Μητροπολίτης Σμύρνης - Επίσκοπος Ερυθρών

30/09/2016 - 16:22

Λένε πως το Φανάρι επί 93 χρόνια, για λόγους ειδικού ιστορικού βάρους, δεν προέβαινε στην πλήρωση των κενών - χηρευουσών θέσεων ιεραρχών στην περιοχή της Σμύρνης, όπως συνέβαινε στις έτσι κι αλλιώς ισχνότατες από πλευράς ποιμνίου και λατρευτικών χώρων, άλλες Μητροπόλεις και Επισκοπές της Μ. Ασίας.

Λένε πως το Φανάρι επί 93 χρόνια, για λόγους ειδικού ιστορικού βάρους, δεν προέβαινε στην πλήρωση των κενών - χηρευουσών θέσεων ιεραρχών στην περιοχή της Σμύρνης, όπως συνέβαινε στις έτσι κι αλλιώς ισχνότατες από πλευράς ποιμνίου και λατρευτικών χώρων, άλλες Μητροπόλεις και Επισκοπές της Μ. Ασίας.

Η απόφαση του Πατριάρχη και της Συνόδου μάλλον έχει να κάνει με την ίδρυση - λειτουργία και αναγνώριση από το τουρκικό κράτος ως «βακούφι - ίδρυμα», της ορθόδοξης κοινότητας Σμύρνης. Η ενθρόνιση του Μητροπολίτη Σμύρνης, Βαρθολομαίου Σαμαρά, και του Επισκόπου Ερυθρών, του συμπατριώτη μας Κύριλλου Συκή, στάθηκε η αφορμή να επισκεφθούν την Σμύρνη εκατοντάδες Έλληνες για να παραστούν στις τελετές του περασμένου Σαββατοκύριακου.

Ανάμεσά τους εκπρόσωποι της κυβέρνησης (Αμανατίδης και Κουίκ), ο πρόεδρος των Κεντρώων, Λεβέντης, ο Σκανδαλίδης από το ΠΑΣΟΚ, διπλωμάτες, δημοσιογράφοι, πολλοί κληρικοί και λαϊκοί από την ομογένεια της Πόλης, εκπρόσωποι ξένων δογμάτων, η δήμαρχος Κονάκ, πολλοί Τούρκοι, κ.ά.. Πρωτοστατούσαν σε μαζικότητα οι Λέσβιοι, που έφτασαν με τέσσερα πούλμαν, χώρια απ’ αυτούς που μετακινήθηκαν μεμονωμένα.

Ξεχωριστή η παρουσία του βουλευτή Αθανασίου, του τέως νομάρχη Βογιατζή, στελεχών εν ενεργεία και τέως της Τ.Α. όπως και πολλοί απ’ την Αθήνα, κυρίως εκπρόσωποι προσφυγικών συλλόγων, αρκετοί Χιώτες, με το βουλευτή Μιχαηλίδη και το δήμαρχο Βουρνού, αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδας.

Για δύο μέρες, η ελληνική παρουσία ιδιαίτερα στο κέντρο της πόλης (Μπασμανέ) όπου βρίσκονται και οι δύο εκκλησίες του Αγίου Βουκόλου και της Αγίας Φωτεινής, ήταν εντονότατη. Πλημμύρισε επίσης το «Hilton», όπου δόθηκε η δεξίωση από τον Πατριάρχη, ανοιχτή για όλους, χωρίς ειδικές προσκλήσεις.

Εκεί έγιναν και οι ομιλίες από τους λαϊκούς, του δικού μας δημοσιογράφου Στρατή Μπαλάσκα, ως εκπροσώπου όλων των προσφυγικών σωματείων, του Γιώργου Θεοδωρίδη από το Μορφωτικό Σύλλογο Σμύρνης, και του Γιάννη Κόκκαλη από την Ορθόδοξη Κοινότητα Σμύρνης.

Γενικά αν εξαιρέσει κανείς τις ατέλειωτες ώρες διάρκειας των λειτουργιών και της ορθοστασίας, που υποχρεώθηκαν όσοι συμμετείχαν, όλα πήγαν καλά. Υπήρξε μεγάλη συγκίνηση τόσο γι’ αυτό καθ’ αυτό το ιστορικό γεγονός, όσο και για την ανθρώπινη πλευρά, αφού δικαιώθηκε το έργο των τελευταίων χρόνων του Κύριλλου και των λιγοστών Ρωμιών που τον συνέδραμαν, έστησαν και ανέδειξαν την ορθόδοξη κοινότητα Σμύρνης.

Οι ιαχές «άξιος, άξιος» από το εκκλησίασμα, αντήχησαν πολλές φορές στον Άγιο Βουκόλο. Συγκίνηση προκάλεσε επίσης και το σημείο εκείνο της ομιλίας του Επισκόπου (πλέον) Κύριλλου, με τις ιδιαίτερες ευχαριστίες, μεταξύ των οποίων και προς το Μητροπολίτη Μυτιλήνης, κ. Ιάκωβο, στον οποίο υπέβαλλε σέβη και μετάνοιά. Καιρός ίσως να σβήσει πια αυτή η παρεξήγηση.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey