Οι εξ ανατολών.... γείτονες

27/05/2014 - 14:54

Ματαίωση εκδηλώσεων λόγω πένθους

Σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τις εκατοντάδες οικογένειες που έχασαν τους ανθρώπους τους στο ανθρακωρυχείο στο Σόμα, συνεχίζουν να αναβάλλονται ή να ματαιώνονται πολλές προγραμματισμένες εκδηλώσεις και γιορτές στα απέναντί μας τουρκικά παράλια.

Έτσι, και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ανέβαλε την επίσκεψή του, το Σάββατο 31 Μαΐου, στα Μοσχονήσια προκειμένου να τελέσει τα θυρανοίξια στην εκκλησία του Ταξιάρχη, που αναστηλώθηκε με δαπάνες του πολιτιστικού ιδρύματος Κοτς.

Μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη νέα ημερομηνία μετάβασης του Πατριάρχη στο Μοσχονήσι.
Επίσης ματαιώνονται οι εκδηλώσεις τού Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στο Ντουρσούνμπεϊ, λίγο πιο πέρα απ’ το Μπαλίκεσιρ, στο οποίο είχαν κληθεί να συμμετάσχουν και χορευτικά συγκροτήματα απ’ τη Λέσβο. Να σημειωθεί ότι και το Ντουρσούνμπεϊ είναι απ’ τις πόλεις όπου υπήρχαν πολλοί νεκροί εργάτες απ’ το ορυχείο στο Σόμα.

Ακόμη, για οργανωτικούς λόγους αναβάλλεται για το ερχόμενο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος η επίσκεψη του Συλλόγου Φίλοι των Βυζαντινών Αρχαιοτήτων της Μυτιλήνης, στην Πέργαμο, που περιελάμβανε λεπτομερή περιήγηση στα ελληνιστικά και ρωμαϊκά μνημεία της πόλης.

Επίσης, τα μη μουσουλμανικά βακούφια (ιδρύματα) στην Πόλη συγκέντρωσαν το ποσό των 200 χιλ. λιρών, που παρέδωσαν στην κυβέρνηση για την ανακούφιση των οικογενειών που είχαν νεκρούς στο Σόμα. Όπως δήλωσαν σχετικά την περασμένη βδομάδα ο ομογενής μας Λάκης Βίγκας και ο εκπρόσωπος της εβραϊκής κοινότητας Balat Or-Ahayim, «οι οικογένειες που έχασαν τους συγγενείς τους στο ορυχείο, χρειάζονται κάθε είδους υποστήριξη». Πρόθεση των δωρητών είναι να συγκεντρώσουν κι άλλα χρήματα για την εκπαίδευση των παιδιών των θυμάτων του ορυχείου, «υιοθετώντας» ένα σχολείο στην περιοχή.


Διακρίσεις στο μπάσκετ από ομογενείς στην Πόλη

Ο Αθλητικός Σύλλογος Πέραν ή Πέρα Κλουμπ ή Μπεγιόγλου Σπορ, εδρεύει στην περιοχή του Πέραν της Κωνσταντινούπολης και αποτελεί έναν από τους δύο εναπομείναντες αθλητικούς συλλόγους της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία. Σήμερα διατηρεί τμήματα βόλλεϋ, μπάσκετ και ποδοσφαίρου σε ερασιτεχνικό επίπεδο.

Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 1896 με αρχικό όνομα «Ηρακλής» και έχει γνωρίσει πολλές διακρίσεις. Η έδρα του βρίσκεται στο Κουρτουλούς - Τατάβλα και τα τελευταία χρόνια έχει αξιόλογες επιδόσεις στο μπάσκετ.

Την περασμένη βδομάδα, οι ομάδες Παίδων, Αστέρων και Νέων, οι οποίες συμμετέχουν στο τουρνουά περιοχής Μαρμαρά, κατόρθωσαν και στις τρεις κατηγορίες να προκριθούν στα τελικά, που θα ολοκληρωθούν μεθαύριο στο Τσανάκκαλέ, όπου θα διεκδικήσουν με αξιώσεις το κύπελλο «Anadolu». Να σημειωθεί ότι στην κατάταξη του «Ιστανμπούλ Λιγκ 2013 - 2014» όπου συμμετέχουν οι μεγαλύτερες ομάδες, ο Σύλλογος Τατάβλων, με τις ομάδες της υποδομής, κατόρθωσε να βρεθεί στην πρώτη δεκάδα.


Εκδόσεις Ελλήνων συγγραφέων στα τουρκικά

Στις 22/5/14 πραγματοποιήθηκε στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη η παρουσίαση των βιβλίων «Ανθολογία νεοελληνικής λογοτεχνίας» και «Δάφνις και Χλόη», του εκδοτικού οίκου «Heyamola».

Στην ανθολογία που επιμελήθηκε ο συγγραφέας και μεταφραστής Άρης Τσοκώνας, παρουσιάζεται η Σύγχρονη Ελληνική Λογοτεχνία με ένα εκτενές εισαγωγικό κείμενο, όπου ξεδιπλώνεται η πορεία του ελληνικού πεζού λόγου των τελευταίων 100 χρόνων και στη συνέχεια ακολουθούν μεταφρασμένα αποσπάσματα από τα σημαντικότερα έργα 70 Ελλήνων λογοτεχνών.

Παράλληλα, συστήνεται ο κάθε συγγραφέας ξεχωριστά, με μία φωτογραφία κι ένα σύντομο βιογραφικό. Στο τέλος του βιβλίου παρατίθεται λεπτομερής κατάλογος των μεταφρασμένων στα τουρκικά ελληνικών βιβλίων ποίησης, πεζογραφίας, παιδικής λογοτεχνίας, δοκιμίων κ.λπ..

Το τρυφερό βουκολικό έργο «Δάφνις και Χλόη» που έγραψε ο Λόγγος στις αρχές του 3ου αιώνα, μεταφρασμένο από τη συγγραφέα και μεταφράστρια Ιώ Τσοκώνα, παρουσιάζεται δίγλωσσο, καθώς στην αριστερή σελίδα του βιβλίου «τρέχει» το αρχαίο κείμενο και στη δεξιά η μετάφραση.

Στο εισαγωγικό κείμενο γίνεται αναφορά στο Αρχαίο Μυθιστόρημα, στη θέση τού «Δάφνις και Χλόη» στην Παγκόσμια Λογοτεχνία και στην επιρροή που άσκησε στις υπόλοιπες τέχνες, όπως τη ζωγραφική, τη γλυπτική, την όπερα, τον κινηματογράφο.


Έκθεση φωτογραφίας για το παλιό Αϊβαλί

Αύριο Τετάρτη στις 8 μ.μ., εγκαινιάζεται στο Αϊβαλί έκθεση παλιών φωτογραφιών της πόλης που ανάγονται και στο καιρό των Ελλήνων. Την όλη πρωτοβουλία είχαν οι ερασιτέχνες συλλέκτες φωτογράφοι Cihat Teker και Vecdi Yılmaz, η δε ανάρτηση των φωτογραφιών εμπλουτίζεται με σχόλια για τη ζωή στην πόλη δεκάδες χρόνια πριν. Η εκδήλωση διοργανώνεται απ’ την AYFOD, το Σύλλογο Ερασιτεχνών Φωτογράφων Αϊβαλιού.


Κοινή έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Ελιάς στην Αγ. Παρασκευή

Αυτό το Σάμβατο 31 Μαΐου ξεκινά η έκθεση με τίτλο «Ρίζες βαθιές - Ρίζες κοινές», που είναι συνδιοργάνωση της δικής μας ΦΕΜ (Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης) και του αντίστοιχου φορέα απ’ το Αδραμύττι - Μπουρχάνια (ZEYFOD). Η έκθεση θα παραμένει ανοιχτή όλο το μήνα Ιούνιο και το μήνα Ιούλιο θα μεταφερθεί στην Μπουρχάνια.


Ο σεισμός στη γειτονιά μας

Ο μεγάλος σε διάρκεια και ισχύ σεισμός των 6,5R που χτύπησε τη γειτονιά μας στις 12:25 του περασμένου Σαββάτου με επίκεντρο στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαμοθράκης και Λήμνου, αναστάτωσε και τους γείτονες και προκάλεσε περισσότερα προβλήματα εκεί, παρά σε μας.

Για λόγους ασφάλειας εκκενώθηκε το Νοσοκομείο τής Yenice, κωμόπολη βόρεια απ’ το Αδραμύττι, ενώ σχεδόν 300 άτομα προσήλθαν για εξετάσεις στα νοσοκομεία κείνη τη μέρα, οι περισσότεροι με κρίση πανικού. Ζημιές προκλήθηκαν σε μιναρέδες και κατοικίες κυρίως στην Ίμβρο, που ήταν και πλησιέστερα στο επίκεντρο του σεισμού, και στο Τσανάκκαλέ. Στο Αϊβαλί με το σεισμό άρχισε να διαλύεται μια καμινάδα παλιού ελαιοτριβείου στο κέντρο της πόλης και οι Αρχές έκλεισαν το δρόμο όπου βρίσκεται το εργοστάσιο, μέχρι να επιληφθούν του προβλήματος.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε μεγάλο μέρος της Τουρκίας, απ’ την Αδριανούπολη και την Πόλη, τα παράλια του Αιγαίου, ίσαμε την Αττάλεια. Όπως λένε οι σεισμολόγοι, βρισκόμαστε σε μια ενεργοποίηση του ρήγματος της Ανατολίας (απ’ τον Καύκασο ίσαμε το Αιγαίο) και τις ημέρες που ακολούθησαν, οι μικρότερης έντασης σεισμοί εντοπίζονται κυρίως στον Κόλπο Ξηρού, βόρεια της Καλλίπολης και νότια του Αγίου Όρους.

Όλοι ελπίζουμε να ήταν ο σεισμός του Σαββάτου ο κύριος σεισμός, ότι εκτονώθηκε ο εγκέλαδος και «ίνσαλαχ» που λένε και οι γείτονές μας, για να περάσουμε ήσυχο καλοκαίρι. Μας φθάνουν όλα τα άλλα βάσανα που περνάμε!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey