Οι εξ ανατολών... γείτονες

19/02/2016 - 16:50

Στο Νεβ-σεχίρ της Καππαδοκίας ανακαλύφθηκε η μεγαλύτερη αρχαία πόλη

Η πόλη εικάζεται ότι κτίστηκε 5.000 χρόνια πριν και ανακαλύφθηκε το 2014, όταν η κατασκευαστική εταιρεία «Τόκι», ξεκίνησε τη θεμελίωση συγκροτήματος κατοικιών στις πλαγιές του κάστρου του Νεβ-σεχίρ.

Από τότε 1.500 παλιά σπίτια που βρίσκονταν στην περιοχή, απαλλοτριώθηκαν και κατεδαφίστηκαν για να αναδειχθεί η αρχαία πόλη, ενώ συνεχίζονται οι ανασκαφές.

Ο δήμαρχος του Νεβ-σεχίρ, Hasan Ünver, χαρακτήρισε ως «κουζίνες» τις υπόλοιπες υπόγειες πόλεις σε σχέση με τη νέα ανακάλυψη. Ασφαλώς και θα έχει κατά νου ότι θα προσελκύσει μαζικό τουρισμό στην πόλη του.

 

Και τουριστικά υποβρύχια στην Αττάλεια
Μία καινοτόμο ιδέα για τη διατήρηση και την προσέλκυση τουριστών στις ακτές της Τουρκίας εφαρμόζει μια εταιρία με βάση την Αττάλεια, προβλέποντας την επιβίβαση επισκεπτών σε υποβρύχιο 48 θέσεων.

Επισκέπτες από όλο τον κόσμο θα έχουν σύντομα τη δυνατότητα να κάνουν ένα ταξίδι στα νερά της Μεσογείου σε βάθος 130 ποδιών από την επιφάνεια της θάλασσας, με το υποβρύχιο φινλανδικής κατασκευής «Nemo», ανακαινισμένο στην Ισπανία.

Ο Yunus Emre Yavuzyiğit, διευθυντής της εταιρίας «IHS Travel και Touristfly», η οποία βρίσκεται πίσω από το φιλόδοξο πρότζεκτ κόστους 4 εκατ. δολαρίων, δήλωσε στα τουρκικά μέσα ότι η ιδέα για το υποβρύχιο ήταν αποτέλεσμα της επιδίωξής του να εισάγει κάτι διαφορετικό στον κλάδο.

«Πιστεύω ότι θα αναζωογονήσει την τουριστική βιομηχανία. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για το πρότζεκτ», τόνισε.

Οι υποβρύχιες περιηγήσεις ενδέχεται να ξεκινήσουν τον Απρίλιο και θα έχουν ως αφετηρία την πόλη της Αττάλειας, ενώ θα συνεχιστούν και τους επόμενους 11 μήνες του έτους, με την εταιρία να σχεδιάζει την επέκτασή τους στα επόμενα χρόνια με την αγορά νέων υποβρυχίων το 2017 για ταξίδια στο Αιγαίο και τη Θάλασσα του Μαρμαρά.

 

Θαλάσσια διαδήλωση ανοιχτά της Χίου
Η Ζουράφα ή Λαδόξερα είναι μια ακατοίκητη βραχονησίδα που βρίσκεται στο νομό Έβρου, έξι ναυτικά μίλια ανατολικά της ακτής του Σκεπαστού στη Σαμοθράκη, και 22 ναυτικά μίλια από την Αλεξανδρούπολη.

Η συνολική έκταση της είναι μόλις 9 τ.μ. και το σύνολο του μήκους της ακτογραμμής 32 μέτρα. Σε παλαιότερες μετρήσεις παρουσιαζόταν με 465 μέτρα, φαίνεται όμως πως η διαβρωτική επίδραση της θάλασσας την έχει κατά πολύ περιορίσει.

Ανήκει στις προστατευόμενες περιοχές του πανευρωπαϊκού προγράμματος «Natura» από το 2011, αποτελεί δε το βορειοανατολικότερο άκρο των Θρακικών Σποράδων και τηςελληνικής θαλάσσιας επικράτειας.

Η περιοχή έχει κατά καιρούς αναφερθεί πως φιλοξενεί κοιτάσματα πετρελαίου. Σχετικά πρόσφατα ανακατασκευάστηκε ο φάρος που υπήρχε στη βραχονησίδα, ενέργεια που φαίνεται, ενόχλησε κάποιους θερμόαιμους Τούρκους εθνικιστές, οι οποίοι πραγματοποίησαν στις 03/02/2016, διαμαρτυρία μπροστά από την Πρεσβεία μας στην Άγκυρα. Ένας μάλιστα βουλευτής της αντιπολίτευσης (CHP), ο Niyazi Nefi Kara κατέθεσε επερώτηση ισχυριζόμενος ότι υπάρχει «ελληνική κατάληψη 16 νησιών και βραχονησίδων στο Αιγαίο»!

Βέβαια για το ίδιο θέμα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Ismet Yilmaz, είχε ισχυρισθεί ήδη απ’ τον περασμένο Μάρτιο στο Κοινοβούλιο, ότι τα εν λόγω νησιά βρίσκονται de facto υπό ελληνικό έλεγχο.

Πριν μερικές ημέρες πάλι, στις 15/02/2016, καμιά δεκαριά ακραίοι εθνικιστές, οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι (για «βαλτούς» κάνουν λόγο μερικοί), νοίκιασαν σκάφος από το Τσεσμέ και προέβησαν ανοιχτά της Χίου, σε θαλάσσια διαδήλωση εναντίον «των προσπαθειών της Ελλάδας να επεκταθεί στην τουρκική επικράτεια», επαναλαμβάνοντας τους ανεδαφικούς και αβάσιμους ισχυρισμούς περί κατοχής 17 βραχονησίδων (οι 5 νότια της Κρήτης!), οι οποίες δεν αναφέρονται ρητά στις συναφθείσες συνθήκες.

Εδώ ο κόσμος χάνεται, με τη χρονίζουσα αναταραχή στη Ν.Α. χώρα, την τρομοκρατία (όπως προχθές πάλι στην Άγκυρα), με την εμπλοκή της Τουρκίας στον πόλεμο της Συρίας, με την έξαρση του προσφυγικού, και οι λογικές ενός ιδιότυπου ανατολίτικου παζαριού με την επίκληση των «γκρίζων ζωνών», δεν καταλαγιάζουν.

Εκτός πια κι αν οι ενέργειες αυτές εντάσσονται στο κλίμα της πρόσφατης επετείου για τα Ίμια!

 

Κεντρικό Παρθεναγωγείο Κωνσταντινούπολης
Ανατρέπεται ο σχεδιασμός για το μέλλον του Κεντρικού Παρθεναγωγείου της Πόλης, το οποίο αποτελεί ξεχωριστό Βακούφι (ίδρυμα) της ελληνικής μειονότητας. Το 2013, ύστερα από συνάντηση της διοίκησης του Βακουφιού με τον αντιπρόεδρο τότε της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, είχε δρομολογηθεί η λειτουργία, στις κτιριακές του εγκαταστάσεις, Ιδιωτικού (της ελληνικής ομογένειας) Πανεπιστημίου. Σήμερα γίνεται γνωστό ότι υπάρχει ήδη ανειλημμένη απόφαση για να ενοικιαστεί σε τουρκικό βακούφι που φέρει το όνομα πρώην πρωθυπουργού.

Το χρονικό όριο που αναφέρεται, ξεπερνά κατά πολύ τη νόμιμη θητεία της παρούσας εφορείας. Η συνήθεια να λαμβάνονται παρόμοιες αποφάσεις ερήμην της κοινής γνώμης και της ομογένειας ευρύτερα, κατέληξε να είναι σύνηθες φαινόμενο στα ομογενειακά ιδρύματα, σχολιάζει η εφημερίδα «Απογευματινή» της Πόλης. Είναι απαραίτητο αποφάσεις που θα ισχύσουν μακροπρόθεσμα, να συζητούνται δημόσια και μετά να λαμβάνονται οι αποφάσεις. «Η παρούσα παρατήρηση δεν αφορά µόνο ένα, αλλά όλα τα βακούφια µας, τα οποία χειρίζονται κοινή περιουσία της ομογένειας», καταλήγει η ομογενειακή εφημερίδα.

Πάντως πληθαίνουν οι φωνές στην Πόλη για αδιαφάνεια στη διαχείριση και τη λήψη αποφάσεων των εφορειών διοίκησης των Βακουφιών. Σχολιάζεται επίσης ότι είναι η πρώτη φορά που διατίθεται σχολή της ομογένειας σε τρίτους και εκφράζεται ο προβληματισμός, ποια τύχη περιμένει αυτούς που ζουν και εργάζονται, ομογενείς και ομόθρησκους, όταν θα αναλάβουν τα νέα «αφεντικά».

 

Στα ύψη οι τιμές των ακινήτων στο Αλί-αγά
Το κοντινό στη Μυτιλήνη Αλί-αγά, χάρη στην εγκατάσταση εκεί βιομηχανικών μονάδων, όπως διυλιστήρια, πετροχημικά, σιδηροβιομηχανία, κλπ., γνωρίζει πληθυσμιακή έκρηξη τα τελευταία χρόνια. Δημιουργούνται δηλαδή πολλές θέσεις εργασίας. Συνέτεινε επίσης η καλή συγκοινωνιακή οδική και σιδηροδρομική πρόσβαση (προαστιακό τραίνο με Σμύρνη) και η γειτνίασή του με το κατασκευαζόμενο μεγάλο λιμάνι στο Τσανταρλί. Από 17.500 που ήταν ο πληθυσμός το 1985, σήμερα έχει ξεπεράσει τους 83.000 κατοίκους.

Οι οικιστικές ανάγκες των νέων κατοίκων έχουν ανεβάσει αισθητά την αγορά γης και τις τιμές πώλησης και ενοικίασης των κατοικιών. Ενδεικτικά αναφέρει μεσίτης της περιοχής ότι περιαστικό κτήμα που πριν 10 χρόνια πουλιόταν προς 60 χιλ. λίρες, σήμερα η αξία του ξεπερνά το 1,5 εκατ.. Μέσα στα τρία τελευταία χρόνια «τρελάθηκαν» και οι τιμές των σπιτιών.

Σύγχρονο διαμέρισμα 4άρι σε πολυκατοικία, με σύνδεση φυσικού αερίου κλπ., από 200 - 250 χιλ. λίρες, σήμερα η τιμή του εκτοξεύτηκε στις 450 με 500 χιλ. λίρες! Ανάλογες είναι και οι τιμές ενοικίασης κατοικιών, όπου από 500 με 600 λίρες, σήμερα το ζητούμενο μηνιαίο μίσθωμα φθάνει στις 1.500 - 1.600 και σε πολλές περιπτώσεις και τις 2.000 λίρες!

Οι μεσίτες κάνουν χρυσές δουλειές, αφού για πολλούς στην Τουρκία, η αγορά γης και κατοικιών αποτελεί την πιο αποδοτική επένδυση καθώς το Αλί-αγά ανταγωνίζεται πλέον στο real estate την Πόλη και το Μαβί Σεχίρ στο Καρσίγιακα Σμύρνης, απ’ τις ακριβότερες περιοχές στη χώρα.

 

Ενδιαφέρουσες εκθέσεις στη Σμύρνη
Στο εκθεσιακό κέντρο του Γκαζίεμιρ, όπου μεταφέρθηκαν απ’ το γνωστό μας «Φουάρ», όλες οι δραστηριότητες της Διεθνούς Έκθεσης Σμύρνης, ανοίγουν τις επόμενες ημέρες οι κλαδικές εκθέσεις:

27η Modeko για έπιπλα, διακόσμηση και εξοπλισμό για το σπίτι και το γραφείο, από 24 έως 28 Φεβρουαρίου 2016. Θεωρείται η κορυφαία έκθεση επίπλων στο είδος της και ο τόπος συνάντησης των αγοραστών του τομέα των επίπλων, που προέρχονται από την Τουρκία και άλλες χώρες του εξωτερικού. Η περσινή «Modeko» είχε 198 εκθέτες απ’ την Τουρκία και 27 άλλες χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) και την επισκέφθηκαν 25 χιλ. επαγγελματίες.
39η Shoe Expo 2016 Winter Collection υποδημάτων, τσαντών και αξεσουάρ, από 7 έως 10 Μαρτίου 2016.

Η περσινή έκθεση προσέλκυσε πάνω από 250 εκθέτες και 8.000 επισκέπτες από 34 χώρες. Οι Τούρκοι λένε πως είναι η 9η χώρα παγκοσμίως και η 3η στην Ευρώπη στην παραγωγή υποδημάτων.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey