Οι εξ ανατολών... γείτονες

31/12/2013 - 15:05

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ο ελληνικός τουρισμός έχει ξεπεράσει τα 17 εκατομμύρια αφίξεων ξένων σε ετήσια βάση, για πρώτη φορά, χωρίς καν να χρειάζεται να περιμένουμε να τελειώσει το 2013. Ο αριθμός των αφίξεων από το εξωτερικό αυξήθηκε κατά 15,5% κατά τους πρώτους 10 μήνες του έτους, από την ίδια περίοδο του 2012, για να φτάσει τα 17,08 εκατομμύρια.

Στα ύψη η τουριστική κίνηση από την Τουρκία προς την Ελλάδα
Να επιβεβαιώσουμε τη φήμη της Λέσβου

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ο ελληνικός τουρισμός έχει ξεπεράσει τα 17 εκατομμύρια αφίξεων ξένων σε ετήσια βάση, για πρώτη φορά, χωρίς καν να χρειάζεται να περιμένουμε να τελειώσει το 2013. Ο αριθμός των αφίξεων από το εξωτερικό αυξήθηκε κατά 15,5% κατά τους πρώτους 10 μήνες του έτους, από την ίδια περίοδο του 2012, για να φτάσει τα 17,08 εκατομμύρια.

Η ειδοποιός διαφορά της φετινής χρονιάς σε σχέση με παλαιότερες είναι η επιβεβαίωση της αυξημένης κίνησης από τη Ρωσία και την Τουρκία. Οι πρώτοι υπολογίζεται ότι έφτασαν το 1,2 εκατομμύριο αφίξεων και οι γείτονες τις 800.000, από 450.000 που ήταν πέρσι.

Οι Τούρκοι επισκέπτες επέλεξαν κυρίως τη βόρεια Ελλάδα (Θράκη, Καβάλα, Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη, όπου κατά παράδοση επισκέπτονται το Μουσείο Κεμάλ Ατατούρκ), αλλά και τα νησιά του Αιγαίου που συνδέονται ακτοπλοϊκά με τα απέναντι λιμάνια της Μ. Ασίας, όπως είναι και το νησί μας. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πλοιοκτήτης Ε. Ζαλέ, μέσα στο 2013 μόνο η εταιρεία του μετέφερε απ’ το Αϊβαλί στη Μυτιλήνη πολλές χιλιάδες επισκεπτών, εκτιμώντας ότι το 2014 θα σημειωθεί έκρηξη στις αφίξεις από Τουρκία στη Λέσβο. Ήδη μάλιστα, όπως είπε, έχει ξεκινήσει τον εκσυγχρονισμό των δύο πλοιαρίων του, ενώ βρίσκεται σε διαπραγμάτευση για αγορά νέου, ταχύτερου, ώστε να περιοριστεί σε μία μόνο ώρα η διάρκεια του ταξιδιού μεταξύ Μυτιλήνης - Αϊβαλιού. Ανάλογα, λένε, προετοιμάζεται και η TurYol, που εκτελεί δρομολόγια στη γραμμή.

Η ροή των επισκέψεων από Τουρκία συνεχίζεται και εκτός σαιζόν, οπότε βοηθούν οι αργίες, όπως αυτές τις ημέρες που ήρθαν στο νησί αρκετοί Τούρκοι τουρίστες. Η απόφαση για συμμετοχή, εξάλλου, των τουριστικών φορέων της Λέσβου στη διεθνή έκθεση τουρισμού της Πόλης East Mediterranean International Tourism and Travel Exhibition (EMITT) στις 30 Ιανουαρίου, 1η και 2α Φεβρουαρίου), σε ένα μήνα δηλαδή από σήμερα, αναμένεται να βοηθήσει στην κατεύθυνση πληρέστερης προβολής της Λέσβου στην τουρκική τουριστική αγορά.

Το νησί μας στην Κωνσταντινούπολη, μολονότι δεν είναι τόσο γνωστό όσο π.χ. η Ρόδος, η Μύκονος ή η Σαντορίνη, θεωρείται ενδιαφέρων τουριστικός προορισμός χάρη στην ποικιλία του φυσικού περιβάλλοντος, την αισθητική της δόμησής του, το ούζο και το φαγητό, που οι Τούρκοι ακόμη θεωρούν προσιτό και ποιοτικό. Ας φροντίσουμε όλοι να επιβεβαιώσουμε τη φήμη και να τη διευρύνουμε, κυρίως δε να τη διατηρήσουμε.




Ένταση απ’ τις εξελίξεις στη δημαρχία του Αϊβαλιού

Η απόφαση του ρεπουμπλικανικού κόμματος της αντιπολίτευσης (CHP) να υποστηρίξει στις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου το Ραχμί Γκεντσέρ, έως τώρα πρόεδρο του Επιμελητηρίου, αντί του σημερινού δημάρχου Χασάν Μπουλέντ Τουρκοζέν, δημιούργησε εσωκομματική ένταση και πικρία. Ο σημερινός δήμαρχος, η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων, αλλά και πάνω από 300 φίλοι και συνεργάτες του υπέβαλαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας τις παραιτήσεις τους από μέλη του κόμματος.

Ο αποχωρών δήμαρχος συμπλήρωσε δύο πενταετίες στο αξίωμα και κατά τις θητείες του δημιούργησε πολλές υποδομές στην πόλη, σεβόμενος παράλληλα την ιστορική φυσιογνωμία της τουλάχιστον στο παραδοσιακό κέντρο. Ακόμη, σε σχέση με τους προκατόχους του υποστήριξε το άνοιγμα των σχέσεων με τη γειτονική πόλη της Μυτιλήνης. Θεωρείται πολιτικός χαμηλού προφίλ, αποφεύγει την προβολή και τις δημόσιες σχέσεις και όπως λένε ζει με την οικογένειά του σε μικρό νοικιασμένο διαμέρισμα.

Ο υποψήφιος που πήρε το χρίσμα, ο κοσμοπολίτης Ραχμί, κατάγεται από πλούσια οικογένεια ελαιοκτηματιών και εμπόρων λαδιού. Έως προσφάτως συγκαταλεγόταν στους συμπαθούντες το ΜΗΡ (εθνικιστικό κόμμα), μετεπήδησε όμως στο CHP, που είναι το ισχυρότερο κόμμα στην περιοχή, για να διεκδικήσει τη δημαρχία. Ως πρόεδρος του Επιμελητηρίου ανέπτυξε πολλές σχέσεις με τους Έλληνες νησιώτες ομολόγους του, έχει επισκεφθεί πολλές φορές τη Μυτιλήνη και διατηρεί άριστες σχέσεις με εκατομμυριούχους (Μπόινερ, Κοτς κ.ά.) που επενδύουν στην περιοχή.

Οι πολίτες του Αϊβαλιού αναγνωρίζουν το έργο που επιτέλεσε ο απερχόμενος δήμαρχος, κατανοούν την εύλογη πικρία του ίδιου και των συνεργατών του από το κόμμα τους, το CHP, ωστόσο οι δύο θητείες που υπηρέτησε τη δημαρχία, αλλά και το πολιτικό κλίμα των ημερών που απαιτεί συσπειρωμένο το κόμμα της αντιπολίτευσης, δε φαίνεται να τον αβαντάρουν για να ελπίζει σε αλλαγές της τελευταίας στιγμής.


Ο υποψήφιος δήμαρχος του CHP στο Αϊβαλί, Ραχμί Γκεντσέρ

Και φεστιβάλ γαύρου στο Ακτσάι

Το «χαμσί», η δικιά μας αντζούγια-γαύρος, είναι το κυριότερο αλίευμα της Μαύρης Θάλασσας και από εκεί διανέμεται σ’ όλη την Τουρκία, αποτελεί δε το πιο προσιτό στην τιμή ψάρι για κάθε οικογένεια. Μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους· ακόμη και… ομελέτα με γαύρο φτιάχνουν στην Τραπεζούντα. Στο Ακτσάι, το επίνειο του Αδραμυττιού, τα τελευταία χρόνια τέτοια εποχή διοργανώνεται γιορτή για το γαύρο (edilecek.akçay), όπου συρρέει κόσμος απ’ όλα τα χωριά του Αδραμυττινού Κόλπου. Το φετινό φεστιβάλ έγινε την περασμένη Κυριακή 29 Δεκεμβρίου. Στήθηκαν υπαίθριες ψησταριές και πυροστιές με τεράστια τηγάνια, όπου μαγειρεύτηκαν έξι τόνοι γαύρου, που διανεμήθηκε στους συμμετέχοντες στη γιορτή. Φιλαρμονικές και τσιγγάνικες μπάντες έδιναν το χρώμα του πανηγυριού. Γαύρος… και θεάματα!




«Christmas Party 2013» στο Κουσάντασι

Ανοιχτή γιορτή ανήμερα τα Χριστούγεννα διοργάνωσαν στο Κουσάντασι οι ξένοι που ζουν μόνιμα στην περιοχή. Η γιορτή έγινε στην πλατεία της μαρίνας, όπου προσέφεραν ζεστό κρασί και κοτόπουλο με ρύζι και διένειμαν δώρα (ρούχα και παιχνίδια) σε όλα τα παιδιά. Επικράτησε ενθουσιασμός μεταξύ των ξένων, αλλά και ντόπιων, κατοίκων της πόλης, αφού πρώτη φορά τέτοιου είδους γιορτή έγινε στο Κουσάντασι. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε στην αγγλική και τουρκική γλώσσα θεατρική παράσταση, από 14 παιδιά αλλοδαπών που ζουν μόνιμα στην πόλη.

«Παρ’ όλο που η Τουρκία είναι μουσουλμανική χώρα, προσπαθούμε να βοηθούμε τους ξένους που αγόρασαν ή νοίκιασαν εδώ σπίτια και επέλεξαν την πόλη μας για να ζήσουν. Σεβόμαστε τις παραδόσεις τους και τους αγκαλιάζουμε όπως όλους τους άλλους συμπολίτες μας», είπε δήμαρχος του Κουσάντασι.


Κόκκινα εσώρουχα για την Πρωτοχρονιά

Παγκοσμίως το κόκκινο χρώμα θεωρείται το χρώμα της χαράς και βέβαια το χρώμα των Χριστουγέννων. Στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια η μόδα των κόκκινων εσωρούχων έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Ιδιαίτερα οι γυναίκες θεωρούν γούρι να φορούν την Πρωτοχρονιά (Yılbaşı) κόκκινα εσώρουχα (Kırmızı çamaşır) για να καλωσορίσουν τον καινούργιο χρόνο και να τους φέρει τύχη! Τη συνήθεια αυτή εκμεταλλεύεται δεόντως το εμπόριο, αφού παντού στην Τουρκία τα καταστήματα, αλλά και τα υπαίθρια παζάρια, τούτες τις ημέρες έχουν κατακλυσθεί από κάθε λογής κόκκινα εσώρουχα. Το έθιμο τηρείται απ’ όλες τις γυναίκες, μικρής και μεγάλης ηλικίας, θρησκευόμενες και μη, πλούσιες και φτωχές! Γι’ αυτό, αν έχετε Τούρκους φίλους και θέλετε να τους ευχαριστήσετε, χαρίστε τους κόκκινο εσώρουχο. Θα το εκτιμήσουν πολύ!




Η γειτονιά στο Δίκτυο Γεωπάρκων

Κατά την πρόσφατή του επίσκεψη στη Μαγνησία (Μanisa) ο Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε το Γεωπάρκο της Κούλας και δέχθηκε ως δώρο από το δήμαρχο, Selim Aşkın, το δίπλωμα για την ένταξή του στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων. Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι πολύ σημαντικό ρόλο στην ένταξη του Γεωπάρκου της Κούλας στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων έπαιξε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου Λέσβου και προσωπικά ο διευθυντής του, Νίκος Ζούρος, που παρείχαν στους γείτονες επιστήμονες πληροφορίες και προπάντων επιστημονική τεχνογνωσία!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey