Οι εξ ανατολών ... γείτονες

17/06/2014 - 15:18

Έκθεση με τίτλο «Οι δύο όχθες της νοσταλγίας» διοργάνωσε το Ίδρυμα Ανταλλαγέντων της Λωζάννης, το γνωστό μας Lozan Vakfı, από την Πόλη,.

«Οι δύο όχθες της νοσταλγίας»
Έκθεση με τίτλο «Οι δύο όχθες της νοσταλγίας» διοργάνωσε το Ίδρυμα Ανταλλαγέντων της Λωζάννης, το γνωστό μας Lozan Vakfı, από την Πόλη, η οποία φιλοξενείται στη Θεσσαλονίκη, στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας - Θράκης (Β. Όλγας 68) με τη φροντίδα του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού (ΙΑΠΕ) του Δήμου Καλαμαριάς.
Η έκθεση βασίζεται σε προφορικές μαρτυρίες και φωτογραφίες Ελλήνων και Τούρκων, που οι ίδιοι ή οι πρόγονοί τους υποχρεώθηκαν να εκπατριστούν από τη γενέθλια γη, με τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 και τη Συνθήκη της Λωζάννης το 1923.

Η σύμβαση της Ανταλλαγής των Πληθυσμών αποτελεί μια πρωτοφανή ρύθμιση στην παγκόσμια ιστορία, καθώς εκπατρίστηκαν αναγκαστικά, χωρίς δυνατότητα επιστροφής και με μοναδικό το κριτήριο της θρησκείας, περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι - 1.500.000 ορθόδοξοι χριστιανοί και 500.000 μουσουλμάνοι.
Η έκθεση θα παραμείνει στη Θεσσαλονίκη από τις 14 Ιουνίου μέχρι τις 16 Νοεμβρίου 2014 και στη διάρκειά της θα πραγματοποιηθούν επιστημονικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις και ξεναγήσεις, που σύντομα θα ανακοινωθούν. Προς το τέλος του έτους, με φροντίδα της Κίνησης «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» η έκθεση θα παρουσιαστεί και στην Μυτιλήνη.

Μουσικοχορευτική παράσταση για τους πρόσφυγες και στο Αϊβαλί


Με την επιμέλεια της δασκάλας παραδοσιακών χορών Huriye Kara, θα παρουσιαστεί την προσεχή Τετάρτη 25 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ στο αμφιθέατρο του Αϊβαλιού (κοντά στη μαρίνα), ένα επιμελημένο πρόγραμμα των τραγουδιών και των χορών απ’ τις παλιές και τις καινούργιες πατρίδες των Τούρκων ανταλλαγέντων.

2η Εμπορική, Τουριστική και Πολιτιστική Έκθεση στη μαρίνα Μυτιλήνης
Με εντατικούς ρυθμούς, ολοκληρώνονται οι ετοιμασίες για την έκθεση που θα ανοίξει την Παρασκευή. Όπως λένε οι διοργανωτές, οι συμμετοχές φέτος, ιδιαίτερα απ’ την Τουρκία, ξεπέρασαν κάθε πρόβλεψη.
Στο πλαίσιο της Έκθεσης, θα γίνουν πολλές παράλληλες εμπορικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις και επιμέρους συναντήσεις.

Ξεχωρίζουν τα δύο επιχειρηματικά φόρα, που θα γίνουν στο Επιμελητήριο το Σάββατο το πρωί. Ένα στις 11:30 για το εμπόριο και τις μεταφορές και ένα στη συνέχεια για τον τουρισμό, με την παρουσίαση πακέτων τουριστικού ενδιαφέροντος για Λέσβο - Αϊβαλί και πέριξ, που να απευθύνονται σε επισκέπτες όλου του κόσμου. Μάλιστα, οι πληροφορίες λένε ότι υπήρξε ενδιαφέρον από εκπρόσωπο μεγάλου ρωσικού πρακτορείου για απευθείας τσάρτερ πτήσεις στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης.

Στα πολιτιστικά δρώμενα, κατά τις ημέρες της Έκθεσης περιλαμβάνονται καθημερινές συναυλίες και χορευτικές παραστάσεις, Κλήδονας, διαγωνισμός ταβλιού στο Φανάρι, με κορωνίδα την εμφάνιση της Χαρούλας Αλεξίου (Δευτέρα 23 Ιουνίου το βράδυ) που είναι ιδιαίτερα συμπαθής στην Τουρκία.

Τις ημέρες που ακολουθούν, αναμένεται πλήθος Τούρκων επισκεπτών στο νησί και υπάρχει ήδη πρόβλημα διαμονής τους στα ξενοδοχεία σ’ όλη τη Λέσβο.

Πέραν των επιχειρηματιών και των επισκεπτών της Έκθεσης, αυτό το Σαββατοκύριακο διοργανώνεται από φαρμακευτικές εταιρείες επιστημονική συνάντηση στη Μυτιλήνη με συμμετοχή 70 Τούρκων γιατρών και άλλων 80 το επόμενο. Προς τούτο, θα πραγματοποιηθούν πολλά έκτακτα δρομολόγια με τα πλοιάρια της γραμμής Μυτιλήνη - Αϊβαλί, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες να δρομολογηθεί και το καταμαράν τού Εσρέφ Ζαλέ.

Ειδήσεις από την Πέργαμο


- Ολυμπιάδα αδελφών πόλεων
Από 18 έως 22 Ιουνίου διοργανώνονται στο Δημοτικό Στάδιο της πόλης οι 14οι Αγώνες Στίβου και άλλων αθλημάτων, με τη συμμετοχή αθλητών από 14 πόλεις που έχουν αδελφοποιηθεί με την Πέργαμο, από την Τουρκία αλλά και το εξωτερικό.

Ιδιαίτερα αύριο Τετάρτη στις 8 μ.μ., που θα γίνει η τελετή έναρξης, έχει προγραμματιστεί μια φαντασμαγορική βραδιά με φωταγώγηση των μνημείων, βεγγαλικά και φωτιές σ’ όλη την πόλη. Στο πλαίσιο της διοργάνωσης θα γίνουν και πολλές άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
- Από την Πέργαμο η Μις Τουρκία 2014

Η καλλονή Amine Gülşe, που την περασμένη βδομάδα κατέκτησε τον τίτλο τής Μις Τουρκία 2014, και η οικογένειά της είναι εγκαταστημένοι στην Πέργαμο. Μάλιστα η νεαρή επισκέφθηκε το δήμαρχο Μεχμέτ Γκιονέντς, που της προσέφερε αναμνηστικά δώρα και της ευχήθηκε επιτυχία στα καλλιστεία που θα γίνουν στο Κατάρ για την ανάδειξη της φετινής Μις Κόσμος.

Ειδήσεις από την Ίμβρο


Καθώς έκλεισαν πια τα σχολεία, αυξήθηκαν και οι Έλληνες Ίμβριοι που έρχονται στο νησί να περάσουν το καλοκαίρι στα σπίτια τους, που αναγκάστηκαν να τα εγκαταλείψουν κυρίως απ’ το 1964 και μετά. Πολλοί απ’ αυτούς, με το που έφτασαν, άρχισαν τις εργασίες συντήρησης, καθόσον κατά το φετινό χειμώνα οι ασυνήθιστα πολλές βροχές προκάλεσαν καταστροφές.

Άλλοι πάλι επιδιορθώνουν τις ζημιές απ τους πρόσφατους σεισμούς στα σπίτια τους, αλλά και στους κοινόχρηστους χώρους, εκκλησίες, σχολεία κ.λπ.. Τις πιο πολλές ζημιές έχει υποστεί το χωριό Αγρίδια. Στην εκκλησία της Ευαγγελίστριας έχει καταρρεύσει ο εξωτερικός τοίχος, ενώ ζημιές υπάρχουν και στο εσωτερικό του ναού. Πέρα όμως απ’ τα προβλήματα, φαίνεται ότι υπάρχει και κάποια αισιοδοξία σε ό,τι αφορά στη διαβίωση των Ρωμιών στο νησί. Από φέτος τέσσερις οικογένειες Ιμβρίων απ’ την Ελλάδα παλινόστησαν και διαμένουν μόνιμα στο νησί. Αυτό στάθηκε η αφετηρία για την προσπάθεια του Πατριαρχείου να αναβιώσει, μετά το Δημοτικό, και τη λειτουργία μειονοτικού Γυμνασίου στο νησί.

Υπάρχουν ήδη έξι μαθητές και έτοιμο κτήριο για να στεγαστεί, στο Νηπιαγωγείο στα Αγρίδια. Το σχολείο αυτό κτίστηκε το 1964, αλλά δε λειτούργησε ποτέ λόγω των γεγονότων που επακολούθησαν. Οι αισιόδοξοι λένε πως μπορεί το Γυμνάσιο να λειτουργήσει το Σεπτέμβριο, υπάρχουν όμως πολλές δυσκολίες και γραφειοκρατικά εμπόδια, που πρέπει να γίνει υπέρβαση της κείμενης τουρκικής νομοθεσίας για να ξεπεραστούν. Εδώ θα φανεί αν πράγματι η σύγχρονη Τουρκία έχει συνειδητοποιήσει τις αδικίες που διαχρονικά διαπράχθηκαν σε βάρος των Ρωμιών της Ίμβρου.

Ανάστατοι οι επιχειρηματίες τουρισμού στα Αλάτσατα


Από φέτος τα Αλάτσατα έπαψαν να είναι αυτοτελής δήμος, αφού συνενώθηκαν (υποχρεωτικά, α λα «Καλλικράτης») με τον Τσεσμέ. Η εκκλησία της Παναγίας στην κεντρική πλατεία του χωριού και τα πέριξ 22 καταστήματα τουριστικών κυρίως επιχειρήσεων (εστιατόρια, μπαρ και café) ανήκαν στη Νομαρχία Σμύρνης, αλλά με τη συνένωση δε δόθηκαν στον ενιαίο πια Δήμο Τσεσμέ, αλλά στην Diyanet (Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων), δηλαδή σε κρατικό φορέα διαχείρισης. Περίπου 14 απ’ τα καταστήματα αυτά πωλούν αλκοόλ και παραμένουν ανοιχτά έως αργά τη νύχτα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Η αλλαγή φορέα διαχείρισης των καταστημάτων προκάλεσε κατακραυγή, με τους τοπικούς αξιωματούχους να καταγγέλλουν προσπάθεια «επιβολής ενός συγκεκριμένου τρόπου ζωής» και απειλή για τον τουρισμό στην πόλη. Φυσικά ο Δήμος Τσεσμέ διαμαρτύρεται εντονότατα και ο δήμαρχος, Muhittin Dalgıç, δήλωσε ότι θα προσφύγει στα δικαστήρια. Ανάλογη και η θέση του κόμματος της αντιπολίτευσης CHP, που αναφέρεται σε λεηλασία του Δήμου απ’ την ισλαμική κυβέρνηση, που ενδιαφέρεται να επιβάλλει τον τρόπο ζωής μιας μερίδας πολιτών, υποστηρίζοντας ότι στην επαρχία της Σμύρνης, και μόνο, ιδιοκτησίες περίπου 4,5 εκατ. δολλαρίων τις έχουν «σφετεριστεί» οι δήμοι.

Μάλιστα το CHP καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει το Νόμο «κατά το δοκούν», αναφέροντας ανάλογη με τα Αλάτσατα περίπτωση, όπου στο μεν Δήμο Αϊδινίου (δήμαρχος με το CHP) ακίνητα κρατήθηκαν από την Diyanet, ενώ στο γειτονικό Ντένισλι (δήμαρχος ισλαμιστής) παραδόθηκαν στο Δήμο!

Ανεβαίνει η κίνηση στο αεροδρόμιο του Αδραμυττίου
Μετά την επέκταση του αεροδιαδρόμου και τον εκσυγχρονισμό των κτηριακών εγκαταστάσεών του, στο γειτονικό μας αεροδρόμιο που επισήμως ονομάζεται «Koca Seyit», παρατηρείται σταδιακή αύξηση των πτήσεων που εξυπηρετεί. Απ’ την περασμένη βδομάδα ξεκίνησαν πτήσεις τσάρτερ της τουρκικών συμφερόντων γερμανικής εταιρείας Öger, με το Ντίσελντορφ. Στην πρώτη προσγείωση στήθηκαν πανηγύρια υποδοχής απ’ τις Αρχές των γύρω πόλεων, καθόσον ελπίζουν αύξηση της τουριστικής κίνησης από Δ. Ευρώπη.

Η πρώτη αυτή πτήση τσάρτερ έφερε 140 επιβάτες και πήρε 82. Οι πτήσεις θα πραγματοποιούνται έως το τέλος Οκτωβρίου. Να σημειωθεί ότι απ’ το αεροδρόμιο του Αδραμυττίου εκτελούνται καθημερινές τακτικές πτήσεις εσωτερικού προς Κωνσταντινούπολη στο αεροδρόμιο «Sabiha Gökçen» στην ασιατική πλευρά από την Borajet, στο αεροδρόμιο «Atatürk» στην ευρωπαϊκή πλευρά απ’ την Atlas Jet και προς Άγκυρα απ’ την Anadolujet.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey