Πλημμύρισαν από παλαμίδες, Προποντίδα και Αιγαίο

30/09/2016 - 16:27

Τις τελευταίες ημέρες, αυξημένα παρουσιάζονται τα κοπάδια από παλαμίδες (παλαμούτ τορίκ στα τούρκικα) που ξεκίνησαν από τη Μαύρη Θάλασσα την πορεία τους στα πιο ζεστά νερά της Μεσογείου. Η φετινή χρονιά παρουσιάζεται ιδιαίτερα πλούσια σε αλιεύματα.

Τις τελευταίες ημέρες, αυξημένα παρουσιάζονται τα κοπάδια από παλαμίδες (παλαμούτ τορίκ στα τούρκικα) που ξεκίνησαν από τη Μαύρη Θάλασσα την πορεία τους στα πιο ζεστά νερά της Μεσογείου. Η φετινή χρονιά παρουσιάζεται ιδιαίτερα πλούσια σε αλιεύματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας μόνο ψαράς στα Δαρδανέλια έπιασε 1.500 σχεδόν κομμάτια! Η τιμή τους στα ψαράδικα κυμαίνεται από 3 έως 10 λίρες το κομμάτι ανάλογα με το μέγεθος.Από την αρχαιότητα και ιδίως από το Βυζάντιο, όπου υπάρχουν γραπτές πηγές, η παλαμίδα υπήρξε βασική τροφή και πηγή πρωτεϊνών ιδιαίτερα στα λαϊκά στρώματα του πληθυσμού, βοήθησε δε πολύ τους Βυζαντινούς στις κατά καιρούς πολιορκίες της Πόλης.

Από την Προποντίδα μάλιστα ξεκίνησε και το πάστωμά της, ώστε να διατηρείται και να τρώγεται σε εποχές που δεν αλιευόταν. Η παστή παλαμίδα ή Λακέρδα,από το ιταλικό lacerta, που σημαίνει παστό τόνο ή παλαμίδα, παστώνεται για 3 μέρες σε χοντρό αλάτι ή θαλασσινό νερό, ξεπλένεται και διατηρείται σε ηλιέλαιο ή σε ελαιόλαδο. Μαζί με τον τσίρο αποτελούν τα αγαπημένα πολίτικα παστά που συνήθιζαν να τα τρώνε σαν ορεκτικό με ψιλοκομμένο κρεμμύδι και φύλλα ρόκας και πιπεριές.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey