Οι εξ ανατολών... γείτονες

11/03/2014 - 15:00

Σε φρενήρη ρυθμό, λόγω των δημοτικών εκλογών στις 30 Μαρτίου, βρίσκεται απ’ άκρο σ’ άκρο όλη η Τουρκία. Οι εκλογές χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα κρίσιμες και έχουν περισσότερο από ποτέ άλλοτε πολιτική σημασία.

Λίγες μέρες πριν τις δημοτικές εκλογές 

30 Μαρτίου και οι γείτονες ψηφίζουν!

Σε φρενήρη ρυθμό, λόγω των δημοτικών εκλογών στις 30 Μαρτίου, βρίσκεται απ’ άκρο σ’ άκρο όλη η Τουρκία. Οι εκλογές χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα κρίσιμες και έχουν περισσότερο από ποτέ άλλοτε πολιτική σημασία, καθόσον τον Αύγουστο θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές, με εκλογή προέδρου απευθείας απ’ το Λαό, ενώ το 2015 (κανονικά) θα γίνουν οι γενικές εκλογές.

Έτσι οι δημοτικές εκλογές θα λειτουργήσουν ως δημοψήφισμα που θα κρίνει το μέλλον της Τουρκίας αλλά και του Ερντογάν, που αναμένεται να διεκδικήσει την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Το ΑΚΡ εξακολουθεί στις δημοσκοπήσεις να καταλαμβάνει την πρώτη θέση, αλλά με «ψαλιδισμένα» τα ποσοστά του και «κουρασμένους» απ’ τα συνεχή σκάνδαλα και την ενδοϊσλαμική αντιπαράθεση τους οπαδούς του. Η κεμαλική αντιπολίτευση CHP δείχνει σταθερή και με ανοδικές τάσεις στις δημοσκοπήσεις. Η Πόλη και η Άγκυρα, οι μεγαλύτεροι δήμοι της χώρας, προπύργια των ισλαμιστών, απειλούνται πλέον σοβαρά.

Επιπλέον, η προχθεσινή αποφυλάκιση του πρώην αρχηγού Ιλκέρ Μπαϊμπούρ, που δικαιωμένος πλέον και καθώς όλα δείχνουν διεκδικητής (από το CHP) κι αυτός της Προεδρίας, δημιουργεί ακόμη έναν πονοκέφαλο στο κυβερνών κόμμα. Όμως και στην αντιπολίτευση δε λείπουν οι ενδοπαραταξιακές αντιπαραθέσεις, με τους «αντάρτες» στις δημοτικές εκλογές. Στο Κονάκ της Σμύρνης (τον κεντρικό και σημαντικότερο υποδήμο της μεγαλούπολης), ο μέχρι τώρα δήμαρχος Hakan Tartan (που δεν πήρε χρίσμα), κατεβαίνει ως υποψήφιος του DSP (μικρού κόμματος που είχε ιδρύσει ο Ετσεβίτ) και πάει πολύ καλά στις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις.

Στο Κονάκ, το CHP υποστηρίζει ως δήμαρχο μια δυναμική γυναίκα, τη Sema Pekdaş, με πλούσια κοινωνική και ανθρωπιστική δράση και ως τώρα πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Σμύρνης. Κόντρα στους κεμαλιστές, ως «αντάρτες» κατεβαίνουν με τη σημαία τού DSP στο Αλίαγα ο Hakkı Ülkü παλαιότερος δήμαρχος και βουλευτής τού CHP, στο Αϊβαλί ο Mesut Ergin και στο Δικελί ο Yusuf Altıparmak, διάδοχος του Οσμάν Οσγκιουβέν, όλοι τους δυσαρεστημένοι από τις επιλογές του κόμματός τους.

Τα δημοτικά στο γειτονικό μας Αϊβαλί

Στο γειτονικό μας Αϊβαλί, το αξίωμα του δήμαρχου διεκδικούν, υποστηριζόμενοι απ’ τα αντίστοιχα πολιτικά κόμματα, οι παρακάτω:

Από το κυβερνών κόμμα (ΑKP) Hakan Kayaalp, από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, CHP) Rahmi Gençer, από το Εθνικιστικό Κόμμα (MHP) Mehmet Siray, απ’ το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP) Cemil Tosunoğlu, απ’ το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SP) İsmet Örs, απ’ το Εργατικό Κόμμα (İşçi Partisi) Deniz Arbak, απ’ το Δημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (DSP) Mesut Ergin. Χωρίς να υποστηρίζεται από κόμμα, Orhan Ayvalık.

Η δύναμη των κυριότερων κομμάτων στις τελευταίες (2011) εθνικές εκλογές στη περιοχή του Αϊβαλιού είχε ως εξής: CHP: 52%, MHP: 27% και AKΡ: 15%. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το CHP βρίσκεται σε άνοδο, εκτιμάται ότι ο υποψήφιός του Ραχμί Γκεντσέρ, ως προσφάτως πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αϊβαλιού, που προέρχεται απ’ το Εθνικιστικό Κόμμα και υποστηρίζεται από τις οικογένειες των εκατομμυριούχων (Κοτς, Σαμπανζί, Μπόινερ κ.ά.) που επενδύουν στην περιοχή, θα είναι ο νικητής των εκλογών.

Βεβαίως έχει να αντιμετωπίσει τον υποψήφιο του εθνικιστικού κόμματος, Μεχμέτ Σιράι, που είναι δημοφιλής και παλιός διεκδικητής της δημαρχίας, αν κρίνει κιόλας κανείς απ’ την τεράστια συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Αϊβαλί την περασμένη βδομάδα, όταν το επισκέφθηκε ο αρχηγός τού ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Υπολογίσιμος αντίπαλος επίσης θεωρείται και ο Μεσούτ Εργκίν, ως τώρα δήμαρχος στο Κουτσούκ-κιόι (το Γενιτσαροχώρι πριν το 1922), δυσαρεστημένο στέλεχος του CHP που διαφοροποιήθηκε και συνεργάζεται πλέον με DSP, όπως και πολλά άλλα στελέχη προσκείμενα στον τωρινό δήμαρχο, Χασάν Μπουλέντ Τουρκοζέν, διαμαρτυρόμενοι για την απονομή του χρίσματος στο Ραχμί Γκεντσέρ. Ίδωμεν λοιπόν στις 30 του Μάρτη!

 

 

Προς ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης με Φώκαια

Στελέχη του Οργανισμού Θαλάσσιων Μεταφορών του Δήμου της Σμύρνης İzdeniz A. επισκέφθηκαν την περασμένη βδομάδα τη Φώκαια και πραγματοποίησαν έλεγχο της καταλληλότητας των εκεί λιμενικών εγκαταστάσεων, ώστε να δρομολογήσει πριν την έλευση του καλοκαιριού ταχύπλοο τύπου καταμαράν. 

Όπως ανακοινώθηκε, το ταχύπλοο θα συνδέει Σμύρνη με Φώκαια και στη συνέχεια τη Μυτιλήνη, με χρόνο ταξιδιού μόνο μία ώρα! Το πλοίο αυτό θα προσεγγίζει τη Σμύρνη στις αποβάθρες τού Μποστανλί, του Καρσίγιακά (Κορδελιό) και του κέντρου Κονάκ. Η εταιρεία İzdeniz είχε παραγγείλει τη ναυπήγηση 15 τέτοιων ευέλικτων σύγχρονων πλοίων στα ναυπηγεία της Γιάλοβα, που κατασκευάστηκαν ήδη και άρχισε η παράδοσή τους.

Είναι κατασκευασμένα από πολυεστέρα, αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες και ανοιχτά μπρος- πίσω, για γρήγορες μετεπιβιβάσεις. Απ’ τα 15 πλοία που παραγγέλθηκαν, τα 13 θα εξυπηρετούν ως «θαλάσσια λεωφορεία» συνδέσεις εντός της Σμύρνης και τα άλλα δύο τη σύνδεση με Βουρλά, Φώκαια, Μυτιλήνη, καθώς και λιμάνια στη χερσόνησο της Ερυθραίας (Καράμπουρουν). Εφόσον τηρηθούν οι εξαγγελίες τής İzdeniz A., θα είναι η πρώτη φορά που η Μυτιλήνη θα συνδεθεί απευθείας με τα λιμάνια της Σμύρνης και μάλιστα με εξαιρετικά περιορισμένο χρόνο ταξιδιού, γεγονός που οπωσδήποτε θα συμβάλει την αύξηση της τουριστικής κίνησης απ’ την μεγαλούπολη των 3,5 εκατ. κατοίκων, προς το νησί μας.

 

Σπουδαία αλιεύματα απέναντι

Την περασμένη βδομάδα, 10 τράτες στον κόλπο του Αδραμυττίου βγήκαν να ψαρέψουν παλαμίδες και γουφάρια, έπεσαν πάνω σε κοπάδια από γαύρους (χαμψί) και ξεχείλισαν τα δίχτυα τους με 130 τόνους αλιεύματα! Οι τοπικές αγορές δεν μπόρεσαν να απορροφήσουν τόσο μεγάλη ποσότητα και στο τέλος το μοίρασαν δωρεάν.

Στη λιμνοθάλασσα της Νίκαιας (Ισνίκ) ψάρεψαν ένα δίμετρο γατόψαρο, βάρους 87 κιλών, που πουλήθηκε σε εστιατόριο της Προύσας προς 2.200 λίρες! Το πιο εντυπωσιακό όμως αλίευμα της περασμένης βδομάδας ήταν ένα τεράστιο σαλαχοειδές (βάτος - τριγώνα) που ψάρεψαν στη θάλασσα του Μαρμαρά.

Το ψάρι μεταφέρθηκε με γερανό στην Πόλη, στο Ινστιτούτο Θαλάσσιων Ερευνών, καθόσον το μέγεθός του (3,12 μέτρα μήκος και 320 κιλά βάρος) αποτελεί φαινόμενο για το είδος του. Μεζέδες που θα κάνουν οι επιστήμονες!

 

Το Ζωγράφειο της Πόλης τιμά το Γιώργο Σεφέρη

«Από τη Σμύρνη στην Πόλη» είναι ο τίτλος του μαθητικού συνεδρίου που διοργανώνουν, από 20 έως 23 Μαρτίου, το Ζωγράφειο Λύκειο και τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Οι μαθητές με την υποστήριξη πανεπιστημιακών, λογοτεχνών, ηθοποιών και δημοσιογράφων, μελετούν και προσεγγίζουν τη ζωή και το έργο του νομπελίστα ποιητή Γιώργου Σεφέρη. Στο Συνέδριο συμμετέχουν 15 σχολεία (δημόσια και ιδιωτικά) από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, τα Χανιά, το Βόλο, τη Λευκωσία και την Πόλη και περισσότεροι από 150 μαθητές.

Στις 21 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη θα απαγγείλουν εκλεκτοί εκπρόσωποι των Γραμμάτων και της Τέχνης σε έξι γλώσσες (ελληνικά, τουρκικά, αγγλικά, γαλλικά, ρωσικά και αρμενικά), μεταξύ άλλων και δύο σημαντικές Ελληνίδες ηθοποιοί, η Μαρίνα Ψάλτη και η Κατερίνα Λέχου.

 

Χοροί απ’ τις δύο πλευρές του Αιγαίου

Στις 27 Μαρτίου το Πανεπιστήμιο Αιγαίου της Σμύρνης με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού (Ege Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı) διοργανώνει στο campus του Πανεπιστημίου στον Μπουρνόβα της Σμύρνης συνάντηση χορευτικών σχημάτων, για να αναδειχθούν οι σκοποί και οι χοροί του αρχιπελάγους, με έμφαση στο ζεϊμπέκικο (Ege Zeybek).

Από τη Λέσβο κλήθηκαν και θα συμμετάσχουν το χορευτικό του Πανεπιστημίου μας «Ορφέας», με χοροδιδάσκαλο τον Αργύρη Χατζημαλλή, και οι χορευτές του «Αρίονα» Μυτιλήνης. Επίσης το νεανικό χορευτικό συγκρότημα του Παγγεραγωτικού Συλλόγου, με χοροδιδάσκαλο το Βασίλη Αγκοπιάν, κλήθηκε και θα συμμετάσχει στο Νεανικό Φεστιβάλ του Δήμου Περγάμου (21 με 23 Απριλίου 2014). Μπράβο στους χορευτές μας!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey