι δημόσιες διαμαρτυρίες για τις οικοδομικές εργασίες στο νησάκι απ τον πλούσιο επιχειρηματία, αντικέρ της Πόλης, DikranMasis’ (αρμενικής καταγωγής), ο οποίος κατέχει απ’ το 2012 το μεγαλύτερο μέρος του νησιού. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του αφού αναστηλώσει το παλιό μοναστήρι θα το μετατρέψει σε εμπορικό κέντρο (Καφετέριες εστιατόρια καταστήματα κλπ) που είναι το όνειρό του! Οι διαμαρτυρόμενοι που ζητούν διακοπή εργασιών επικαλούνται τη νομοθεσία για θαλάσσιο πάρκο των νησιών, την ιστορική κληρονομιά και τον πολιτισμό του τόπου, βάση των οποίων προσδοκούν να εντάξουν το Αϊβαλί στην λίστα μνημείων της Unesco. Στις τελευταίες διαμαρτυρίες κυριάρχησε το σλόγκαν για τον επιχειρηματία: «Δεν θέλουμε να γίνει Ντουμπάι το Αϊβαλί» και…..απευθυνόμενοι τον επενδυτή: «τα όνειρά σου εφιάλτες μας». Εντύπωση προκαλεί που ο Δήμαρχος παρά τις τόσες διαμαρτυρίες εξακολουθεί να σιωπά.. Όμως οι δημοτικοί υπάλληλοι, προφανώς κατ’ εντολή έσπευσαν να απομακρύνουν τον μουσικό του δρόμου, που όπως συμβαίνει παντού σ όλο τον κόσμο, έπαιζε στη πλατεία για να λίγα χρήματα. Το συμβάν κατακρίθηκε έντονα απ’ τους Αϊβαλιώτες στα σόσιαλμίντια.

Αεροδρόμιο «KocaSayit» σύνδεση με Ευρώπη: Έτσι ονομάζεται το αεροδρόμιο απέναντι της Λέσβου, μεταξύ Μπουρχάνιας και Αδραμυτίου, που εξυπηρετεί όλο τον νομό Μπαλίκεσίρ. Ξεκίνησαν μέσα στη βδομάδα οι διεθνείς πτήσεις. Αρχικά θα εκτελούνται από δύο διαφορετικές εταιρίες 3 πτήσεις εβδομαδιαίως με το Ντίσελντορφ της Γερμανίας. Ήδη έφτασε με 181 επιβάτες το πρώτο αεροπλάνο, που έγινε ενθουσιωδώς δεκτό στη πίστα του αεροδρόμιου αλλά και στον αεροσταθμό με λαϊκούς χορούς κεράσματα κλπ ως είθισται.

Καταδυτικός τουρισμός στο Τσανάκ-καλε: Έως τώρα απαγορευόταν η κατάδυση στα Δαρδανέλια, που ως θέατρο που Α’ Παγκοσμίου Πολέμου βρίθει ναυαγίων πολεμικών πλοίων. Καθορίστηκαν λοιπόν 14 σημεία στα οποία θα επιτρέπεται η κατάδυση για τους λάτρεις του σπορ και η έρευνα και φωτογράφηση των βυθισμένων πολεμικών πλοίων άνοιξαν στον τουρισμό. Πρώτοι- πρώτοι έσπευσαν Ιταλοί δύτες στο βρετανικό πλοίο «HMT Lundy», που βυθίστηκε στον κόλπο Suvla.Το πλοίο αυτό που αρχικά ήταν αλιευτικό και μετατράπηκε σε βοηθητικό πολεμικό βρίσκεται άθικτο στο βυθό !Ο Ιταλός συγγραφέας περιοδικών και υποβρύχιος φωτογράφος AntonelloPaone δήλωσε ότι η περιοχή θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως «καταδυτικός παράδεισος».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey