Δυσοίωνες και για το 2017, οι προβλέψεις στον τουρισμό

07/10/2016 - 14:39

Παρόλο που ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, Naci Ağbal, με προχθεσινές δηλώσεις του, μίλησε για ταχεία ανάκαμψη του τουρισμού και των εξαγωγών το 2017, με την πρόβλεψη μάλιστα ότι σύντομα θα ανατραπούν οι εκτιμήσεις του οίκου Moody’s (που κατέταξε μετά το πραξικόπημα την τουρκική οικονομία στην κατηγορία «junk» = σκουπίδια), η πραγματική αγορά ανησυχεί.

Παρόλο που ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, Naci Ağbal, με προχθεσινές δηλώσεις του, μίλησε για ταχεία ανάκαμψη του τουρισμού και των εξαγωγών το 2017, με την πρόβλεψη μάλιστα ότι σύντομα θα ανατραπούν οι εκτιμήσεις του οίκου Moody’s (που κατέταξε μετά το πραξικόπημα την τουρκική οικονομία στην κατηγορία «junk» = σκουπίδια), η πραγματική αγορά ανησυχεί.

Χαρακτηριστική η αναφορά του εκπροσώπου των τουριστικών πρακτόρων του Κουσάντασι, μόλις επέστρεψε από την έκθεση τουρισμού στο Παρίσι. Κατά τις εκτιμήσεις του, η Τουρκία και οι χώρες της Β. Αφρικής δεν φαίνεται να ανακάμπτουν ούτε το 2017. Η ισλαμο-φοβία που τελευταία εξελίσσεται και σε «τουρκο-φοβία», αποθαρρύνουν τους Ευρωπαίους να πραγματοποιήσουν τις διακοπές τους στις χώρες αυτές. Οι μέχρι στιγμής «πρώιμες» κρατήσεις του ’17 για την Τουρκία, είναι ασήμαντες, ενώ στην Ισπανία ήδη κυμαίνονται στο 60 - 70% και στην Ελλάδα στο 40%.

Οι προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων το ’17 στο Κουσάντασι, μόλις και μετά βίας θα φτάσουν σε τριψήφιο αριθμό, γεγονός που ανατρέπει την ομαλή ζωή της ευρύτερης περιοχής (Έφεσος κτλ.), όπου η οικονομία είχε δρομολογηθεί με βάση τους αποβιβαζόμενους μαζικά τουρίστες.

Μίλησε επίσης για επιβαλλόμενη πολιτική κινήτρων (επιδοτήσεις καυσίμων κ.ά.) ώστε να διασωθεί ο κλάδος. Το ζήτημα είναι αν θα εισακουσθεί απ’ την κυβέρνηση, η οποία προέβη με βάση τις ισλαμιστικές ιδεοληψίες της, σε παράταση της «κατάστασης έκτακτης ανάγκης» για ένα ακόμη τρίμηνο, ή όσο χρειαστεί!

Αυτό εξήγγειλε ο πρόεδρος Ερντογάν, την ίδια ημέρα που είπε όλα αυτά τα ανιστόρητα και για την συνθήκη της Λωζάνης! Ώσπου δηλαδή (καθώς λένε οι γνωρίζοντες) να νομοθετηθεί το νέο σύνταγμα με τις προεδρικές υπερεξουσίες!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey