Οι εξ ανατολών ...γείτονες

29/04/2014 - 18:07

Tο Ίδρυμα Ανταλλαγέντων Λωζάννης (Lozan Vakfı) και oι εκδόσεις «Έρεισμα» παρουσιάζουν στις 9/5/14 το βιβλίο «Κρήτη - Τουρκοκρητικοί, η ομορφιά της Μνήμης», στo Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη.

Παρουσίαση βιβλίου για τους Τουρκοκρητικούς
Tο Ίδρυμα Ανταλλαγέντων Λωζάννης (Lozan Vakfı) και oι εκδόσεις «Έρεισμα» παρουσιάζουν στις 9/5/14 το βιβλίο «Κρήτη - Τουρκοκρητικοί, η ομορφιά της Μνήμης», στo Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη.

Την παρουσίαση θα κάνουν ο καθηγητής Φιλολογίας Τζεβάτ Τσαπάν και ο εκδότης, ιστορικός και ερευνητής Χρήστος Μαχαιρίδης.

Το Ίδρυμα Ανταλλαγέντων Λωζάννης συγκέντρωσε τις μαντινάδες ανθρώπων με κρητικές ρίζες που ζουν στην Τουρκία και το 2007 εξέδωσε το βιβλίο «Η Ομορφιά των Αναμνήσεων: Κρητικές Μαντινάδες», όπως προφέρονταν αυθεντικά, γραμμένες σε λατινικό αλφάβητο και μεταφρασμένες στα τουρκικά. Τώρα, οι μαντινάδες, που τραγουδιούνται στην Τουρκία μετά από πέντε χρόνια, επιστρέφουν στην πατρίδα τους.

Το βιβλίο, που συγκεντρώνει αυθεντικά παραδείγματα μαντινάδων, συνοδεύεται από ένα DVD με φωτογραφικό υλικό, εκδόθηκε και στα ελληνικά από τις εκδόσεις «Έρεισμα» και παρουσιάστηκε ήδη στην πόλη των Χανίων.

Την παρουσίαση του βιβλίου στο Σισμανόγλειο Μέγαρο θα τιμήσει με την παρουσία του το Λύκειο Ελληνίδων του Αγίου Νικολάου Κρήτης, το οποίο στο τέλος της εκδήλωσης θα παρουσιάσει παραδοσιακούς κρητικούς χορούς και μουσική. Το βιβλίο κυκλοφορεί με εισαγωγή και επιμέλεια της Μουφιντέ Πεκίν και σε μετάφραση του Θανάση Τσιμπή.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί οπτικοακουστικό υλικό από τη θεματολογία του βιβλίου, το οποίο σε μορφή DVD συνοδεύει την έκδοση και οπτικοποιεί την ομορφιά της μνήμης.

Πώς οι Τούρκοι ανακυκλώνουν ταΐζοντας τα αδέσποτα
Σε κεντρικά σημεία της Κωνσταντινούπολης άρχισαν να τοποθετούνται ειδικές συσκευές ανακύκλωσης για να βοηθήσουν τα αδέσποτα ζώα, φροντίζοντας ταυτόχρονα και το περιβάλλον.

Τοποθέτησαν κουτιά ανακύκλωσης, όπου οι πολίτες μπορούν να πετάνε τα μπουκαλάκια νερού που χρησιμοποιούν, αδειάζοντας μάλιστα το νερό που περισσεύει σε ένα σημείο από όπου μεταφέρεται στο τάσι που πίνουν τα αδέσποτα.

Το κουτί αυτό της ιδιαίτερης ανακύκλωσης, μεταφέρει μηχανικά εκτός από το νερό, και ξηρή τροφή, στο μπολ με το φαγητό που τρώνε τα αδέσποτα, και αυτή είναι η ανταμοιβή της ευσυνειδησίας του πολίτη να ανακυκλώσει: προσφέροντας τροφή στα αδέσποτα ζωάκια.

Η ανακύκλωση αδειάζει τροφή ισάξιας του ποσού που κοστίζει το ανακυκλωμένο μπουκάλι. Και όλοι είναι ευχαριστημένοι: περιβάλλον, άνθρωποι και αδέσποτα.

Έκθεση για σκάφη αναψυχής στη Σμύρνη
 Η Διεθνής Έκθεση Σμύρνης (İZFAŞ) διοργανώνει για δεύτερη φορά την Έκθεση Boat İzmir 2014, μεταξύ 7 και 11 Μαΐου 2014, στο χώρο της Διεθνούς Έκθεσης (Φουάρ) στο κέντρο της Σμύρνης. Όπως λένε οι διοργανωτές, η Τουρκία είναι η πέμπτη μεγαλύτερη κατασκευαστική βιομηχανία γιοτ στον κόσμο. Στόχος της έκθεσης είναι η ενίσχυση των εξαγωγικών δραστηριοτήτων των κατασκευαστών σκαφών και γιοτ.

Για το λόγο αυτόν, καλούν σημαντικούς παράγοντες της ναυτιλίας από όλο τον κόσμο σ’ αυτή την πολλά υποσχόμενη νέα έκθεση. Στα περίπτερα θα εκτίθενται μηχανές θαλάσσης εσωλέμβιες/εξωλέμβιες, ανταλλακτικά, συστήματα καυσίμου και λίπανσης και βέβαια κάθε είδους σκάφη, ιστιοφόρα, ταχύπλοα, μηχανοκίνητα, τζετ-σκι, φουσκωτά, βάρκες, κανό. Ακόμη, όλα τα είδη εξοπλισμού σκαφών, θαλασσίων σπορ και ερασιτεχνικής αλιείας.

Με βάση τα περσινά στοιχεία, την Έκθεση επισκέφτηκαν 10 χιλ. περίπου αντιπρόσωποι από χώρες της Ευρώπης και της Μ. Ανατολής (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) και συμμετείχαν 151 εκθέτες.

Ειδήσεις από το Αϊβαλί
 - Στο λιμάνι του Αϊβαλιού είναι ήδη αραγμένο το ταχύπλοο σκάφος τύπου καταμαράν που αγοράστηκε προσφάτως απ’ τον Αλί Ζαλέ, γιο του καπετάνιου Εσρέφ Ζαλέ, το οποίο πρόκειται να δρομολογηθεί απ’ τα μέσα Μαΐου στη γραμμή Αϊβαλί - Μυτιλήνη. Το πλοίο θα μπορεί να μεταφέρει 250 επιβάτες σε χρόνο ταξιδιού 35 λεπτών! Την πρακτόρευση του πλοίου αναλαμβάνει στη Μυτιλήνη το πρακτορείο «Mitilini Travel» (Γόμος - Λαζαρής), που ανάμεσα στα δρομολόγια που προγραμματίζουν, προβλέπουν και αυθημερόν δρομολόγια Μυτιλήνη - Σμύρνη.

Αρχές του καλοκαιριού αναμένονται και τα δρομολόγια των καταμαράν τής İzdeniz, της δημοτικής εταιρείας της Σμύρνης, που εκτελούν δρομολόγια Σμύρνη - Φώκαια - Μυτιλήνη, ενώ καταμαράν αγόρασε και ο Φατίχ Ζαλέ, ιδιοκτήτης των συμβατικών πλοιαρίων που εκτελούν ήδη δρομολόγια στη σύνδεση με το Αϊβαλί. «Πήξαμε» στα καταμαράν! Θα πρέπει οι Τούρκοι πλοιοκτήτες να περιμένουν «έκρηξη» φέτος στις επιβατικές μετακινήσεις, να δούμε σε ποια τιμή θα φτάσει και το εισιτήριο!

- Την περασμένη Πέμπτη επισκέφθηκε το Αϊβαλί ο βουλευτής Παύλος Βογιατζής με τη σύζυγό του, Δέσποινα, και είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν και να συγχαρούν το νεοεκλεγέντα δήμαρχο, Ραχμί Γκεντσέρ, με τον οποίο παλαιότερα ο Βογιατζής ως νομάρχης και ο Γκεντσέρ ως πρόεδρος του Επιμελητήριου είχαν συνεργαστεί και ανέπτυξαν φιλικές σχέσεις.

- Παρά τις σποραδικές βροχές, καθώς «ανοίγει» ο καιρός, τόσο το Πάσχα, όσο και το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, πολλοί ήταν οι Τούρκοι επισκέπτες που μας ήρθαν απ’ το Αϊβαλί. Ανάμεσά τους, και επιχειρηματική αποστολή από 52 άτομα του Επιμελητηρίου τού Ντένισλι (απ’ τα πιο εύρωστα της Τουρκίας). Στο τέλος αυτής της εβδομάδας, αναμένεται στη Μυτιλήνη και το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου της Περγάμου.

Αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς
Η Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου «Adnan Menderes» απ’ το Αϊδίνι, ύστερα από πολυετείς μελέτες σε 10 χιλ. ελαιόδενδρα στους ελαιώνες του Αϊδινίου και του Αδραμυττίου, παρήγαγε και ήδη διαθέτει στην αγορά σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας της Τουρκίας, νέου τύπου παγίδες για το δάκο της Ελιάς. Το δόλωμα στις παγίδες προέρχεται από ένωση του αμμωνίου και έχει άρωμα ώριμης ελιάς.

Οι καινούργιες παγίδες εγκλωβίζουν πολλαπλάσιο αριθμό εντόμων απ’ οποιαδήποτε άλλη χρησιμοποιούμενη μέχρι τώρα συσκευή. Το κόστος ανά δένδρο είναι περίπου μία λίρα και επιδοτούνται απ’ το κράτος. Η διάρκεια ζωής τους είναι τρίμηνη και τοποθετούνται στις αρχές του καλοκαιριού. Απ’ τις έρευνες που διενήργησε το Πανεπιστήμιο του Aϊδινίου (δρ. Hüseyin Başpınar) η χρήση της νέου τύπου παγίδας εξασφαλίζει επιτυχία 94%. Ας το ψάξουμε κι εμείς.

Ελληνοτουρκική έκθεση φωτογραφίας
Δύο φημισμένοι φωτογράφοι, ο Έλληνας αρχιτέκτονας Θάνος Ν. Στασινόπουλος και ο Τούρκος δημοσιογράφος και συγγραφέας Uğur Oral, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της «Αμυμώνης» (Πανελλήνιος Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες), εκθέτουν από κοινού τις φωτογραφίες που τράβηξαν ο ένας απ’ τη χώρα του άλλου.

Η έκθεση άνοιξε χθες και θα διαρκέσει έως τις 7 Μαΐου, στην Αθήνα (loft gallery Booze Cooperativa, Κολοκοτρώνη 57), ενώ στη Σμύρνη θα διοργανωθεί (Sabancı Kültür Sarayında) από 5/5/14. Η έκθεση αποτελείται από 65 + 65 φωτογραφίες, που θα απεικονίζουν τις αλληλεπιδράσεις του ανθρώπου με το περιβάλλον, τη σχέση με τη φύση και τα συναισθήματά του. Τα έσοδα που θα προκύψουν από τις πωλήσεις των έργων, θα διατεθούν στο Σύλλογο «Αμυμώνη».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey