Όι εξ ανατολών... γείτονες! 21/8/2015

21/08/2015 - 14:26

Προς εκλογές και η Τουρκία;
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου έθεσε τέλος σε κάθε περαιτέρω προσπάθεια να σχηματίσει μια λειτουργική κυβέρνηση πριν από τη λήξη της προθεσμίας της εντολής που είχε, ως τις 23 Αυγούστου.

Επέστρεψε την εντολή στον πρόεδρο την περασμένη Τρίτη. Ο Νταβούτογλου δεν κατάφερε να βρει κυβερνητικούς εταίρους, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών.

Παράλληλα το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ εξήγγειλε τη διεξαγωγή του συνεδρίου του για τις 12 Σεπτεμβρίου γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις.

Θεωρητικά, ο Ερντογάν μπορεί να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην αξιωματική αντιπολίτευση, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), που ήδη το απαιτεί, όμως ούτε αυτό θεωρείται ικανό να σχηματίσει ένα λειτουργικό κυβερνητικό συνασπισμό πριν από την Κυριακή.

Βάσει του Συντάγματος προβλέπεται πλέον η διάλυση της υπηρεσιακής κυβέρνησης του Νταβούτογλου από τον Ερντογάν και ο σχηματισμός ενός προσωρινού κυβερνητικού συνασπισμού μεταξύ κομμάτων που θα οδηγήσει την Τουρκία σε εκλογές εκ νέου το φθινόπωρο.

 

Εκδηλώνεις για την ειρήνη στα Μουδανιά


Τα Μουδανιά, επίνειο της Προύσας στη θάλασσα του Μαρμαρά, έμεινε γνωστό στη νεότερη Ιστορία απ’ την υπογραφή εκεί, το Σεπτέμβριο του 1922 της «ανακωχής των Μουδανιών». Η συνθήκη αυτή ήταν αρνητική για την ελληνική πλευρά, αφού συνολικά 400.000 Έλληνες (250.000 γηγενείς και 150.000 στρατιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι) υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα την Ανατολική Θράκη. Ακόμη, η συμφωνία υπήρξε προανάκρουσμα της Συνθήκης της Λωζάννης που ακολούθησε, και ρύθμισε οριστικά τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας.

Ο Δήμος Μουδανιών σήμερα, τιμώντας την επέτειο, διοργανώνει εκδηλώσεις με τον τίτλο: «Ειρήνη μέχρι την αιωνιότητα» ανάμεσα στις οποίες προγραμματίστηκε για τις 30 Αυγούστου μια θεαματική «ζωγραφική» μέσα στη θάλασσα, με το σήμα της ειρήνης.

Προς τούτο θα σχηματιστεί με σημαδούρες το παγκόσμιο σύμβολο της ειρήνης και τη συγκεκριμένη ημέρα σε κάθε σημαδούρα θα βρίσκεται ένας «εθελοντής της ειρήνης», ο οποίος θα πρέπει για μισή ώρα να παραμείνει ακίνητος, προκειμένου να γίνει η βιντεοσκόπηση και φωτογράφηση της όλης παρουσίασης.

Η απεικόνιση με ανθρώπινες αλυσίδες συμβόλων, έχει γίνει πολύ της μόδας τελευταία στην Τουρκία με πιο πρόσφατη αυτή του σχηματισμού του πορτρέτου του Κεμάλ στην πλατεία μπροστά απ’ το μαυσωλείο του, στην Άγκυρα. Στα Μουδανιά οι έχοντες την πρωτοβουλία της θαλάσσιας ανθρώπινης αλυσίδας φιλοδοξούν να κερδίσουν μια θέση στα ρεκόρ Γκίνες.

 

Ο Ιβάν Σαββίδης για την Αγία Σοφία Τραπεζούντας


«Είμαι διατεθειμένος να χτίσω ένα νέο τζαμί στην Τραπεζούντα και να το προσφέρω στο δήμο της πόλης, με αντάλλαγμα να ξαναγίνει εκκλησία από τζαμί η Αγία Σοφία Τραπεζούντας» Αυτό δήλωσε επίσημα ο γνωστός (ΠΑΟΚ, ΣΕΚΑΠ, Μακεδονία Παλλάς) Ελληνορώσος επιχειρηματίας, στην ΕΡΤ3 ανήμερα της Παναγίας, λίγο προτού αρχίσει η τηλεοπτική μετάδοση της Θείας Λειτουργίας απ’ το Μοναστήρι Σουμελά.

Να σημειωθεί ότι η Αγία Σοφία στην Τραπεζούντα είναι χτισμένη σε υπερυψωμένο πλάτωμα που βλέπει στον Εύξεινο Πόντο, σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης.

Ο ναός, σταυροειδής εγγεγραμμένος με τρούλο χτίστηκε από τον αυτοκράτορα Μανουήλ Α΄ Κομνηνό μεταξύ 1238 και 1263. Σε τζαμί μετατράπηκε περί τα μέσα του 16ου αιώνα και κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου χρησιμοποιήθηκε ως νοσοκομείο. Τις εργασίες αποκατάστασης του ναού ανέλαβαν το 1955 Βρετανοί αρχαιολόγοι, οι οποίοι αποκάλυψαν εκπληκτικές αγιογραφίες του 13ου.

Σήμερα ο ναός είναι χωρισμένος στα δύο, ο κυρίως ναός έχει μετατραπεί σε τζαμί, όπου έχουν καλυφθεί ο θόλος και το άγιο βήμα, ενώ τα κλίτη του ναού λειτουργούν ως μουσείο και μπορούν οι επισκέπτες να δουν τις αγιογραφίες.

 

Φορολογικούς παραδείσους εξαγγέλλει Τούρκος υπουργός
Με πρόσφατες δηλώσεις του ο Υπουργός Οικονομίας εξήγγειλε τη δημιουργία στη Μεσόγειο (δυτικά της Αττάλειας και στις ακτές του Αιγαίου) ελευθέρων ζωνών, απαλλαγμένων από κάθε είδους δασμούς και φόρους, με στόχο την προσέλκυση πλούσιων τουριστών.

Τις υποδομές (ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα, γήπεδα γκολφ και θαλάσσιας ψυχαγωγίας, κ.α.) θα κατασκευάσει το δημόσιο και θα παραχωρηθούν μετά σε ιδιώτες για εκμετάλλευση.

Οι Τούρκοι πολίτες θα μπορούν να επισκέπτονται τις «ελεύθερες αυτές ζώνες» με επίδειξη διαβατηρίου! Οι εμπνευστές της πρωτοβουλίας ισχυρίζονται ότι έτσι θα ανεβεί ο τουρισμός, θα δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και… βέβαια θα αποτρέπονται οι Τούρκοι πολίτες από το να αγοράζουν (ποτά, τσιγάρα και άλλα με υψηλό φόρο προϊόντα) απ’ τα ελληνικά νησιά!

Θα περιμένουν πολύ ακόμη οι γείτονες.
Πιο ρεαλιστές οι δήμαρχοι των τουριστικών πόλεων Μπόντρουμ, Μαρμαρίς και Φετιγιέ με κοινό υπόμνημά τους, ζητούν φέτος τα σχολεία να ανοίξουν την 1η Οκτωβρίου, αντί στις 14 Σεπτεμβρίου που προβλέπεται.

Ο λόγος: να τονωθεί κάπως ο εσωτερικός τουρισμός, που υπέστη καθίζηση φέτος, λόγω και της νηστείας κατά τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού τον Ιούλιο.

Οι δήμαρχοι επικαλούνται ότι το άνοιγμα των σχολείων θα διακοπεί μετά από 10ήμερο, αφότου ανοίξουν, αφού ακολουθούν κατά την τελευταία βδομάδα του Σεπτεμβρίου οι συνεχόμενες αργίες του Κουρμπάν Μπαϊράμ.

 

Υπαίθριο σύστημα ψύξης στην αγορά της Αδριανούπολης


Ο Δήμος Αδριανούπολης (Εντιρνέ) αντιμετωπίζοντας πρωτόγνωρες για την πόλη συνεχόμενες ζέστες -38άρια και βάλε, λένε χτυπά ο υδράργυρος- αποφάσισε να εγκαταστήσει υπαίθριο σύστημα στον κεντρικό εμπορικό δρόμο.

Κατά μήκος 1.000 μέτρων της οδού τοποθετήθηκαν 200 σημεία εκπομπής ψυχρού υδρατμού που κατεβάζουν αισθητά την θερμοκρασία τις ζεστές ώρες της ημέρας και ανακουφίζουν τους διερχόμενους διαβάτες.

Περιχαρείς οι καταστηματάρχες είδαν να πολλαπλασιάζεται η πελατεία τους και να ανεβαίνει ο τζίρος τους. Η Αδριανούπολη είναι η μόνη πόλη στην Τουρκία που εγκατέστησε υπαίθριο σύστημα ψύξης, την επιτυχία του οποίου απ’ του χρόνου θα ακολουθήσουν κι άλλες πόλεις.

 

Λειψυδρία στο Αϊβαλί


Αύγουστος μήνας, κατακλυσμένο το Αϊβαλί από κόσμο, γεμάτα όλα τα εξοχικά και ιδιαίτερα οι τουριστικές ζώνες όπως στο Σαρμουσάκ και στο Μπανταβούτ, όπου ο πληθυσμός τώρα είναι πέντε η δέκα φορές μεγαλύτερος, το νερό δεν επαρκεί.

Η παροχή νερού γίνεται μόνο κατά τις νυκτερινές ώρες (8 μ.μ. - 8 π.μ.) στέρεψαν και τα ντουζ στις δημοτικές πλαζ. Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι και οι παραθεριστές διαμαρτύρονται στο Δήμο, ο οποίος όμως ουσιαστικά είναι αναρμόδιος, δεδομένου ότι με βάση τον ισχύοντα στην Τουρκία σχεδιασμό η αρμοδιότητα ανατέθηκε στους μητροπολιτικούς δήμους, δηλαδή στο Μπαλίκεσιρ.

Τα μεσημέρια οι νοικοκυρές στέκονται ουρά στην αυλή του τζαμιού του Σαρμουσάκ, για να γεμίσουν τα μπιτόνια τους με νερό, ώστε να πλύνουν τα πιάτα τους και να καλύψουν τις πιο πιεστικές ανάγκες των σπιτιών τους. Μερικές απ’ αυτές δηλώνουν έτοιμες να εγκαταλείψουν τα εξοχικά τους και άλλες πιο θερμόαιμες να πάνε να διαμαρτυρηθούν χτυπώντας άδειους τενεκέδες στο δημαρχείο του Μπαλίκεσιρ!

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey