Οι εξ ανατολών... γείτονες

20/05/2014 - 15:13

Απ’ άκρη σ’ άκρη, όλη η Τουρκία βίωσε την περασμένη βδομάδα το πένθος για τους εκατοντάδες αδικοχαμένους ανθρακωρύχους στο Σόμα, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ανήλικα παιδιά.

Γενικευμένο πένθος και οργή για τους ανθρακωρύχους στο Σόμα
Απ’ άκρη σ’ άκρη, όλη η Τουρκία βίωσε την περασμένη βδομάδα το πένθος για τους εκατοντάδες αδικοχαμένους ανθρακωρύχους στο Σόμα, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ανήλικα παιδιά. Το Σόμα βρίσκεται σχετικά κοντά μας, περίπου 100 χλμ. ανατολικά του Αϊβαλιού, μετά την Πέργαμο.

Διάχυτο είναι σ’ όλη τη χώρα το κλίμα οργής των πολιτών, με εντονότατες διαμαρτυρίες κατά της εξορυκτικής εταιρείας, της κυβέρνησης, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού Ερντογάν, για τις κυνικές κι άστοχες δηλώσεις που έκανε κατά την επίσκεψή του στο Σόμα.

Λόγω του πανεθνικού πένθους, η μία μετά την άλλη αναβάλλονται ή ματαιώνονται όλες οι προγραμματισμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις και γιορτές. Στην Πέργαμο ματαιώθηκε το νεανικό φεστιβάλ «Κέρμες» που διοργανώνεται συνεχώς κατ’ έτος εδώ και 37 χρόνια.

Ομοίως την τελευταία ημέρα ματαιώθηκε το Φεστιβάλ της Άνοιξης του Δήμου Σμύρνης, καθώς και άλλες εκδηλώσεις στην Τένεδο, στο Τσανάκκαλέ, στο Παμούκκαλέ κ.α.. Πορείες γίνονται καθημερινά σ’ όλες τις πόλεις για να εκφρασθεί η αγανάκτηση κατά της Πολιτείας, αλλά και η αλληλεγγύη προς τους ανθρακωρύχους.

Ήδη το Εμπορικό Επιμελητήριο της Πόλης απέστειλε δύο εκατομμύρια λίρες για την ανακούφιση των οικογενειών που θρηνούν τους νεκρούς τους στο Σόμα - απ’ όλο τον κόσμο, ακόμη κι απ’ τη μακρινή Χιλή, όπου το 2010, στην πόλη Κοπιάπο, είχε σημειωθεί ανάλογο ατύχημα σε ορυχείο. Και απ’ την Ελλάδα, εκτός απ’ την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, μηνύματα συμπαράστασης έχουν αποστείλει πολλοί φορείς και προσωπικότητες, ανάμεσα στους οποίους ο δικός μας Θράσος Καλογρίδης του Επιμελητηρίου Μυτιλήνης, ο βουλευτής Π. Βογιατζής, η Ρένα Δαμίγου απ’ το Δήμο Χίου, η «Συνύπαρξη», η ποδοσφαιρική ομάδα «Λαίλαψ» Χίου κ.ά..

Παράνομη τοποθέτηση κόκορα… στο Παμούκκαλέ


Σχεδόν κάθε τουρκική πόλη έχει ένα σύμβολο, η απεικόνιση του οποίου, συνήθως κάποιο γλυπτό, τοποθετείται στην είσοδο ή στο κέντρο της πόλης. Έτσι, από τον περασμένο Οκτώβριο ένας κόκορας, σύμβολο της επαρχίας Ντενιζλί, κοσμεί και το Παμούκκαλέ (Ιεράπολις), που υπάγεται διοικητικά στο Ντενιζλί.

Το Παμούκκαλέ είναι απ’ τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στην Τουρκία, με 1,5 εκατομμύριο περίπου τουρίστες το χρόνο. Ο δίμετρος κόκορας είναι κατασκευασμένος από μέταλλο και μάρμαρο και βρίσκεται λίγο πιο έξω απ’ τα αρχαία λουτρά, για να φωτογραφίζονται δίπλα του οι τουρίστες!

Η τοποθέτησή του ενόχλησε τους ειδήμονες, που προσέφυγαν στο αρμόδιο δικαστήριο και πέτυχαν την έκδοση απόφασης απομάκρυνσής του μέσα σε προθεσμία ενός μηνός, με το αιτιολογικό ότι δεν ταιριάζει με το χαρακτήρα της προστατευμένης αρχαιολογική ζώνης ελληνιστικών και ρωμαϊκών αρχαιοτήτων.

Το θαλασσινό Αϊβαλί


Ξεκίνησαν την περασμένη βδομάδα με τα ξύλινα καΐκια τα λεγόμενα «μπλε» ημερήσια ταξίδια (mavi turlar) μέσα στον κόλπο του Αϊβαλιού και στα 22 νησάκια που περιλαμβάνονται στο σύμπλεγμα των Μοσχονησιών. Οι εκδρομείς ξεκινούν στις 11 π.μ. και επιστρέφουν στις 7:30 μ.μ..

Το εισιτήριο που πέρσι ήταν 25 λίρες, φέτος είναι 30 και περιλαμβάνει βόλτα, μπάνιο, φαγητό με μπάρμπεκιου (συνήθως σαρδέλες ψητές) και φρούτα που καταναλώνονται μέσα στο καΐκι, σε ατμόσφαιρα ξέφρενης μουσικής.

Ξεκίνησαν επίσης τα ταξίδια καταδύσεων που συγκεντρώνουν καθημερινά πολλούς, νέους κυρίως επισκέπτες της πόλης. Φέτος, πριν την έναρξη της περιόδου, τα μέλη τού Diving Club του Αϊβαλιού καθάρισαν το βυθό στις περιοχές καταδύσεων και απομάκρυναν τα δίχτυα και άλλα αντικείμενα που είχαν συσσωρευτεί πάνω στις αποικίες των κόκκινων κοραλλιών.

Οι περισσότεροι καταδύτες ενδιαφέρονται για τα κόκκινα κοράλλια, που όπως λένε συναντώνται στη Μεσόγειο μόνο στο Αϊβαλί και στο Πόρτο Φίνο στην Ιταλία.

Στα ταμπακαριά τού Κουσάντασι, υψηλού επιπέδου τουριστική ανάπλαση


Πρόκειται για 16 κτήρια που χρησιμοποιούνταν έως το 1968 ως βυρσοδεψεία και πλέον έχουν μετατραπεί σε μία top-class τέχνης και γαστρονομίας ζώνη.

Η όλη ανάπλαση περιλαμβάνει αίθουσες εκθέσεων (γκαλερί), εστιατόριο και καφέ meyhane (bar) και ένα μικρό αριθμό από πέτρινα σπίτια-βίλες, που προσφέρονται για ενοικίαση στους τουρίστες. Το «χωριό» των παλιών ταμπακαριών συνεργάζεται με το παρακείμενο «Hilton Hotel» και θεωρείται η πρώτη συνολική ανάπλαση παλιού οικισμού που επιχειρήθηκε στην Τουρκία.

Το Κουσάντασι σήμερα είναι ένα απ’ τα πιο διάσημα θέρετρα στη χώρα και το λιμάνι του κατακλύζεται από κρουαζιερόπλοια με περίπου 500 χιλ. αφίξεις κατ’ έτος.

Οι όξινες λίμνες στο Καζ-Νταγ


Στο απέναντί μας βουνό Καζ-Νταγ, κυρίως σε περιοχές όπου γίνεται εντατική εξόρυξη άνθρακα και άλλων ορυκτών, σχηματίζονται όξινες λίμνες, το νερό των οποίων μολύνει στη συνέχεια τον υδροφόρο ορίζοντα.

Το Καζ-Νταγ, η Ίδη της Μυθολογίας μας, διαθέτει την πλουσιότερη χλωρίδα στην Τουρκία και είναι ιδιαίτερα γνωστό για τις ιαματικές του πηγές. Σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου του Τσανάκκαλέ (18 Mart University), οι εταιρείες εξόρυξης ίσως να έχουν επιφέρει ανεπανόρθωτες βλάβες στα οικοσυστήματα της περιοχής. Η φυσική δομή και η τοπογραφία έχουν μεταβληθεί λόγω της ανθρώπινης παρέμβασης.

Τα νερά των λιμνών αυτών περιέχουν όχι μόνο θειικό οξύ, αλλά επίσης υψηλά επίπεδα μετάλλων όπως το αλουμίνιο, ο σίδηρος, το μαγγάνιο και το νικέλιο.

Η έκθεση αναφέρει ότι χωράφια κοντά στο χωριό Halilağa και στην πόλη Çan, ανιχνεύτηκαν υψηλά επίπεδα αρσενικού, προερχόμενου απ’ τις όξινες λίμνες.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι συχνά να παρατηρούνται θάνατοι ψαριών στα ποτάμια της περιοχής. Να επισημανθεί, τέλος, ότι η Τουρκία έχει έντονα επικριθεί για την έλλειψη κανονισμών και παρακολούθησης των εξορυκτικών δραστηριοτήτων, όπως δυστυχώς επιβεβαιώθηκε και με το πρόσφατο πολύνεκρο ατύχημα στο ορυχείο στο Σόμα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey