Οι εξ ανατολών...γείτονες

09/09/2014 - 14:19

Τις περασμένες μέρες ορκίστηκε ο Ερντογάν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καθώς και η νέα κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Νταβούτογλου, ενώ επανεξελέγη ο Κιλιτσντάρογλου αρχηγός στο CHP, το κεμαλικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Νέο σκηνικό στην πολιτική ζωή της Τουρκίας
Τις περασμένες μέρες ορκίστηκε ο Ερντογάν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καθώς και η νέα κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Νταβούτογλου, ενώ επανεξελέγη ο Κιλιτσντάρογλου αρχηγός στο CHP, το κεμαλικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πέρα απ’ τα προβλήματα και τη ρευστότητα της κατάστασης στα νοτιοανατολικά σύνορα με τη Συρία και το Ιράκ, με την κατάρρευση της προσπάθειας του Ερντογάν να καταστεί περιφερειακός ηγέτης επεμβαίνοντας με συμμάχους τούς Τζιχαντιστές κατά του Άσαντ, άρχισε να σφίγγει και ο κλοιός στα οικονομικά της χώρας.

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch προειδοποιεί ότι η ταχεία αύξηση του χρέους των τουρκικών τραπεζών τις καθιστά ευάλωτες στην πίεση των δανειστών. Κατά τον περασμένο μήνα Αύγουστο, ο πληθωρισμός στις τιμές του καταναλωτή άγγιξε το 9,54% και όπως όλα δείχνουν, θα συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό και το Σεπτέμβριο.

Από το τέλος του 2008 μέχρι και το τέλος του πρώτου εξαμήνου τού 2014, ο εξωτερικός δανεισμός των τοπικών τραπεζών σχεδόν τριπλασιάστηκε και αυτό ώθησε σε ανάλογη αύξηση του εξωτερικού χρέους της χώρας. Ο διεθνής οίκος Fitch προειδοποιεί ότι η κατάσταση αυτή εγκυμονεί κινδύνους και αφήνει ευάλωτους τους δανειστές, συστήνει λιτότητα, όπως βέβαια και η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, ενώ προαναγγέλθηκε διεθνής σύσκεψη για την αντιμετώπιση της όλης κατάστασης τον προσεχή Νοέμβριο.

Φεστιβάλ Φώκαιας


Κάπως καθυστερημένα σε σχέση με άλλες πόλεις, ξεκινά μεθαύριο 11 και θα διαρκέσει έως τις 13 Σεπτεμβρίου το 9ο Φεστιβάλ τέχνης, πολιτισμού, αλλά και αλιείας, στη Φώκαια.
Περιλαμβάνει λογής - λογής εκδηλώσεις, όπως μουσική και χορούς κ.λπ., αλλά και διαλέξεις για την ιστορία και την πρόοδο των ανασκαφών και αναστηλώσεων μνημείων στην περιοχή, όπως βέβαια και γαστρονομικές απολαύσεις με αλιεύματα, αφού το Φεστιβάλ αφορά και το ψάρεμα, καθώς η Φώκαια είναι σπουδαίο αλιευτικό κέντρο στο Αιγαίο, που τροφοδοτεί και τη μεγαλούπολη της Σμύρνης. Με τη λήξη της περιόδου απαγόρευσης της αλιείας από ανεμότρατες, που ισχύει στην Τουρκία από 1ης Μαΐου έως 31 Αυγούστου, βγήκαν τα καΐκια για ψάρεμα και γέμισε η αγορά φθηνό ψάρι. Ενδεικτικά αναφέρεται πως την περασμένη βδομάδα πουλούσαν τις παλαμίδες στην Πόλη από δυο έως το πολύ πέντε λίρες το κιλό! Άντε ν’ αρχίσουν να κατεβαίνουν προς το Αιγαίο να τις δοκιμάσουμε και μεις!
Πάντως, όπως προβλέπουν οι Φωκιανοί ψαράδες, η φετινή χρονιά αναμένεται πιο «μπερεκετλίδικη» σε αλιεύματα σε σχέση με την περσινή. Ινσαλλάχ!
 
Στο νησί της λίμνης Βαν λειτουργεί πάλι η αρμένικη εκκλησία


Χριστιανοί από την Τουρκία και σε όλο τον κόσμο ταξίδεψαν την περασμένη Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου στο νησί Akdamar, στη λίμνη Van, όπου για πέμπτη συνεχή χρόνια ύστερα από 100 χρόνια, επιτράπηκε η λειτουργία στην περίφημη εκκλησία του 10ου αιώνα.

Η ιστορική εκκλησία αναστηλώθηκε από τις τουρκικές αρχές μεταξύ 2005 και 2007 και λειτουργεί ήδη ως μουσείο. Στη θεία λειτουργία χοροστάτησε ο Πατριάρχης των Αρμενίων Aram Ateşyan και παρέστη ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και ο πνευματικός ηγέτης της συριακής κοινότητας της Τουρκίας, Γιουσούφ Τσετίν, που μαζί με τους προσκυνητές προσευχήθηκαν για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή και τον κόσμο όλο.

Σήμερα, η αρμενική κοινότητα στην Τουρκία αριθμεί γύρω στα 70.000 άτομα, είναι δε σχεδόν εξ ολοκλήρου συγκεντρωμένη στην Κωνσταντινούπολη. Να σημειωθεί ότι μολονότι είναι γειτονικές χώρες, η Τουρκία και η Αρμενία δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις, οπότε κινήσεις όπως η λειτουργία στη λίμνη Βαν, βρίσκονται προς την κατεύθυνση της συμφιλίωσης.

«Θερίζει» το Bonsai στην Τουρκία
Το Bonsai είναι ένα σχετικά καινούργιο συνθετικό ναρκωτικό, που απ’ το 2009 έχει ραγδαία εξάπλωση στη νεολαία της Τουρκίας. Ανήκει στην κατηγορία των σκληρών ναρκωτικών. Είναι 100 φορές πιο βλαβερό από τη μαριχουάνα και από άλλα είδη ναρκωτικών και βέβαιο πιο εθιστικό.

Ενεργεί μετά παρέλευση δευτερολέπτων απ’ τη λήψη του, αυξάνει το συναίσθημα και η «ευφορία» του διαρκεί τρεις - τέσσερις ώρες. Προκαλεί χαλάρωση, αλλά και παραισθήσεις και μόνιμες βλάβες στον εγκέφαλο. Τα συμπτώματα είναι αϋπνία, κούραση κ.ά..

Πριν ένα μήνα περίπου, στο Δικελί, πέθανε ένας 18χρονος που έκανε στην παρέα του χρήση της ουσίας, ενώ οι φίλοι του μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Ανάλογο περιστατικό με τρεις φίλους, εκ των οποίων οι δύο πέθαναν από χρήση Μπονσάι, αναφέρθηκε την περασμένη βδομάδα και στο Τσανταρλί. Στην Κωνσταντινούπολη, οι στατιστικές μιλούν για ποσοστά χρήσης ναρκωτικών 40% χασίς, 10% ηρωίνη και κοκαΐνη και 50% μπονσάι!

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στα «κατεχόμενα» στη Β. Κύπρο, όπου τα κυκλώματα διακίνησής του δρουν ανεξέλεγκτα και στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ας το προσέξουμε.

Αρχές Οκτωβρίου το Κουρμπάν Μπαϊράμ
Κουρμπάν Μπαϊράμ, ή αλλιώς «η γιορτή της θυσίας», είναι η δεύτερη (μετά το Σεκέρ Μπαϊράμ) πιο σημαντική γιορτή στην Τουρκία, κατά την οποία τιμάται από τους Μουσουλμάνους όλου του κόσμου η προθυμία του Αβραάμ να θυσιάσει το γιο του Ισμαήλ για τον Αλλάχ. Το Κουρμπάν Μπαϊράμ είναι κινητή γιορτή και γιορτάζεται 70 περίπου μέρες απ’ το τέλος του Ραμαζάν. Διαρκεί τρεις ημέρες, φέτος δε είναι από 4 έως 7 Οκτωβρίου.

Κατά τα έθιμα των Τούρκων, η οικογένεια σφάζει ένα αρνί, που χωρίζεται στα τρία. Το ένα τρίτο δίνεται στους φτωχούς, το άλλο τρίτο στους συγγενείς και το τελευταίο τρίτο μένει στο σπίτι. Είθισται επίσης τις μέρες να συνεορτάζουν με συγγενείς και φίλους, ιδιαίτερα δε οι κάτοικοι των αστικών κέντρων βρίσκουν την ευκαιρία, αξιοποιώντας τις αργίες του Κουρμπάν Μπαϊράμ, να ταξιδέψουν. Ήδη τα ταξιδιωτικά γραφεία έχουν ρίξει στην αγορά πακέτα ολιγοήμερων διακοπών, στα οποία κυρίαρχη θέση έχουν τα νησιά του Αιγαίου.

Διασημότητες στο Μπόντρουμ
Το Μπόντρουμ (Αλικαρνασσός) έχει φέτος την τιμητική του στις επισκέψεις διασημοτήτων. Μετά το Ρόμπερτ Ντε Νίρο, την περασμένη βδομάδα ήταν εκεί ο Ρώσος μεγιστάνας Αμπράμοβιτς με την 165 μέτρων θαλαμηγό του, αξίας 1,2 δισ. δολλαρίων, αλλά και το μοντέλο Ναόμι Κάμπελ! Μάλιστα η Ναόμι κατά την τριήμερη εκεί παραμονή της, φωτογραφήθηκε ανέμελα ντυμένη, λανσάροντας τα υφάσματα «τύπου Χιλής», που παράγονται μόνο στην Τουρκία.

Η Χιλή είναι ένα παράλιο χωριό έξω απ’ το Βόσπορο στη Μαύρη Θάλασσα, που απ’ τον καιρό των Ελλήνων ήταν φημισμένο για την υφαντουργία του.

Ξανά στην επικαιρότητα το εργοστάσιο χρυσού της Περγάμου


Η πολυεθνική εταιρεία Koza Gold βρίσκεται σε αναζήτηση νέων πεδίων εξόρυξης, καθώς απ’ τα τέσσερα ανοιχτά ορυχεία που εκμεταλλεύεται στο χωριό Όβατζικ έξω απ’ την Πέργαμο, σήμερα λειτούργει μόνο το ένα, καθόσον στα άλλα είτε εξαντλήθηκε ο χρυσός, είτε αφαιρέθηκε η άδεια λόγω ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα.

Υπέβαλε μελέτες για αδειοδότηση νέων ορυχείων στο βουνό Κόζακ, αλλά λόγω προσφυγών των θιγόμενων κατοίκων στο δικαστήριο, δεν εγκρίθηκαν ακόμη. Την περασμένη βδομάδα η εταιρεία, στην προσπάθειά της να άρει τις αντιρρήσεις των πολιτών και να επισημάνει τα οικονομικά οφέλη που θα έχει η περιοχή απ’ τη λειτουργία των νέων ορυχείων, προκάλεσε ενημερωτική εκδήλωση στην Πέργαμο.

Ως ήταν φυσικό, στην εκδήλωση παρέστη και ο δήμαρχος, Μεχμέτ Γκιονέντς, καθώς και πολλοί διαμαρτυρόμενοι πολίτες. Τα στελέχη όμως της εταιρείας δεν επέτρεψαν στο δήμαρχο να μιλήσει, συνεχίζοντας να προβάλλουν ενημερωτικό βίντεο, γεγονός που εξόργισε τους παρευρισκομένους, και, βέβαια κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες, η συγκέντρωση διαλύθηκε.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey