Οι εξ ανατολών... γείτονες

17/12/2013 - 14:48

Την περασμένη βδομάδα άλλοι τρεις μετανάστες, δύο γυναίκες κι ένα μικρό παιδί, έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα, στην προσπάθειά τους να περάσουν λαθραία απ’ τα Αλάτσατα στη Χίο.

Το δράμα των Σύριων προσφύγων στην Τουρκία

Την περασμένη βδομάδα άλλοι τρεις μετανάστες, δύο γυναίκες κι ένα μικρό παιδί, έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα, στην προσπάθειά τους να περάσουν λαθραία απ’ τα Αλάτσατα στη Χίο. Περίπου ένα εκατομμύριο Σύριοι πρόσφυγες αναμένεται μέχρι το τέλος του χρόνου να περάσουν τα σύνορα με την Τουρκία. Οι Τουρκικές Αρχές φτάνουν σιγά - σιγά στα όριά τους, σχολιάζει η «Deutsche Welle».

Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως μόνο στην ευρύτερη περιοχή του Γκαζίαντέπ (ΝΑ Τουρκία, κοντά στα σύνορα με Συρία) υπάρχουν σήμερα γύρω στις 400.000 προσφύγων! Ένα από τα κέντρα προσφύγων στην περιοχή είναι και το «Νιζίπ 1», που άρχισε να λειτουργεί πριν από 16 μήνες. Έχει κατασκευαστεί για 8.000 πρόσφυγες, ενώ σήμερα φιλοξενούνται εκεί πάνω από 12.000. Πολλοί πρόσφυγες διαμένουν στη Συρία, περνούν όμως τακτικά τα σύνορα για να επισκεφθούν ένα γιατρό, μια και το σύστημα υγείας στη χώρα τους έχει καταρρεύσει. Μέχρι προσφάτως οι διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις είχαν άδεια δραστηριοποίησης διασυνοριακά, όχι όμως στην ίδια την Τουρκία.

«Μόλις πριν από μερικές εβδομάδες ζήτησαν τη στήριξή μας», λέει Γερμανίδα εθελόντρια, που θεωρεί την τουρκική κυβέρνηση υπεύθυνη για αυτή την κατάσταση. 11 διεθνείς οργανισμοί έλαβαν το Νοέμβριο τη σχετική άδεια από τις Αρχές. Λόγω του χειμώνα στην περιοχή, η συμβολή των ανθρωπιστικών οργανώσεων θεωρείται καθοριστική, διότι πολλοί πρόσφυγες που δε βρίσκουν θέση στα κέντρα υποδοχής και δεν έχουν χρήματα, κοιμούνται σε δημόσιους χώρους, όπως πάρκα και εγκαταλελειμμένα τεμένη. Κάποιοι απ’ αυτούς βρίσκουν πρόχειρες δουλειές για να βιοποριστούν και βέβαια πέφτουν θύματα της «μαύρης εργασίας». Άλλοι, απογοητευμένοι ότι σύντομα θα ειρηνεύσει η χώρα τους, αναζητούν καλύτερη τύχη επιχειρώντας διασχίζοντας την Τουρκία να περάσουν στη Δύση, και συχνά πέφτουν θύματα των δουλεμπόρων και των καιρικών συνθηκών.




Το Διεθνές Ελληνικό Θέατρο στην Πόλη

Το ΔΕΘ ιδρύθηκε στην Αθήνα το 2010 από το Γιάννη Σιμωνίδη και τη Στεφανία Ξυδιά, ως αδελφός οργανισμός του Ελληνικού Θεάτρου Νέας Υόρκης. Συνεχίζοντας την παράδοση του ΕΘΝΥ, το Διεθνές Ελληνικό Θέατρο αποσκοπεί να φέρει καλλιτέχνες και έργα του ελληνικού θεάτρου και λογοτεχνίας εκτός των εθνικών συνόρων και του παραδοσιακού θεατρικού χώρου, σε σχολεία, πανεπιστήμια, φεστιβάλ κ.ά. δημόσιους χώρους ανά τον κόσμο.

Σ’ αυτό το πλαίσιο σήμερα θα δώσουν την παράσταση «Σωκράτης Τώρα» στη Σχολή Γαλατά, με πρωταγωνιστή το βραβευμένο με ΕΜΜΥ ηθοποιό Γιάννη Σιμωνίδη. Μία ακόμα παράσταση στα αγγλικά με τουρκικούς υπέρτιτλους θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Koç αύριο βράδυ.


Αναστηλώθηκε από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους!

Με αναμμένα κεριά και θυμίαμα, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι παρέστησαν μαζί στα εγκαίνια του ανακαινισμένου ναού στο κατεχόμενο Τραχώνι Κυθρέας, στη βόρεια Κύπρο, όπου έγινε η τελετή παράδοσης των εργασιών αναστήλωσης. Με ευλάβεια, οι εκτοπισμένοι από το Τραχώνι, αλλά και πολλοί Τουρκοκύπριοι, προσκύνησαν τη φορητή εικόνα της ένθρονης Θεοτόκου, αντίγραφο εκείνης τού 1670, έργου του ιερογράφου μοναχού Ιωαννίκιου.

Στην τελετή παρευρέθηκαν πρέσβεις και εκπρόσωποι πρεσβειών τής Ε.Ε. στην Κύπρο, η επικεφαλής της ομάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υλοποίηση του Προγράμματος Βοήθειας, Αλεσάντρα Βίζερ, και η διευθύντρια Προγράμματος Ανάπτυξης του ΟΗΕ, Τιζιάνα Ζενάρο. Οι εργασίες ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2013 και ολοκληρώθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο, χρηματοδοτήθηκαν δε εξ ολοκλήρου από την Ε.Ε., με το ποσό των 130 χιλ. ευρώ.




Απομακρύνθηκαν δύο γυμνά αγάλματα από πανεπιστήμιο

Δύο γυμνά αγάλματα, ενός άνδρα και μίας γυναίκας, που στόλιζαν τα τελευταία 30 χρόνια τη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Γκαζί της Άγκυρας, απομακρύνθηκαν με απόφαση της διοίκησης. Πρόκειται για έργα του Αυστριακού γλύπτη Χέινριχ Κρίπελ, για τα οποία υπάρχουν ισχυρισμοί ότι εστάλησαν σε μουσείο ή σε αποθήκη. Ο Τύπος αναφέρει ότι ο ζωγράφος Οντέρ Αϊντίν υποστηρίζει πως οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης επιδεικνύουν μια «προσέγγιση α λα Ταλιμπάν», ενώ ο γλύπτης Μεχμέτ Άκσοϊ σχολιάζει ότι η κυβέρνηση βλέπει τα αγάλματα ως απειλή. «Απομακρύνθηκαν γιατί ο πρωθυπουργός έχει φοβία με τα αγάλματα»!


Εκδήλωση για οικονομική συνεργασία Ελλάδας - Τουρκίας

Το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013, στο πλαίσιο του φετινού Συνεδρίου Money Show, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση από το Ελληνοτουρκικό Επιμελητήριο (ΕΤΕΕ) στο ξενοδοχείο «Hilton» της Αθήνας. Το θέμα της εκδήλωσης αφορά στις δυνατότητες οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Οι ομιλητές τού πάνελ θα είναι οι Παναγιώτης Κουτσίκος (πρόεδρος ΕΤΕΕ), Ξενοφών Βεργίνης (αντιπρόεδρος ΕΤΕΕ, Επιχειρηματίας, διοικητής ΟΓΑ), Γεώργιος Καλαμωτουσάκης (γενικός γραμματέας ΕΤΕΕ, τραπεζίτης), Παναγιώτης Μαμαλής (μέλος Δ.Σ. ΕΤΕΕ, καθηγητής Λεόντειου Λυκείου), Arif Nazmi (δικηγόρος στην Κωνσταντινούπολη) και ο δικός μας Θράσος Καλογρίδης (πρόεδρος Επιμελητηρίου Λέσβου, Μέλος Δ.Σ. ΕΤΕΕ).

 

Χριστουγεννιάτικες προσφορές στα «Kipa»

Παρ’ όλο που η Τουρκία είναι μουσουλμανική χώρα, το κλίμα των Χριστουγέννων κατακλύζει την αγορά, αλλά και δημιουργεί νέες δυτικότροπες συνήθειες στους πολίτες, τουλάχιστον των αστικών περιοχών. Με Άι-Βασίληδες και χριστουγεννιάτικα δέντρα έχουν στολιστεί ήδη βιτρίνες καταστημάτων αλλά και σπίτια, ιδιαίτερα στην Πόλη και τη Σμύρνη. Στο «πνεύμα των Χριστουγέννων» κινούνται και τα πολυκαταστήματα «Kipa». Από 20 Δεκεμβρίου θα προσφέρονται με 50% έκπτωση τρόφιμα, ρούχα, παιχνίδια και απορρυπαντικά, ενώ από 27 με 30 Δεκεμβρίου θα ισχύουν 30% εκπτώσεις και στα καλλυντικά…. για να βρει καλλωπισμένες τις Τουρκάλες ο νέος χρόνος! Ακόμη, προσφέρουν με έκπτωση 20% γαλοπούλα έτοιμη ψημένη (!) και με αγορές πάνω από 150 λίρες, θα δίνεται δώρο και ένα πρωτοχρονιάτικο λαχείο! Αυτό θα πει ενθάρρυνση του καταναλωτισμού αξιοποιώντας «ξένα» ήθη και έθιμα!


Επιλογή υποψήφιων δημάρχων

Μολονότι απέμεινε ένα μόλις τρίμηνο απ’ τις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου, η διαδικασία επιλογής των υποψήφιων δημάρχων στις περισσότερες πόλεις δεν έχει περατωθεί. Το ΑΚ Parti του πρωθυπουργού Ερντογάν ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα τους πρώτους υποψηφίους του στις 21 μεγάλες πόλεις της χώρας, μεταξύ των οποίων είναι και ο Edip Uğur στο Μπαλίκεσίρ. Σε ό,τι αφορά στη «γειτονιά μας», το ισχυρό στην περιοχή κεμαλικό κόμμα της αντιπολίτευσης (CHP) μέχρι τώρα έχει ανακοινώσει υποψήφιους δημάρχους μόνο στο Αδραμύττι, τον Καμίλ Σάκα, νυν δήμαρχο του Γκιούρε, και στην Μπουρχάνια, το σημερινό δήμαρχο Φικρέτ Άκοβα. Πονοκέφαλο για το CHP φαίνεται ότι αποτελεί το Αϊβαλί, όπου υπάρχει συνωστισμός υποψηφίων οι οποίοι διεκδικούν το χρίσμα, γι’ αυτό ανακοίνωσε ότι διενεργεί δημοσκόπηση για να μετρήσει και τη βούληση της κοινής γνώμης.

Επικρατέστεροι πάντως θεωρούνται ο σημερινός δήμαρχος, Χασάν Μπουλέντ Τουρκοζέν, που διανύει ήδη τη δεύτερη θητεία του, και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Ραχμί Γκενσέρ. Απ’ την επικαιρότητα της περασμένης βδομάδας σε ό,τι αφορά στην προβολή των υποψηφίων, ξεχωρίζει το άμεσο ενδιαφέρον του δημάρχου προς τους μοναχικούς ηλικιωμένους της πόλης, για τους οποίους φρόντισε να εξασφαλίσει ζεστό κατάλυμα αυτές τις παγωμένες ημέρες, όπου τους προσφέρεται φαγητό και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ο Ραχμί προβλήθηκε ιδιαίτερα απ τα Μ.Μ.Ε., με τη συνέντευξή του στο ευρείας κυκλοφορίας περιοδικό «Finans Dűnyası», στο τελευταίο τεύχος του οποίου επικεντρώνεται στο ζήτημα του ελαιολάδου, που είναι και το κύριο παραγόμενο προϊόν της περιοχής.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey