Πέργαμος και Προύσα στα μνημεία τής UNESCO

01/07/2014 - 14:37

Η Πέργαμος (Bergama) και το χωριό Κουμαλικτσίκ της Προύσας (Bursa) εισήχθηκαν στον κατάλογο της UNESCO με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η Προύσα και το παραδοσιακό χωριό Κουμαλικτσίκ ως «γενέτειρα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας»

Η Πέργαμος (Bergama) και το χωριό Κουμαλικτσίκ της Προύσας (Bursa) εισήχθηκαν στον κατάλογο της UNESCO με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η Προύσα και το παραδοσιακό χωριό Κουμαλικτσίκ ως «γενέτειρα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας» και η Πέργαμος ως «πολυεπίπεδη περιοχή πολιτιστικού τοπίου».

Η απόφαση πάρθηκε στην 38η Συνεδρίαση της Επιτροπής Διεθνούς Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η οποία πραγματοποιήθηκε φέτος στο Κατάρ.

Με την 700 χρόνων ιστορία του, το παραδοσιακό χωριό Κουμαλικτσίκ ξεχωρίζει χάρη στη διατηρούμενη μέχρι σήμερα οθωμανική οικιστική δομή του. Η εμπορική κουλτούρα και η συνέχιση της αγροτικής ζωής αποτελούν χαρακτηριστικό δείγμα του ιδανικού τρόπου ζωής κατά την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της, η Πέργαμος αποτελεί μια «πόρτα» για την ιστορία. Γνωστή με αυτή την ονομασία από την αρχαιότητα, θεωρείται ένα από το σημαντικότερα πολιτιστικά κέντρα της Ελληνιστικής Περιόδου. Η Πέργαμος, όπου βρισκόταν η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη της Ελληνιστικής Περιόδου, προστέθηκε στον κατάλογο στην κατηγορία Πολιτιστικού Τοπίου. Η περιοχή περιέχει αξιόλογα μνημεία ελληνιστικής, ρωμαϊκής, βυζαντινής και οθωμανικής εποχής.

Με την προσθήκη της Προύσας και της Πέργαμου, ο αριθμός των τουρκικών πολιτιστικών μνημείων και φυσικών τοπίων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της UNESCO, ανήλθε στα 13, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι ιστορικές περιοχές της Κωνσταντινούπολης, το όρος Nemrut, η πόλη Safranbolu, η αρχαία Τροία, το τζαμί Selimiye στο Edirne, το Εθνικό Πάρκο Göreme στην Καππαδοκία και η Ιεράπολη (Pamukkale).

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey