Οι εξ ανατολών... γείτονες

06/05/2014 - 17:49

Το τελευταίο διάστημα, όσοι επισκέφθηκαν το Αϊβαλί υπέστησαν μεγάλη ταλαιπωρία, αφού υποχρεώθηκαν σε αναμονή έως και δύο ωρών στην «ουρά» για τον έλεγχο των διαβατηρίων-ταυτοτήτων τους.

Μεγάλες καθυστερήσεις στο Τελωνείο στο Αϊβαλί

Το τελευταίο διάστημα, όσοι επισκέφθηκαν το Αϊβαλί υπέστησαν μεγάλη ταλαιπωρία, αφού υποχρεώθηκαν σε αναμονή έως και δύο ωρών στην «ουρά» για τον έλεγχο των διαβατηρίων-ταυτοτήτων τους. Αιτία των καθυστερήσεων είναι ότι εφαρμόζεται πλέον έλεγχος και στους επισκέπτες της «μιας μέρας», που επιστρέφουν αυθημερόν στη Μυτιλήνη.
Έως τώρα οι επισκέπτες αυτοί, κατά την άφιξή τους, παρέδιδαν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα και παραλάμβαναν ένα απλό αριθμημένο σημείωμα με την επίδειξη του οποίου κατά την αναχώρηση, έπαιρναν πίσω τα χαρτιά τους. Έτσι και οι υπάλληλοι διενεργούσαν αργότερα «με την ησυχία τους» τον έλεγχο και οι τουρίστες (Έλληνες και ξένοι) αξιοποιούσαν το χρόνο τους κατά την αυθημερόν μετάβασή τους στο Αϊβαλί. Ιδιαίτερα κατά τις Πέμπτες (ημέρα παζαριού) που υπάρχει πάντα συγκοινωνία και χρόνια τώρα παρατηρείται αυξημένη κίνηση, η καθυστέρηση στον έλεγχο διαβατηρίων δεν ενόχλησε μόνο τους επισκέπτες, αλλά και τους καταστηματάρχες του Αϊβαλιού που δεν μπόρεσαν να εξυπηρετήσουν την πελατεία τους. Οι καθυστερήσεις στο Τελωνείο προβλήθηκαν ιδιαίτερα στον τοπικό Τύπο απέναντι και ζητείται η λήψη μέτρων για τη διευκόλυνση των προερχόμενων απ’ τη Μυτιλήνη τουριστών. Αν δε ληφθούν μέτρα ταχύτερης εξυπηρέτησης των επισκεπτών, τι νόημα έχει η δρομολόγηση των ταχύπλοων καταμαράν!

Αυξάνονται οι Σύριοι πρόσφυγες στην Τουρκία



Καθώς ο εμφύλιος πόλεμος δε λέει να κοπάσει, ατέλειωτα καραβάνια προσφύγων συνεχίζουν να εγκαταλείπουν τη Συρία. Η Τουρκία ως όμορη χώρα, θέλοντας και μη, δέχεται καθημερινά μεγάλο αριθμό Σύριων προσφύγων. Απ’ αυτούς, ένα μέρος κατευθύνεται στη δυτική Ευρώπη, εισερχόμενοι χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα και στην Ελλάδα.

Πάρα πολλοί Σύριοι πρόσφυγες καταφθάνουν θαλασσοπνιγμένοι και στο νησί μας. Η μάζα όμως των κατατρεγμένων Συρίων, βρίσκει καταφύγιο στο τουρκικό έδαφος κοντά στα σύνορα, είτε γιατί δεν έχουν οικονομική δυνατότητα να μετακινηθούν στη Δύση είτε γιατί προσδοκούν σύντομα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Υπολογίζεται ότι σήμερα βρίσκονται στην Τουρκία σχεδόν μισό εκατομμύριο Συρίων, ενώ σε στρατόπεδα κοντά στα τουρκοσυριακά σύνορα φιλοξενούνται πάνω από 220.000 πρόσφυγες.

Παρά τη συνδρομή του τουρκικού κράτους και των διεθνών οργανώσεων, η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη και δραματική.
Από την περασμένη βδομάδα η Τουρκία άρχισε να εγκαθιστά προκάτ τείχη στα σύνορά της με τη Συρία, προκειμένου να ελέγχει τη διακίνηση των προσφύγων. Τα τείχη αυτά τοποθετούνται σε επίκαιρα σημεία των συνόρων, έχουν ύψος τέσσερα μέτρα και αποσκοπούν στο να ανακόψουν το κύμα της εισροής προσφύγων.

Πλημμύρες στην Ίμβρο



Το βράδυ της Πρωτομαγιάς στην Ίμβρο, εκδηλώθηκε μια άνευ προηγουμένου νεροποντή. Έβρεχε ασταμάτητα επί πέντε ώρες, φαινόμενο που είχε να συμβεί εδώ και 20 χρόνια. Η καταιγίδα έπληξε ιδιαίτερα την πρωτεύουσα του νησιού και προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε έργα υποδομής (δρόμοι, γέφυρες, δίκτυα ηλεκτρισμού κ.ά.), αφανίστηκαν κοπάδια ζώων και καταστράφηκαν πολλά παρκαρισμένα αυτοκίνητα τουριστών, κυρίως απ’ την Πόλη, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα, που είχαν επισκεφθεί το νησί για το τριήμερο των εορτών.

Ήδη κατέφθασε στην Ίμβρο 42μελής ομάδα τεχνικών με μηχανήματα απ’ το Μητροπολιτικό Δήμο της Κωνσταντινούπολης και ξεκίνησαν εργασίες αποκατάστασης των ζημιών.

Πρωτομαγιά στην Πλατεία Τακσίμ



Ούτε βέβαια και φέτος έλειψαν τα επεισόδια στον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, στην Πλατεία Τακσίμ της Πόλης, πλατεία ταυτισμένη με τις κινητοποιήσεις για τις λαϊκές διεκδικήσεις και τους δημοκρατικούς αγώνες στη γειτονική μας χώρα. Οι εικόνες απ’ τη βίαιη καταστολή, τα αυστηρά μέτρα της Αστυνομίας και το ανθρωποκυνηγητό στα σοκάκια της λεωφόρου του Πέραν (Ιστικλάλ) έκαναν πάλι το γύρο του κόσμου. Η περιοχή γύρω απ την Πλατεία είχε κυριολεκτικά πνιγεί απ’ τα δακρυγόνα.

Παρά την έκρυθμη όμως κατάσταση, που επικράτησε επί ώρες την Πρωτομαγιά, τα κεμπαπτζίδικα δε σταμάτησαν να λειτουργούν, αφού ο Σύλλογος Πωλητών προέβλεψε και εφοδίασε τους εργαζομένους με αντιασφυξιογόνες μάσκες, για να εξυπηρετήσουν την κοσμοπλημμύρα των διαδηλωτών.

Θέρμανση από τα… φυστίκια!

Μια νέα οικολογική πόλη που χτίζεται λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Γκαζιαντέπ, στα σύνορα με τη Συρία, πρόκειται να αποκτήσει «πράσινη» θέρμανση, που θα βασίζεται στο σημαντικότερο ίσως προϊόν που παράγει η περιοχή. τα φυστίκια!

Η Τουρκία είναι ένας από τους σημαντικότερους εξαγωγείς φυστικιών παγκοσμίως με 6.800 τόνους (το 2013), εκ των οποίων οι 4.000 παράγονται στο Γκαζιαντέπ, γι’ αυτό και το λεγόμενο σε μας «φυστίκι Αιγίνης» οι γείτονες το λένε «Αντέπ φιστίκ».

Εκεί λοιπόν, αξιοποιώντας τους διαθέσιμους φυσικούς πόρους, σχεδιάζουν να παράγουν ανανεώσιμο βιοαέριο από την καύση των κελυφών των φυστικιών. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, τα υποπροϊόντα της επεξεργασίας φυστικιών θα μπορούσαν να καλύψουν της ανάγκες θέρμανσης δημόσιων και ιδιωτικών κτηρίων της περιοχής σε ποσοστό 60%.

Η νέα οικολογική πόλη, 10 χλμ. μακριά από το Γκαζιαντέπ, θα καλύψει μια έκταση 32.000 στρεμμάτων και θα φιλοξενήσει 200.000 κατοίκους.

Ποδηλατάδες την Κυριακή και στο Αϊβαλί

Ολοκληρώθηκε προχθές Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη ο 50ός Ποδηλατικός Γύρος της Τουρκίας, που τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Γκιουλ, και έλαβαν μέρος κορυφαίοι ποδηλάτες απ’ όλο τον κόσμο. Την πρώτη θέση κατέλαβε ο Άγγλος Adam Yates και ακολουθούσαν Εσθονοί και Γάλλοι ποδηλάτες.

Οι διαδρομές των αγώνων ξεκίνησαν απ’ την Αττάλεια και, ακολουθώντας την ακτογραμμή της τουριστικής ζώνης, κατέληξαν στην Πόλη. Στον ποδηλατικό ρυθμό, και το Αϊβαλί, όπου την Κυριακή 11 Μαΐου διοργανώνεται ο ποδηλατικός γύρος της πόλης με ελεύθερη συμμετοχή κάθε ενδιαφερομένου. Η ποδηλατάδα θα ξεκινήσει στις 9:30 π.μ. μπροστά απ’ το «Σπίτι των Δασκάλων», κοντά στη μαρίνα του Αϊβαλιού και θα συνεχίσει έως το Μοσχονήσι με επιστροφή. Κρίμα που δεν έχουμε συγκοινωνία τις Κυριακές να συμμετείχαν και Μυτιληνιοί ποδηλάτες.

Πάντως όποιος ενδιαφέρεται, μπορεί να ζητήσει περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο των διοργανωτών 0090 5330341755.

Μουσική και χοροί από την Κρήτη, στην Πόλη

Στις 9 Μαΐου 2014 εορτάζεται η Ημέρα της Ευρώπης και οι προξενικές αποστολές των κρατών μελών τής Ε.Ε. στην Κωνσταντινούπολη, μαζί με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Άγκυρα, διοργανώνουν σε όλο το μήκος του πεζοδρόμου Ιστικλάλ (Λεωφόρος Πέραν) το 2ο Street Festival.

Στο Φεστιβάλ συμμετέχουν καλλιτεχνικά σχήματα από διάφορες χώρες τής Ε.Ε., προσφέροντας θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και άλλα δρώμενα.
Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσουν στις εκδηλώσεις αυτές τα μέλη του Λυκείου των Ελληνίδων από τον Άγ. Νικόλαο Κρήτης, μαζί με ομάδα μουσικών.

Το Λύκειο των Ελληνίδων είναι ένα σωματείο που ιδρύθηκε το 1911 και αριθμεί σήμερα 65 παραρτήματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με σκοπό τη διάδοση της ελληνικής παράδοσης και πολιτισμού.

Το ελληνικό συγκρότημα θα εμφανιστεί στη σκηνή που θα στηθεί μπροστά από Λύκειο του Γαλατά-σαράι την Παρασκευή, στις 14:00.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey