Οι εξ ανατολών... γείτονες

11/09/2015 - 15:55

60η επέτειος των «Σεπτεμβριανών» της Πόλης


Η Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων(İHD) στην Πόλη, οργάνωσε μια τελετή μνήμης για τα 60 χρόνια από τα Σεπτεμβριανά. Κατά την διάρκεια της δράσης τους στην πλατεία Γαλατασεράι της Κωνσταντινούπολης, άπλωσαν ένα πανό που έγραφε «60 χρόνια! 6-7 Σεπτεμβρίου 1955.

Ποτέ ξανά» και γύρω του άναψαν κεριά. Τα μέλη της ομάδας έφεραν φωτογραφίες από τα γεγονότα.

Σεμνή εκδήλωση με ομιλίες και αναφορά στη «μαύρη» αυτή επέτειο της ιστορίας της Πόλης διοργανώθηκε την περασμένη Δευτέρα και απ’ το ίδρυμα Ανταλλαγέντων της Λωζάννης (Lozan Vakfi Mubadilleri).

Τότε λοιπόν η Τουρκική Κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Μεντερές, αρνήθηκε κάθε ανάμιξή της σε βάρος των Ελλήνων ομογενών και ενοχοποίησε τους ελάχιστους Τούρκους Αριστερούς, ότι αυτοί οργάνωσαν το σχέδιο των επιθέσεων. Οι 3.000 καταστροφείς, που συλλαμβάνονται, ελευθερώνονται μετά από τρεις μήνες. Κανένας δεν τιμωρείται. Το αποτέλεσμα ήταν καταστροφικό και αποτέλεσε την αφετηρία για τον αφελληνισμό της Πόλης.

Με βάση επίσημα στοιχεία από Helsinki Watch καταγράφηκε:
- Καταστροφή-πυρπόληση 71 εκκλησιών, 26 σχολείων, πέντε αθλητικών συλλόγων, 4.500 καταστημάτων και εργοστασίων και τριών εφημερίδων.
- Εκτεταμένες καταστροφές σε νεκροταφεία, σύληση πολλών τάφων μεταξύ αυτών και οι τάφοι Οικουμενικών Πατριαρχών.
- Καταστροφή 2.100 οικιών.
- Αριθμός νεκρών Ελλήνων 37 (Δεν υπήρχε εντολή για σφαγή).
- Επιθέσεις στις οικογένειες Ελλήνων αξιωματικών στην Σμύρνη.
- 300 Βιασμοί γυναικών.

Τα επόμενα χρόνια, οι κυβερνήσεις της Τουρκίας με κάθε τρόπο προσπάθησαν να αποκρύψουν ότι υπήρξε οργανωμένο σχέδιο εξόντωσης του Ελληνισμού της Πόλης.

Η αποζημίωση των θυμάτων καταλήγει σε πολιτικό παιχνίδι και τελικά οι αποζημιώσεις που δίνονται είναι μόνο το 10% των ζημιών.

Μόνο μετά το 2003 σποραδικά ελάχιστοι κορυφαίοι παράγοντες του κράτους της Τουρκίας έχουν δεχθεί με δηλώσεις τους ότι έχουν ασκηθεί διωγμοί κατά των μη Μουσουλμανικών Κοινοτήτων και ορισμένες κοινωνικές οργανώσεις, που θεωρούν ντροπή και ζητούν «συγνώμη» για ό,τι συνέβη τότε.

 

Χάνει συνεχώς έδαφος η τουρκική λίρα
Αυτή την εβδομάδα η τουρκική λίρα κυμαίνεται 1 προς 3,42, ενώ το δολάριο ξεπέρασε τις τρεις λίρες και δε φαίνεται να σταματά. Οι οικονομικοί αναλυτές βραχυπρόθεσμα προβλέπουν τις 3,2 λίρες και δεν θεωρούν έκπληξη το 1 προς 3,5! Παρόλο που κάποιοι στην Τουρκία μιλάνε για τον ξένο παράγοντα που προκαλεί τους κλυδωνισμούς της λίρας, ο πραγματικός λόγος είναι οι εσωτερικές εξελίξεις.

Με άλλα λόγια, από τη μία πλευρά υπάρχει η κλιμάκωση του τρόμου και από την άλλη πλευρά υπάρχει το γεγονός της παρατεταμένης ακυβερνησίας και των επικείμενων νέων εκλογών του Νοεμβρίου.

Η αύξηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας επηρεάζει τα πάντα με πρώτο τον πληθωρισμό, που τον περασμένο μήνα Αύγουστο ξεπέρασε το αναμενόμενο ποσοστό και δεν θεωρείται πια έκπληξη να φτάσει σε διψήφιο νούμερο πριν από τις εκλογές. Παρόλο που η χαμηλή πορεία των τιμών του πετρελαίου χαλιναγωγεί κάπως τις επιπτώσεις, πολλές επιχειρήσεις που έχουν χρησιμοποιήσει δάνεια σε δολάρια αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι μετά από τρεις - τέσσερις μήνες θα υπάρξει κύμα αναγκαστικών πωλήσεων και πτωχεύσεων.

Αναπόφευκτα επίσης θεωρείται ότι η αύξηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας θα χτυπήσει και τις τράπεζες, οι οποίες ήδη πνίγονται σε επισφαλή δάνεια. Ενδεικτικά επισημαίνεται ότι οι οφειλές από πιστωτικές κάρτες και καταναλωτικά δάνεια ανήλθαν τον περασμένο Ιούλιο σε 15 δις λίρες (5 δις ευρώ)! Δηλαδή αυξημένες κατά 15% απ τις αρχές του χρόνου.

 

«Νύχτα των κρυστάλλων» στην Τουρκία


Με τον όρο «νύχτα των κρυστάλλων» έμεινε στην ιστορία η νύχτα μεταξύ της 9ης προς την 10η Νοεμβρίου του 1938, οπότε εκδηλώθηκε σε Γερμανία και Αυστρία το ναζιστικό πανεθνικό πογκρόμ κατά των Εβραίων. Έκτοτε συχνά ο Τύπος χρησιμοποίει τον όρο για να περιγράψει ανάλογες καταστάσεις, όπως προχθές, ξημερώματα Τρίτης, μετά την τρομοκρατική επίθεση του ΡΚΚ στο Χακάρι (Dağlıca ) και τον θάνατο 17 στρατιωτών (38 κατ’ άλλους), όπου οργισμένα πλήθη Τούρκων εθνικιστών επέδραμαν τη νύχτα κατά των γραφείων του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) στην Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και πολλές άλλες πόλεις της Τουρκίας.

Το HDP κατήγγειλε ότι τα γραφεία του ήταν ο στόχος οργισμένων αντικουρδικών διαδηλώσεων σε 100 πόλεις. Η εκστρατεία των επιθέσεων διευθύνεται από ένα και μοναδικό χέρι, το χέρι του Κράτους, κατήγγειλε ο ηγέτης του αριστερού, φιλοκουρδικού (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ενώ ένας από τους βουλευτές του κόμματος του, ο Ερτουγκρούλ Κιουρκσού, έκανε λόγο για «Νύκτα των Κρυστάλλων του Ερντογάν». Και στην απέναντι κοντινή μας γειτονιά δεν έλειψαν οι αντικουρδικές διαδηλώσεις, παντού: Αδραμύτι, Μπουρχάνια, Πέργαμος ακόμη και στο φιλήσυχο Δικελί.

Ιδιαίτερα μαζικές ήταν οι διαδηλώσεις στο Μπαλικεσίρ και στο Τσανακαλέ όπου πραγματοποιήθηκαν οι κηδείες ενός έφεδρου λοχία και ενός έφεδρου δεκανέα απ’ το Εζινέ. Δυστυχώς οι διαδηλωτές δεν περιορίζονται μόνο στις πορείες και στους βανδαλισμούς των γραφείων του HDP, αλλά και σε βιαιοπραγίες κατά καταστημάτων, κατοικιών που ανήκουν σε κούρδους.

Τραγική ειρωνεία, σήμερα Σεπτέμβριος 2015, 60 ακριβώς χρόνια απ’ τον Σεπτέμβριο του 1955 στην Πόλη! Ένα απ’ τα πιο θλιβερά γεγονότα των ημερών συνέβη στην Μούλα, όπου το πλήθος των διαδηλωτών προπηλάκισε Κούρδο, που δημοσίευσε φωτογραφία του στο facebook με στολή των Peshmerga (δηλαδή αυτών που μάχονται κατά των Τζιχαντιστών στην Συρία) νομίζοντας ότι πρόκειται για στολή του ΡΚΚ.

Οι διαδηλωτές του έσκισαν τα ρούχα και τον ανάγκασαν να φιλήσει το άγαλμα του Κεμάλ. Ο άτυχος αυτός εργάτης απ’ την Ούρφα, μετά τον ευτελισμό και τον τραυματισμό που υπέστη μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο. Μοναδική προς το παρόν εξαίρεση στην μαζική υστερία που κατέλαβε τους γείτονες είναι μια ομάδα γυναικών απ’ το Αϊβαλί που βγήκε στους δρόμους υπερθεματίζοντας για την ανάγκη να πρυτανεύσει η ειρήνη στη χώρα.

 

Το ηλιοβασίλεμα στην Τένεδο


Στην Ελλάδα το πιο πολυσυζητημένο και διαφημισμένο ηλιοβασίλεμα θεωρείται αυτό στο Μεροβίγλι της Σαντορίνης. Στην Τουρκία το πιο ρομαντικό ηλιοβασίλεμα είναι στην Τένεδο, καθώς ο ήλιος βυθίζεται στα νερά του Β. Αιγαίου. Η φυσική αυτή ομορφιά έχει γίνει αντικείμενο τουριστικής εκμετάλλευσης, αφού κάθε απόγεμα στις 6 μ.μ. ξεκινάν τα αμάξια με τους ερωτευμένους για το Κιοσκ Τεπέ, τον λόφο με το μεγαλύτερο υψόμετρο στο νησί, προκειμένου να απολαύσουν το ηλιοβασίλεμα. Και επειδή στην εποχή μας ακόμη και ο ρομαντισμός έχει… την τιμή του, το πήγαινε-έλα απ’ την χώρα στο Κιόσκ Τεπέ κοστίζει μόνο 20 λίρες!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey