Οι εξ ανατολών ... γείτονες

24/06/2014 - 14:54

«Kavafis Project - Σχέδιο Καβάφη» ήταν ο τίτλος της πρώτης φετινής εκδήλωσης του Φεστιβάλ της Προύσας, απ’ τα παλιότερα και ποιοτικότερα στην Τουρκία, που προβάλλει διαφορετικά είδη μουσικής απ’ όλο τον κόσμο και διεξάγεται κατ’ έτος τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο.

53o Φεστιβάλ στην Προύσα

Έναρξη με αφιέρωμα στον Καβάφη

«Kavafis Project - Σχέδιο Καβάφη» ήταν ο τίτλος της πρώτης φετινής εκδήλωσης του Φεστιβάλ της Προύσας, απ’ τα παλιότερα και ποιοτικότερα στην Τουρκία, που προβάλλει διαφορετικά είδη μουσικής απ’ όλο τον κόσμο και διεξάγεται κατ’ έτος τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο. Με την εκδήλωση αυτή, έγινε η συνάντηση με το «Σχέδιο Καβάφη», που αποτελεί το ταίριασμα της φιλοσοφίας με τους ήχους της μουσικής. Απήγγειλαν και τραγούδησαν ο Γιώργος Νταλάρας και η Ζουχάλ Ολτζάι.


Διαμαρτυρίες για ιχθυοτροφεία στο Δικελί

Προσφάτως δόθηκε άδεια σε εταιρεία απ’ τα Βουρλά να μεταφέρει το ιχθυοτροφείο της στην περιοχή Ντενίζ Κιόι, νότια από το Δικελί (στην παραλία ανάμεσα στο Μπαντεμλί και το Τσανταρλί).

Προς τούτο δεσμευτήκαν περίπου 120 χιλ. τ.μ. θαλάσσιας έκτασης για να παράγει η εταιρεία κατ’ έτος 2,5 χιλ. τόνους τσιπούρες, έναντι 300 που παρήγαγε ως τώρα στα Βουρλά. Ήδη ξεκίνησαν οι πρώτες εργασίες εγκατάστασης του ιχθυοτροφείου και παράλληλα και οι διαμαρτυρίες των κατοίκων για καταπάτηση περιβαλλοντικών κανονισμών.

Μέλη της επιτροπής οικολογικών οργανώσεων με επικεφαλής τον πρώην δήμαρχο Οσμάν Οζγκιουβέν, την περασμένη βδομάδα με έντονες διαμαρτυρίες προς τις κρατικές αρχές απαίτησαν την εκπόνηση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ώστε να ληφθούν υπόψη πριν την εγκατάσταση και λειτουργία του ιχθυοτροφείου. Ίδωμεν!


Πανηγύρι με το κούρεμα των προβάτων στο Καράμπουρούν

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, στο οροπέδιο του Καβακλί Κογιού, στη χερσόνησο της Ερυθραίας, σήμερα Καράμπουρούν, πραγματοποιήθηκε η γιορτή της κουράς των αιγοπροβάτων, μια πανάρχαια αγροτική εργασία, που γίνεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή.

Οι βοσκοί κατέβασαν τα ζώα απ’ τα βουνά και άρχισε ο διαγωνισμός για τον πιο γρήγορο κουρέα, για το πιο όμορφα κουρεμένο ζώο, αλλά και το πιο ατίθασο τραγί.

Παράλληλα ψήνονταν αρνιά και κατσίκια και με τραγούδια και χορούς διασκέδασαν ντόπιοι, κυρίως Σμυρνιοί παραθεριστές και ξένοι, που είχαν πάει απ’ τον Τσεσμέ και τα άλλα τουριστικά θέρετρα ειδικά για το θέαμα.



Οι Τουρκοκρητικοί δεν ξεχνούν τις ρίζες τους



Την περασμένη βδομάδα στην Ίλιτζα (Ilıça) κοντά στα Αλάτσατα, στον κόλπο της Σμύρνης, έγιναν εκδηλώσεις τέχνης (φωτογραφία αρχείου και ζωγραφική) με θέμα την πρώτη εγκατάσταση Τουρκοκρητικών στην περιοχή, ανταλλαγέντων με τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Ανάλογες γιορτές με μαζική προσέλευση κόσμου διοργάνωσε την περασμένη Κυριακή ο Σύλλογος Τουρκοκρητικών Σμύρνης στο Τίρε (Θυάτειρα), νότια της πόλης. Για να κρατούν την επαφή μεταξύ τους, αλλά και τη γλώσσα, τις παραδόσεις τα τραγούδια τους, συχνά οι σύλλογοι διοργανώνουν τέτοιες γιορτές (πικ-νικ), με το σύνθημα «μαγειρέψτε τις κρητικές συνταγές και ελάτε να φάμε παρέα και να διασκεδάσουμε». Οι Τουρκοκρητικοί στο Μοσχονήσι προγραμμάτισαν τις δικές τους εκδηλώσεις για τον Οκτώβριο, με τη λήξη της τουριστικής περιόδου.



Οι γκαζολίνες του Μοσχονησιού

Τρεις - τέσσερις απέμειναν πια οι γκαζολίνες που εκτελούν τα δρομολόγια ανάμεσα στο Μοσχονήσι και τ’ Αϊβαλί. Με τη γέφυρα που έγινε πριν αρκετά χρόνια, αλλά και τη γενικευμένη χρήση αυτοκινήτων (Ι.Χ., λεωφορεία, ντολμούζ, ταξί), μειώθηκε τόσο η πελατεία, που δύσκολα βγαίνει μεροκάματο. Ωστόσο οι εργαζόμενοι-ιδιοκτήτες των μικρών πλοιαρίων δεν το βάζουν κάτω, επιμένουν να ασκούν το επάγγελμά τους παρά τον ανταγωνισμό και τις αντιξοότητες. Η θαλάσσια αυτή σύνδεση εκτελείται πια μόνο κατά τη θερινή περίοδο (Μάιος - Οκτώβριος) και οι βαρκάρηδες βασίζονται στους τουρίστες με ευαισθησία και νοσταλγική διάθεση. Το ταξίδι διαρκεί 20 λεπτά, όσο δηλαδή και το λεωφορείο. Το καλοκαίρι με τη ζέστη, πάντα είναι ευχάριστη μια βαρκάδα στα ήσυχα νερά του αϊβαλιώτικου κόλπου. Για αυτό και δοκιμάστε το όσοι επισκέπτεστε τη γειτονική μας πόλη. Τα δρομολόγια γίνονται κάθε ακέραιη ώρα από το κέντρο του Αϊβαλιού και του Μοσχονησιού και το εισιτήριο είναι μόνο τρεις λίρες.


Λίγες μέρες πριν το Ραμαζάνι

Αυτή την Παρασκευή, στις 27 Ιουνίου, σε όλο το μουσουλμανικό κόσμο αρχίζει η περίοδος της νηστείας Ραμαζάν, που διαρκεί ένα μήνα, έως το τέλος Ιουλίου.

Είναι περίοδος προσευχής, αγαθοεργιών και βέβαια νηστείας, και κατά τα έθιμά τους γίνεται αποχή από λήψη τροφής, ακόμη και νερού, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Το φαγητό, ανεξάρτητα απ’ το είδος του, επιτρέπεται μόνο αφού δύσει ο ήλιος Για όσους τηρούν τις παραδόσεις, η περίοδος του Ραμαζανιού μέσα στο καλοκαίρι, που έχει μεγάλη διάρκεια το φως της ημέρας και οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, είναι μια πραγματική δοκιμασία.

Ωστόσο, καθώς λένε, μόνο ένας στους πέντε περίπου ακολουθεί επακριβώς το έθιμο, αλλά και οι άλλοι που δε νηστεύουν, αποφεύγουν την περίοδο αυτή να τρώνε δημόσια κατά τη διάρκεια της ημέρας, για να μην προκαλούν. Έτσι, κατά το φετινό μήνα Ιούλιο ίσως μειωθούν και οι αφίξεις επισκεπτών από απέναντι.


Οι ομογενείς και η εκλογή Προέδρου στην Τουρκία

Για πρώτη φορά στην Τουρκία ο Πρόεδρος θα εκλεγεί με απευθείας ψηφοφορία, στην οποία έχουν δικαίωμα ψήφου και όσοι ζουν εκτός χώρας, οι οποίοι θα μπορούν να ψηφίσουν στις κάλπες που θα στηθούν στις κατά τόπους διπλωματικές αντιπροσωπείες.

Όπως επισημαίνει η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών, η εκλογή Προέδρου της Τουρκίας προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία σε όσους εκπατρισμένους έχουν διατηρήσει την τουρκική ιθαγένεια, να αποδείξουν ότι δεν απεμπολούν τα δικαιώματά τους ως πολιτών, τα οποία είναι καταχωρημένα από τη Διεθνή Συνθήκη της Λωζάννης (1923), που αποτελεί και την ιδρυτική πράξη της σύγχρονης Τουρκίας, αλλά και ως Ρωμιών, μελών της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας της Πόλης.

Η ψηφοφορία στις διπλωματικές αντιπροσωπείες της Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί στις 2 και 3 Αυγούστου 2014 (δύο ημέρες) και σε περίπτωση που καμμιά υποψηφιότητα δε συγκεντρώσει το 51%, θα διενεργηθούν επαναληπτικές εκλογές στις 19 και 20 Αυγούστου 2014. Στην Ελλάδα, οι κάλπες για την εκλογή του Προέδρου θα στηθούν στο Γενικό Προξενείο της Τουρκίας στην Αθήνα (Βασιλέως Παύλου 22, Παλαιό Ψυχικό, Τ.Κ. 15452) και στο Γενικό Προξενείο της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη (Οδός Αγίου Δημητρίου 151, Θεσσαλονίκη, Τ.Κ. 54634).

Σημειώνεται ότι όσοι ομογενείς δεν είναι εγγεγραμμένοι στα γενικά προξενεία, εάν επιθυμούν να ψηφίσουν θα πρέπει να παρουσιαστούν έως την 1η Ιουλίου 2014, μέχρι το τέλος του ωραρίου εργασίας, στα γενικά προξενεία όπου ανήκουν και να δηλώσουν τη διεύθυνση κατοικίας τους. Επίσης οι κάτοχοι παλαιού τύπου ταυτοτήτων (νουφούσια), τα οποία δεν έχουν αριθμό μητρώου ταυτότητος, πρέπει να απευθυνθούν στο γενικό προξενείο όπου ανήκουν για να εκδώσουν τη νέα ταυτότητά τους πριν τις προεδρικές εκλογές.

Τέλος, όσοι είναι κάτοχοι νέων δελτίων, θα πρέπει να ελέγξουν ότι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.



Πρωτότυπη διαμαρτυρία νέων στον Πύργο του Γαλατά

Εκατοντάδες νέοι το περασμένο Σάββατο πραγματοποίησαν ένα ιδιόμορφο πικ-νικ δίπλα στον Πύργο του Γαλατά της Πόλης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αδειοδότηση απ’ το Δήμο, ιδιωτικού καφενείου που άνοιξε προσφάτως στον ελεύθερο χώρο τής εκεί πλατείας.

Το νέο café ανήκει στην Beltur, μια εταιρεία που διευθύνεται από το Δήμο και έχει προκαλέσει αντιδράσεις των δημοτών για την κατάληψη δημόσιου χώρου, που είναι επίσης ένας πολύ δημοφιλής προορισμός για τους τουρίστες.

Η συγκέντρωση έγινε ύστερα από προτροπή της ομάδας «Occupy Γαλατά», που κυκλοφόρησε σχετικό μήνυμα στο Facebook καλώντας τους πολίτες σε διαμαρτυρία.

Οι διαδηλωτές κάθισαν δίπλα στους πελάτες στα τραπέζια του καφενείου και με συνθήματα όπως «Οι πλατείες ανήκουν στο δημόσιο», «Οι πολίτες θέλουν να αναπνεύσουν» κ.ά., προσπάθησαν να αναγκάσουν τους πελάτες του καφενείου να φύγουν. Όπως ήταν φυσικό, ξέσπασαν μικροσυμπλοκές και ένας διαδηλωτής τραυματίσθηκε ελαφρά.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey