Οι εξ ανατολών... γείτονες

15/04/2014 - 17:01

Με ιδιωτικό αεροπλάνο μάς ήρθε απευθείας απ' την Πόλη ο βαθύπλουτος Τζαν Ελγκίζ, συνοδευόμενος απ' τη σύζυγό του, Σεβντά, και τις κόρες τους Αϊντά και Τζαντά.

Οι Κουλαξίζηδες στη γη των προγόνων τους

Με ιδιωτικό αεροπλάνο μάς ήρθε απευθείας απ' την Πόλη ο βαθύπλουτος Τζαν Ελγκίζ, συνοδευόμενος απ' τη σύζυγό του, Σεβντά, και τις κόρες τους Αϊντά και Τζαντά.

Ο Ελγκίζ είναι δισέγγονος (απ' την πλευρά της μητέρας του) του Χαλίμ Μπέη, πασίγνωστου Οθωμανού προύχοντα της Λέσβου, απ' την οικογένεια των Κουλαξίζηδων.

Οι απόγονοι των Κουλαξίζηδων επισκέφθηκαν χώρους και μνημεία που είναι συνδεδεμένα με την ιστορία των προγόνων τους και είχαν συνάντηση με το δήμαρχο, κατά την οποία ανέπτυξαν τους λόγους της επίσκεψής τους και την πρόθεσή τους να υπάρξει συνεργασία στο μέλλον μεταξύ της Δημοτικής μας Πινακοθήκης που στεγάζεται στο πατρογονικό σπίτι των Κουλαξίζηδων στη Μυτιλήνη, γνωστό ως αρχοντικό τού Χαλίμ Μπέη, και του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης «Elgiz» της Κωνσταντινούπολης, το οποίο ίδρυσαν και τους ανήκει.

Μαικήνες της τέχνης, το ζεύγος Ελγκίζ ξεκίνησε απ' το 1980 τη συλλογή έργων τέχνης Τούρκων και ξένων δημιουργών και το 2001 ίδρυσαν το Μουσείο «The Elgiz Museum of Contemporary Art», το πρώτο μουσείο μοντέρνας τέχνης στην Πόλη. Ο Ελγκίζ κατατάσσεται ως ο έβδομος πλουσιότερος άνθρωπος στην Τουρκία, σπούδασε αρχιτέκτονας και ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα.

Αργότερα ασχολήθηκε με τις κατασκευές, μάλιστα αυτός έκτισε στο εμπορικό κέντρο τού Λεβέντ Μασλάκ (το τουρκικό «Μανχάταν» όπως λένε) τον πρώτο ουρανοξύστη της Κωνσταντινούπολης. Είναι δεινός κολυμβητής, του αρέσουν τα σπορ αυτοκίνητα, αποφεύγει τη δημοσιότητα και γενικά σού δίνει την εντύπωση του σεμνού, καλλιεργημένου και καταδεκτικού πλούσιου.

Επισκέψεις Τούρκων στη Λέσβο

- Ομάδα από 45 δημοσιογράφους εξειδικευμένους στο αυτοκίνητο και τη μοτοσυκλέτα απ' την Κωνσταντινούπολη. Οι ρεπόρτερ αυτοί επιμελούνται την ύλη θεματικών περιοδικών ή τις σχετικές στήλες σε μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες, όπως η «Milliyet», η «Hürriyet» κ.ά.. Κατά την εδώ τριήμερη παραμονή τους συναντήθηκαν και ενημερώθηκαν απ' τον αντιπεριφερειάρχη Αντώνη Γιαννάκη, ενώ για την περιήγησή τους στο νησί φρόντισε το πρακτορείο Demre Tour απ' το Ακτσάι.

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή τους, οι Τούρκοι δημοσιογράφοι δήλωσαν ενθουσιασμένοι με το νησί και τις υποδομές του, με τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες διαδρομές που προσφέρουν, με εναλλασσόμενο τοπίο, στον εποχούμενο περιηγητή, και χαρακτήρισαν τη Λέσβο ως το πλέον προσιτό στην Πόλη ελληνικό νησί, όπου δε θα πλήξει ο επισκέπτης.

- Περισσότερα από 30 μέλη και οι φίλοι της νεοσύστατης ομάδας ερασιτεχνών φωτογράφων του Αϊβαλιού επισκέφθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο τη Μυτιλήνη, συναντήθηκαν με τα μέλη της δικής ΦΕΜ (Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης) και συζήτησαν για μελλοντικές συνεργασίες.

Την Κυριακή οι Αϊβαλιώτες ερασιτέχνες φωτογράφοι επισκέφθηκαν την Αγιάσο και χάρηκαν τις ομορφιές της λεσβιακής υπαίθρου.
- Ακόμη, το περασμένο Σάββατο αφίχθηκε μέσω Αϊβαλιού διακρατική ομάδα εμπειρογνωμόνων τής Ε.Ε., η οποία επισκέφθηκε τις πύλες εισόδου της Τουρκίας για να ελέγξει τις εκεί εγκαταστάσεις, τις υποδομές και τα συστήματα εφαρμογής ηλεκτρονικού ελέγχου Σένγκεν. Όπως φαίνεται, ωριμάζουν οι συνθήκες για κατάργηση της βίζας των Τούρκων πολιτών που θα επισκέπτονται τις χώρες τής Ε.Ε.. Ινσαλλάχ, που λένε και οι γείτονές μας.

Έκθεση για τον Ελ Γκρέκο στην Πόλη
Με τίτλο «Εικόνα και το πέραν Αυτής: Δομίνικος Θεοτοκόπουλος» παρουσιάζεται στη Σχολή Γαλατά, από τις 23 Απριλίου έως τις 15 Ιουνίου 2014, έκθεση που αφορά σε μια μελέτη στο έργο του, με αφορμή την ανακήρυξη του 2014 ως έτους «Δομήνικου Θεοτοκόπουλου» για τη συμπλήρωση 400 χρόνων από το θάνατο του μεγάλου Κρητικού ζωγράφου.

Η έκθεση «Εικόνα και το πέραν Αυτής: Δομίνικος Θεοτοκόπουλος» που περιλαμβάνει άγνωστες πτυχές του καλλιτεχνικού ιδιώματος του διάσημου ζωγράφου, γνωστού στο ευρύ κοινό με το όνομα Ελ Γκρέκο, επιχειρεί να αναδείξει μέσα από τις εικόνες που κατέχουν ένα βαθύ φιλοσοφικό νόημα και υπόσταση πέρα από τα όρια της απλής θρησκευτικής απεικόνισης, τον αθέατο δημιουργικό κόσμο της εικονογραφίας.

Την έκθεση διοργανώνει η Σχολή Γαλατά και υλοποιείται με τη στήριξη του προγράμματος Matra για τα ανθρώπινα δικαιώματα, του Ολλανδικού Προξενείου. Την ευθύνη για την έρευνα και επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης έχει η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Işık Εύα Σαρλάκ και η επιμέλεια ανήκει στην Hera Büyüktaşçıyan.

Καταρρέουν παμπάλαια μοναστήρια
Απέναντι από τη Σάμο και μετά τη Μυκάλη, εκτείνεται η λίμνη Ηράκλεια (Bafra). Στις όχθες της υψώνεται το όρος Λάτμος, σημαντικό βυζαντινό μοναστικό κέντρο, του οποίου διασώζονται εκκλησίες και καθολικά σε ερειπιώδη κατάσταση. Η περιοχή αυτή άκμασε μετά τον 6ο μ.Χ. αιώνα, οπότε κατοικήθηκε από διωγμένους απ' το Σινά στυλίτες μοναχούς και άρχισε σταδιακά να εγκαταλείπεται απ' το 12ο μ.Χ. αιώνα και μετά. Τελευταία, ένα μοναστήρι του 10ου αιώνα, «το μοναστήρι των 7 πύργων» (Yediler - Kellibara - Manastır) στο βουνό Αλτί-παρμάκ (Πενταδάκτυλο), κατέρρευσε απ' τις πρόσφατες ισχυρές βροχές. Ο σύλλογος προστασίας περιβάλλοντος (EKODOSD) του Κουσάντασι, προέβη σε διαμαρτυρίες στην υπηρεσία αρχαιοτήτων που εδρεύει στη Μούλα, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν προγράμματα αναστήλωσης ώστε να σωθούν τα χριστιανικά αυτά μνημεία.

Τελωνιακοί και Αστυνομικοί του Τσεσμέ στη Χίο
Ανταποκρινόμενοι σε πρόσκληση των συναδέλφων τους απ' τη Χίο, οι τελωνειακοί υπάλληλοι και οι αστυνομικοί ελέγχου διαβατηρίων τού Τσεσμέ επισκέφτηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο το νησί της μαστίχας. Εκεί τούς διέθεσε ο Δήμος ένα μίνι μπας και περιηγήθηκαν συνοδευόμενοι από Χιώτες συναδέλφους τους στο νότιο τμήμα του νησιού.

 

Πραγματοποίησαν επισκέψεις γνωριμίας στις αντίστοιχες υπηρεσίες του νησιού και το βράδυ διασκέδασαν μαζί με τους εργαζόμενους στο Τελωνείο Χίου. Η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Τουρισμού του Δήμου Χίου, Ρένα Δαμίγου, φρόντισε τα της φιλοξενίας των Τούρκων συνοριακών υπαλλήλων, οι οποίοι έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Τουριστική έκρηξη αναμένεται φέτος στο Κουσάντασι
Ο υπεύθυνος της εταιρείας Ege Port, που εκμεταλλεύεται το λιμάνι τού Κουσάντασι, παρουσίασε τα στοιχεία της θερινής περιόδου και κατά δήλωσή του αναμένεται «έκρηξη» των αφίξεων φέτος. Πέρυσι πραγματοποιήθηκαν 434 κατάπλοι κρουαζιερόπλοιων με 583 χιλ. επιβάτες. Φέτος αναμένονται 583 κατάπλοι με 620 χιλ. τουρίστες. Αν μάλιστα υπολογιστούν και οι αναμενόμενοι απ' τα λιμάνια της Σάμου τουρίστες, ο αριθμός αυτός θα φτάσει τα 720 χιλ. άτομα.

Πάσχα στην Κωνσταντινούπολη
Και φέτος με κέντρο το Φανάρι, όπου και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η ομογένεια της Πόλης θα εορτάσει με κατάνυξη και βυζαντινό τυπικό το Πάσχα. Μάλιστα οι ρωμαίικες κοινότητες της Χαλκηδόνας και του Μεγάλου Ρεύματος, με χρήματα που συγκέντρωσαν από εράνους, θα διανείμουν από 1.000 λίρες βοήθημα σε απόρους ομοεθνείς μας.

Σε όλες τις ακολουθίες της Μ. Εβδομάδας θα χοροστατεί ο ίδιος ο Πατριάρχης, ενώ τη Μ. Παρασκευή και στην αναστάσιμη λειτουργία θα τον πλαισιώνει η Ιερά Σύνοδος.

Όσοι τυχόν βρεθείτε εκεί το Πάσχα και θέλετε να αποφύγετε το συνωστισμό στο Φανάρι, μπορείτε να λειτουργηθείτε τη Μ. Παρασκευή στην εκκλησία της Αγίας Τριάδος στο Τακσίμ, ή στην Παναγία της Πριγκήπου, που είναι η μόνη ρωμαίικη ενορία που, αναβιώνοντας απ' το 2004 το έθιμο, πραγματοποιεί περιφορά Επιταφίου.

Αναστάσιμη λειτουργία τελείται και στις 83 ορθόδοξες εκκλησιές της Πόλης, μάλιστα σ' αυτές στις όχθες του Βοσπόρου συρρέουν και πολλοί Τούρκοι. Η Κωνσταντινούπολη κατατάσσεται και φέτος ως ο πέμπτος δημοφιλής προορισμός για τις πασχαλινές αποδράσεις και αναμένεται να φιλοξενήσει πολλούς Έλληνες τουρίστες, ιδιαίτερα απ' τη βόρειο Ελλάδα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey