61ος γύρος των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας

17/01/2021 - 11:10 Ενημερώθηκε 15/01/2021 - 11:34

Οριστικοποιήθηκε τελικά η 25η Γενάρη ως ημερομηνία πραγματοποίησης των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των χωρών μας με σκοπό την προετοιμασία εδάφους για μια κοινά αποδεκτή «δίκαιη, μόνιμη και συνολική» διευθέτηση των προβλημάτων στο Αιγαίο, λένε οι τούρκοι. Εμείς λέμε: ναι, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και προκειμένου να συζητηθεί το μοναδικό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και η υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Υπενθυμίζεται ότι απ’ το 1999 που ξεκίνησαν, ο 60ος και τελευταίος γύρος μεταξύ των γενικών γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών των δυο χωρών μας είχε πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, την 1η Μαρτίου 2016, μετά επήλθε διακοπή που οφειλόταν στην Τουρκία, λέμε εμείς, ενώ σε μας την φορτώνουν οι τούρκοι. Ασφαλώς και δεν υπάρχει ενθουσιασμός για άμεσα και θεαματικά αποτελέσματα, όμως και στην Ελλάδα και στην Τουρκία το σύνολο σχεδόν των πολιτικών δυνάμεων είναι υπέρ του διαλόγου. Εκτιμάται πως και οι πολίτες στις δύο όχθες του Αιγαίου επιθυμούν την άμβλυνση της έντασης και καχυποψίας, ώστε να ανοίξει ο δρόμος, μετά την υποχώρηση της πανδημίας, για συνεργασία, αμοιβαία εμπιστοσύνη και φιλία μεταξύ των λαών μας.

Χειμωνιάτικη σούπα (Lebeniyecorbasi)

Η φίλη μας, η Πελαγία η Σμυρνιά, για τούτες τις κρύες μέρες μας προτείνει μια νόστιμη σούπα που η συνταγή της προέρχεται απ’ την Ν.Α. Τουρκία, Γκαζίαντεπ, την πρωτεύουσα της γαστρονομίας στη χώρα. Φτιάχνουμε πρώτα τους κεφτέδες, ζυμώνοντας σε πολύ μικρά μπαλάκια,(σαν φουντούκια) 200 γρ. κιμά, 1 κρεμμύδι ξυσμένο στον τρίφτη, αλατοπίπερο, 2 κ.γ. ξερό δυόσμο και 2,5 κ.σ. βούτυρο (για το τσιγάρισμα). Σε κατσαρόλα με 5-6 ποτήρια νερό (ή ζωμό) που βράζει, ρίχνουμε 2 - 3 κ.σ. ρύζι, 1 ποτήρι βρασμένα από πριν ρεβίθια και αλατοπίπερο. Μετά από  λίγο χαμηλώνουμε τη φωτιά και σ’ ένα ποτήρι που παίρνουμε απ’ τη σούπα, προσθέτουμε και διαλύουμε σιγά σιγά, για να μην «κόψει», 2 κ.σ. αλεύρι, χυμό ενός λεμονιού και 1,5 ποτήρι γιαούρτι (οι τούρκοι δεν συνηθίζουν το αυγολέμονο) και αδειάζουμε το ποτήρι στη σούπα ανακατεύοντάς απαλά. Τέλος ρίχνουμε στην κατσαρόλα και τα κεφτεδάκια, που έχουμε τσιγαρίσει σε βούτυρο και σβήνουμε τη φωτιά. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας την επιφάνεια της σούπας με ξερό δυόσμο. Η σούπα αυτή τρώγεται και ως κύριο πιάτο, όπως άλλωστε κι εμείς τρώμε τα γιουβαρλάκια.

Ημερολόγιο απ’ την Πόλη αφιερωμένο στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Με πρωτοβουλία της «Μεγαλώνυμης Κοινότητα Σταυροδρομίου», δηλαδή της ενορίας Αγ. Τριάδας Τακσίμ, 12 καταξιωμένοι εικαστικοί, φιλοτέχνησαν από ένα έργο, όσοι και οι μήνες του έτους, με πηγές έμπνευσης εμβληματικά κτήρια και τοποθεσίες της περιοχής. Έτσι οι καλλιτέχνες αυτοί τιμούν τα 30 χρόνια της Πατριαρχίας του Π. Βαρθολομαίου και χαρίζοντας τα έργα στην κοινότητα θέτουν την βάση δημιουργίας Κοινοτικής Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης. Οι κατά αλφαβητική σειρά συμμετέχοντες καλλιτέχνες είναι οι: Γιάννης Αδαμάκης, Κέλλυ Αθανασιάδου, Στάθης Βατανίδης, Θεοδόσης Δαυλός, Ειρήνη Κανά, Στέλιος Κατσιμίχας, Αλίνα Μάτσα, Χρήστος Παλατζάς, Σμαράγδα Παπούλια, Σοφία Μάμαλη - Παπαγεωργίου, Έλενα Παπαδημητρίου και Ανδρέας Finch, ενώ την εικαστική & δημοσιογραφική επιμέλεια του Ημερολογίου 2021, υπογράφει ο Κυριάκος Πεταλίδης. Τα έσοδα από τις πωλήσεις των έργων ή τις δωρεές, θα προσφερθούν για την ενίσχυση των προγραμμάτων του Δημιουργικού Εργαστηρίου της ρωμαϊκής κοινότητας της Αγίας Τριάδας.

Απαγόρευση αλιείας γαύρου στη Μαύρη Θάλασσα                                                                                              

Από 7 έως και 18 Ιανουαρίου το Υπουργείο Γεωργίας και Δασών επέβαλλε  απαγόρευση της αλιείας του γαύρου (Χαψιά) στις νότιες ακτές της Μαύρης θάλασσας και τον Βόσπορο. Η διάταξη σκοπεύει στο να δοθεί χρόνος να παχύνει το χαψί, που σήμερα έχει ακόμη μικρό για την εποχή μέγεθος. «Η τρέχουσα κατάσταση υπεραλίευσης σίγουρα θα επηρεάσει τα αποθέματα γαύρου στο εγγύς μέλλον», εκτιμούν στο αρμόδιο Υπουργείο και έλαβαν μέτρα, η χρονική διάρκεια των οποίων, όπως όλα δείχνουν θα παραταθεί και μετά την 18η Ιανουαρίου. "Επιτρέπεται η αλιεία γαύρου στη Θάλασσα του Μαρμαρά ή στις δυτικές ακτές του Εύξεινου Πόντου από την Κωνσταντινούπολη και βορειότερα έως το Κιρκλάρελι, καθώς εκεί δεν απειλούνται τα αποθέματα γαύρου. Τα μέτρα ανέβασαν την τιμή του γαύρου στις ιχθυαγορές που και αδύνατος (άνοστος;) είναι και ακριβός 40 έως 45 λίρες το κιλό.

Στην Αδριανούπολη

Μετά από παρατεταμένη ανομβρία και ξηρασία οι ραγδαίες βροχοπτώσεις έκαναν τα ποτάμια Έβρο και Τούντσα να φουσκώσουν απειλητικά, δημιουργώντας προβλήματα, όπως και σε μας στην άλλη πλευρά του Έβρου, χωρίς ευτυχώς να σημειωθούν μέχρι τώρα εκτεταμένες πλημμύρες. Βεβαίως υπάρχει ανησυχία και οι αρχές και στις δύο πλευρές του Έβρου είναι σε εγρήγορση μετά και τις χιονοπτώσεις που ακολούθησαν τις βροχές. Μεγάλο πρόβλημα εκδηλώνεται στην αγορά και τα παζάρια της πόλης, όπου πολλά μαγαζιά στο κέντρο οδηγούνται σε λουκέτο λόγω της έλλειψης πελατών από Ελλάδα και Βουλγαρία οι οποίοι ιδιαίτερα κάθε Δεκέμβριο και προ του Πάσχα έρχονταν για ψώνια εδώ - ημερήσια επίσκεψη. Από Ελλάδα η τουριστική κίνηση σχεδόν μηδενίστηκε μετά το κλείσιμο των συνόρων στις Καστανιές απ’ τα περσινά επεισόδια με τους μετανάστες. Αισθητή μείωση παρουσιάζουν και οι Βούλγαροι τουρίστες απ’ τις 30 Δεκεμβρίου ‘20,όπου εφαρμόστηκε το μέτρο της επίδειξης κατά τη διάβαση των συνόρων πιστοποιητικού  υγείας με το τεστ κορονοϊού, που στοιχίζει 120 Λέβα και έτσι δεν συμφέρει πλέον η ημερήσια μετάβαση στην Αδριανού πόλη για ψώνια.

Στο Αιβαλί

Επιχείρηση «δίχτυα φαντάσματα»: Ξεκίνησαν απ’ τις 12Ιανουαρίου οι εργασίες καθαρισμού του βυθού στο λεγόμενο θαλάσσιο πάρκο Αιβαλί- Μοσχονήσια αφού πρώτα οι δύτες εντόπισαν τα σημεία όπου υπάρχουν παρατημένα δίχτυα κι άλλα παράνομα εργαλεία αλιείας καθώς και συσσώρευση πλαστικών. Το έργο καθαρισμού εκτελείται από τοπική περιβαλλοντική οργάνωση «EGE EKOTURİZM DERNEĞ» και υποστηρίζεται απ’ το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNEP).

 Κορωναιός: Και ο Δήμος Αιβαλιού μείωσε κατά πολύ τα ενοίκια καταστημάτων του σε ιδιώτες λόγω της κρίσης που επιφέρουν τα περιοριστικά μέτρα. Φαίνεται πως η κατάσταση έχει βελτίωση αφού τα ημερήσια κρούσματα στο Αιβαλί λένε πως είναι πια μονοψήφιος αριθμός όπως και οι νοσηλευόμενοι με τον ιό στο νοσοκομείο. Κατά τα άλλα η εστίαση παραμένει κλειστή (πλην των takeaway και delivery), ιδιαίτερα στο Μοσχονήσι τα πάντα είναι κλειστά. Όμως, υπάρχει πολύς κόσμος στην περιοχή, βοηθούντος και του καλού, ως πριν λίγες ημέρες καιρού, αφού πολλοί (κυρίως συνταξιούχοι) προτίμησαν λόγω πανδημίας να παραμείνουν στα εξοχικά τους (ιδιόκτητα ή μισθωμένα) παρά να επιστρέψουν στις κανονικές κατοικίες τους στα μεγάλα αστικά κέντρα (Πόλη, Σμύρνη, Προύσα κλπ).

                                                                                            

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey