Οικουμενικός Πατριάρχης

26/08/2016 - 14:44

Το Δεκαπενταύγουστο ήταν στη γενέτειρα του, την Ίμβρο, για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και το τριήμερο των εκδηλώσεων για την επέτειο της 25ετίας από την ανάρρηση του στον Οικουμενικό Θρόνο Κωνσταντινουπόλεως. Στο χωριό Αγρίδια, όπου και η εκκλησία της Παναγίας, ήταν φέτος το επίκεντρο των εκδηλώσεων, όπου μεταξύ άλλων πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του φωτογραφικού λευκώματος της Βάσως Ξεινού με τίτλο «Ο Πατριάρχης στην Ίμβρο» (Εκδότης: Σύλλογος Ιμβρίων) και του βιβλίου «100 λέξεις για τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, τον Ίμβριο» (Εκδότης: Ιμβριακή Ένωση Μακεδονίας - Θράκης).

Το Δεκαπενταύγουστο ήταν στη γενέτειρα του, την Ίμβρο, για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και το τριήμερο των εκδηλώσεων για την επέτειο της 25ετίας από την ανάρρηση του στον Οικουμενικό Θρόνο Κωνσταντινουπόλεως. Στο χωριό Αγρίδια, όπου και η εκκλησία της Παναγίας, ήταν φέτος το επίκεντρο των εκδηλώσεων, όπου μεταξύ άλλων πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του φωτογραφικού λευκώματος της Βάσως Ξεινού με τίτλο «Ο Πατριάρχης στην Ίμβρο» (Εκδότης: Σύλλογος Ιμβρίων) και του βιβλίου «100 λέξεις για τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, τον Ίμβριο» (Εκδότης: Ιμβριακή Ένωση Μακεδονίας - Θράκης).

Κατά την επιστροφή του στην Πόλη, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος λειτούργησε τα «Νιάμερα» της Παναγίας για πρώτη φορά στα ερείπια της ιστορικής Μονής της Παναγίας Φανερωμένης, η οποία βρίσκεται μεταξύ Αρτάκης και Περάμου στη χερσόνησο της Κυζίκου. Η Μονή της Φανερωμένης της Αρτάκης ήταν γνωστή για τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που χρονολογείται στον πρώτο αιώνα.

Όταν το 1922 οι Αρτακιανοί εκδιώχθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες, κατάφεραν και διέσωσαν την εικόνα, την οποία μετέφεραν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη, και έκτοτε φυλάσσεται στο αριστερό κλίτος του Πατριαρχικού Ναού στο Φανάρι. Τη λειτουργία στα νιάμερα παρακολούθησαν πολλοί απόγονοι Αρτακιανών και μελών της Ομογένειας από την Πόλη. 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey