Οι εξ ανατολών... γείτονες

26/08/2014 - 14:55

Παρόλο που τα τελευταία χρόνια στους ελαιώνες του Αδραμυτίου και του Αϊβαλιού είχαν σταματήσει οι από αέρος ψεκασμοί για λόγους προστασίας των μελισσών και της άγριας πανίδας, φέτος που αναμένεται καλή σοδειά η αρμόδια κρατική υπηρεσία ετοιμάζεται να τους επαναλάβει.

Ξεκινούν αεροψεκασμοί για τον δάκο της ελιάς
Παρόλο που τα τελευταία χρόνια στους ελαιώνες του Αδραμυτίου και του Αϊβαλιού είχαν σταματήσει οι από αέρος ψεκασμοί για λόγους προστασίας των μελισσών και της άγριας πανίδας, φέτος που αναμένεται καλή σοδειά η αρμόδια κρατική υπηρεσία ετοιμάζεται να τους επαναλάβει.

Προηγήθηκε έρευνα σε 800 περίπου στρέμματα ελαιώνων και διαπιστώθηκε ότι στο έδαφος υπάρχουν μεγάλες ποσότητες αυγών του δάκου της ελιάς, που μόλις έλθουν οι κατάλληλες κλιματικές συνθήκες θα επωασθούν και θα απειλήσουν την ελαιοπαραγωγή.

Προς τούτο εγκρίθηκε πίστωση 3,3 εκατ. λιρών και ενοικιάστηκαν τρία ψεκαστικά αεροπλάνα, που θα ξεκινήσουν το ράντισμα μόλις πολλαπλασιαστεί το έντομο. Η διάρκεια των ψεκασμών φέτος που είναι μαξουλοχρονιά μπορεί να διαρκέσει έως τις 30 Νοεμβρίου.
 
Ρημάζουν στην Πόλη βυζαντινά μνημεία
Στα αριστερά των Τειχών της πόρτας της Σηλυβρίας, στη συνοικία Φατίχ στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, ανακαλύφθηκε το 1988 ένας τάφος-κρύπτη του 4ου αιώνα μ.Χ., που, κατά τον καθηγητή Ümit Serdaroglu, ανήκε στον αυτοκράτορα Θεοδόσιο.

Ο τάφος ανακαινίστηκε το 1989 από τον Δήμο της Κωνσταντινούπολης, αλλά έχει λεηλατηθεί πολλές φορές από την αποκατάστασή του, ενώ σήμερα βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση αφότου ανακαλύφθηκε.
Τα ανάγλυφα που κάλυπταν την κρύπτη είχαν κλαπεί το 1993, ξαναβρέθηκαν αργότερα και σήμερα φυλάσσονται στο αρχαιολογικό μουσείο.

Οι τοιχογραφίες, οι οποίες είχαν επίσης αποκατασταθεί, έχουν καταστραφεί με την πάροδο του χρόνου.

Έτσι, ο ιστορικός αυτός τάφος θυμίζει περισσότερο μάντρα παρά βυζαντινό μνημείο. Η αιτία είναι ότι η περιοχή αυτή της συνοικίας Φατίχ, στην οποία υπάγεται και το Φανάρι, είναι εγκαταλελειμμένη, εδώ και δεκαετίες δε αποτελεί καταφύγιο αστέγων και κάθε λογής παρανόμων, έτσι που δεν τολμούν να πλησιάσουν οι τουρίστες. Συχνά καταγράφονται στην περιοχή και περιστατικά αρχαιοκαπηλίας. Αυτό ανάγκασε τον Δήμο να τοποθετήσει σιδερένια περίφραξη στο μνημείο, την οποία όμως αφαίρεσαν την επόμενη κιόλας μέρα οι πλιατσικολόγοι!


Το λιμάνι του Τσανταρλί


Πολύ κοντά στη Μυτιλήνη, στο Τσανταρλί, που υπάγεται στον Δήμο Δικελί, κατασκευάζεται τα τελευταία χρόνια ένα μεγάλο σύγχρονο λιμάνι, το οποίο με βάση τον υφιστάμενο προγραμματισμό θα εξελιχθεί σε ένα από τα δέκα μεγαλύτερα του κόσμου. Σήμερα, παρά τις καθυστερήσεις, σχεδόν έχει ολοκληρωθεί το λιμενικό έργο και θα αρχίσουν τα έργα στις ανωδομές, αλλά οι δημοπρασίες που ανακοινώνονται αποβαίνουν μέχρι στιγμής άγονες.

Ο στόχος είναι το νέο λιμάνι να συνδεθεί με το κεντρικό οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, αντικαθιστώντας σταδιακά στο εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο το λιμάνι του Αλσαντσάκ της Σμύρνης. Προβλέπεται να εξυπηρετεί κατ’ έτος εμπορεύματα 12 εκατ. TEU (το TEU είναι μονάδα μέτρησης κοντέινερ, 34 κυβ. μέτρων το καθένα) και να απασχολεί γύρω στους 15 χιλιάδες εργαζόμενους. Πάντως οι Τούρκοι, μετά το άλμα των Κινέζων στο λιμάνι του Πειραιά, αρχίζουν να ανησυχούν και εκφράζονται φόβοι ότι θα πάει «στράφι» ένα τόσο μεγάλο λιμενικό έργο. Ήδη σήμερα ο Πειραιάς εξυπηρετεί φορτοεκφορτώσεις εκατ. TEU.


Το «σπίτι της Παναγίας» στην Έφεσο


Το «Σπίτι της Παναγίας» στην Έφεσο αναγνωρίζεται από Μουσουλμάνους και ορισμένους Χριστιανούς (Καθολικών δογμάτων) ως ο τάφος της Παναγίας. Έχει καθιερωθεί δε ως τόπος προσκυνήματος, όπου οι επισκέπτες, εκτός απ’ το κερί που ανάβουν, γράφουν και τις ευχές τους στον τοίχο με όποιο πρόσφορο μέσο βρεθεί, όπως χαρτοπετσέτες, εισιτήρια μουσείων, κουπόνια, ένα κομμάτι ρούχο κ.ά. Στα μηνύματά τους αυτά, οι επισκέπτες κυρίως παρακαλούν την Παναγιά για καλή υγεία, ειρήνη, ευτυχία, μεγάλη διάρκεια ζωής, πλούτο ή ακόμη για μια «καλή νύφη» ή «γαμπρό» για τον γιο ή την κόρη τους!

Μεταξύ των μηνυμάτων, τα οποία είναι γραμμένα σε πολλές γλώσσες, όπως αγγλικά, ιταλικά, ιαπωνικά, κινέζικα, γαλλικά και ισπανικά, υπάρχουν μερικά με πολύ αστείες επιθυμίες για μια μεγαλύτερη ετήσια άδεια (στην εργασία) ή ένα κόκκινο BMW το συντομότερο δυνατόν και, στη συνέχεια, ένας καλός σύζυγος. Η όλη εικόνα θυμίζει τον δικό μας Άη Γιάννη Τζατζαλιάρη στα Θέρμα, για να επιβεβαιωθεί ο κανόνας ότι ο άνθρωπος σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου και σε όλες τις εποχές επιζητεί τη βοήθεια του Θεού για τη ζήση του.

Ατζέντα εκδηλώσεων στην απέναντι γειτονιά μας


- Από 29 Αυγούστου έως 7 Σεπτεμβρίου, η διεθνής έκθεση Σμύρνης στο Φουάρ, στο κέντρο της πόλης
- Από σήμερα έως τις 31 Αυγούστου, το παγκόσμιο πρωτάθλημα ιστιοσανίδας (σερφινγκ) στα Αλάτσατα, με χορηγό των επάθλων την αεροπορική εταιρεία «Πήγασος»
- Από 29 έως 31 Αυγούστου, το ροκ φεστιβάλ στην παραλία του Ζεϊτινλί στον Αδραμυτινό κόλπο, με συμμετοχή μουσικών σχημάτων απ’ όλη τη χώρα
- Από 1 έως 9 Σεπτεμβρίου θα διοργανωθεί και φέτος το πολιτιστικό φεστιβάλ στο Αϊβαλί, παρά την οικονομική στενότητα που αντιμετωπίζει ο Δήμος. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, στις 31 /8 και 1/9 θα δώσει συναυλίες το συγκρότημα «Βόσπορος» από την Πόλη, που απαρτίζεται από Έλληνες και Τούρκους μουσικούς. Επίσης, από 2 έως 4 Σεπτεμβρίου διοργανώνεται έκθεση αφιερωμένη στα κεραμικά της Λέσβου.
- Στις 16 Σεπτεμβρίου στο ανοιχτό κηποθέατρο της Σμύρνης θα πραγματοποιηθεί μεγάλη συναυλία, αφιερωμένη στους πρόσφυγες και στο ρεμπέτικο, από το συγκρότημα της Πόλης «Καφέ αμάν», με τον ομογενή Ίμβριο Στέλιο Μπερμπέρη.
- Στις 26 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το πρώτο διεθνές φεστιβάλ αερόστατων (Izmir baloon), όπου τα πολύχρωμα μπαλόνια με τους χειριστές τους θα πετάξουν πάνω απ’ τον αρχαιολογικό χώρο της Εφέσου.
 

Βαριά η φορολογία στα αλκοολούχα ποτά


Εκτός απ’ τα καύσιμα, που η τιμή τους λόγω φόρου είναι απ’ τις ακριβότερες στην Ευρώπη, και στα ποτά με αλκοόλ σχεδόν το 50% της τιμής τους στην Τουρκία είναι φόρος.

Είδος ποτού    τιμή πώλησης ανά λίτρο    παρακρατούμενος φόρος
Κρασί    40,00 λίρες    19,63 λίρες
Vodka τοπική    80,00 λίρες    45,60 λίρες
Ρακή    90,00 λίρες    49,31 λίρες
Ουίσκι εισαγόμενο    120,00 λίρες     60,25 λίρες
Κονιάκ    170,00 λίρες        65,25 λίρες
Μπύρα    8,40 λίρες    4,43 λίρες

Η ετήσια κατανάλωση αλκοολούχων ποτών το 2012 ήταν 1,1 δις λίτρα και το 2013 κατά τι μικρότερη, γύρω στο 1 δις λίτρα, εκ των οποίων το 90% ήταν μπύρα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey