Οι εξ ανατολών... γείτονες

10/12/2013 - 15:37

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος λάμπρυνε και φέτος με την παρουσία του στα Μύρα της αρχαίας Λυκίας τον εορτασμό του Αγίου Νικολάου, του προστάτη των θαλασσινών μας, αλλά και ανά τον κόσμο λαοφιλή και τιμωμένου αγίου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, στην Αττάλεια και στα Μύρα

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος λάμπρυνε και φέτος με την παρουσία του στα Μύρα της αρχαίας Λυκίας τον εορτασμό του Αγίου Νικολάου, του προστάτη των θαλασσινών μας, αλλά και ανά τον κόσμο λαοφιλή και τιμωμένου αγίου.

Η σωζόμενη εκκλησία στα Μύρα είναι βασιλική μετά τρούλου, της Μέσης Βυζαντινής Περιόδου, και κτίστηκε το 520 μ.Χ. πάνω στα ερείπια παλαιότερου πρωτοχριστιανικού ναού, στον οποίο λειτουργούσε ο Άγιος Νικόλαος ως επίσκοπος Μύρων, τον 4ο αιώνα μ.Χ.. Θεωρείται από τους ειδικούς το τρίτο σε σπουδαιότητα βυζαντινό κτίσμα της Μικράς Ασίας. Με την ευκαιρία της μετάβασής του στην περιοχή, το πρωί της περασμένης Πέμπτης, μνήμη του Αγίου Σάββα, ο Πατριάρχης χοροστάτησε στη θεία λειτουργία στο ναό του Αγίου Αλυπίου, στην άλλοτε ελληνική γειτονιά της Αττάλειας.




Εξελίξεις στο θέμα της βίζας

Την περασμένη Δευτέρα, στις Βρυξέλλες, το Συμβούλιο Υπουργών τής Ε.Ε. συζήτησε το θέμα (επανεισδοχή των προερχόμενων από Τουρκία μεταναστών) που η Ε.Ε. θέτει ως προαπαιτούμενο για να ξεκινήσουν συζητήσεις Ευρώπης - Τουρκίας για την άρση της θεώρησης βίζας σε Τούρκους πολίτες. Η συμφωνία που επήλθε, υποβλήθηκε στην Τουρκική Βουλή, στην οποία με θετική εισήγηση του Ερντογάν, θα συζητηθεί για επικύρωση. Αναμένεται η διαδικασία απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης να ξεκινήσει στην Άγκυρα και η συμφωνία επανεισδοχής να υπογραφεί στις 16 Δεκεμβρίου. Όπως ανακοινώθηκε, η συμφωνία αυτή δε θα λύνει οριστικά την κατάργηση της απαιτούμενης σήμερα βίζας, αλλά θα περιλαμβάνει μέτρα που θα καθιστούν πολύ πιο εύκολη την έκδοσή της, όπως:

- Βίζα πολλαπλών εισόδων, διάρκειας δύο έως πέντε ετών, σε επιχειρηματίες, καλλιτέχνες, αθλητές και δημοσιογράφους.

- Δε θα εισπράττονται τέλη από συνταξιούχους και παιδιά κάτω των 12 ετών.

- Οι αιτήσεις για χορήγηση θεώρησης θα διεκπεραιώνονται εντός 15 ημερών.

- Θα μειωθεί το σχετικό τέλος από 60, σε 35 ευρώ.

- Διαδικασίες-εξπρές στους επαναπατρισθέντες από τις χώρες τής Ε.Ε. Τούρκους.

Έπειτα από μια μεταβατική περίοδο έξι μηνών, οι Βρυξέλλες ενδέχεται να διευκολύνουν περαιτέρω τις διαδικασίες για την έκδοση θεωρήσεων. Ως γνωστόν, η συμφωνία επανεισδοχής προβλέπει ότι οι μετανάστες χωρίς νόμιμα έγγραφα που συλλαμβάνονται στις χώρες-μέλη τής Ε.Ε., θα πρέπει να επιστρέφονται στις χώρες από τις οποίες εισήλθαν. Η κοινότητα έχει υπογράψει σχετική συμφωνία με διάφορες χώρες που συνορεύει, όπως η Ρωσία, χώρες των Βαλκανίων κ.ά..

Τα τουρκικά Μ.Μ.Ε. αναφέρουν ότι, έπειτα από τρία χρόνια, θα ζητηθεί από την Ε.Ε. να εξαιρεθούν οι Τούρκοι υπήκοοι από τις απαιτήσεις για βίζα για ταξιδιωτικούς σκοπούς. Η εφημερίδα «Cumhuriyet» επικρίνει τις κινήσεις της κυβέρνησης και υπενθυμίζει ότι η συμφωνία επανεισδοχής, αν και είχε μονογραφηθεί μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε. το 2012, δεν υπογράφηκε, επειδή δεν υπήρχε συνεννόηση στο θέμα της Κύπρου.
Για τη Λέσβο η εφαρμογή της νέας αυτής συμφωνίας αναμένεται να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τόσο γιατί εκτιμάται ότι θα πολλαπλασιαστούν οι αφίξεις Τούρκων τουριστών, όσο και για το θέμα της διαχείρισης των αφικνούμενων απ’ τα τουρκικά παράλια μεταναστών/προσφύγων από τρίτες χώρες.


Εξαγγέλθηκε κατασκευή γέφυρας και στα Δαρδανέλια
 
Ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών, κ. Yıldırım, εξήγγειλε την περασμένη βδομάδα τη ζεύξη του στενού των Δαρδανελίων με την κατασκευή κρεμαστής γέφυρας. Ξεκίνησε καθώς ανακοινώθηκε η προκαταρκτική μελέτη και προγραμματίζουν τη δημοπράτηση του έργου το 2015, με το σύστημα της ανάθεσης κατασκευής και εκμετάλλευσης. Στόχος, και αυτό το μεγάλο έργο, καθώς και τα άλλα μεγαλεπήβολα σχέδια (όπως το νέο κανάλι στο Βόσπορο και το αεροδρόμιο της Πόλης), να το εγκαινιάσουν μέχρι το 2023, έτος που θα εορταστούν τα 100χρονα της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Η θέση της γέφυρας θα είναι μεταξύ Λαμψάκου (Lapseki) και Καλλίπολης (Gelibolu). Θα έχει μήκος 3.623 και άνοιγμα μεταξύ των δύο πυλώνων 2.023 μέτρα. Προβλέπονται έξι λουρίδες κυκλοφορίας οχημάτων, για να αποσυμφορήσει την ολοένα αυξανόμενη κίνηση ανάμεσα στην ευρωπαϊκή και ασιατική πλευρά της χώρας.




Στη φθορά του χρόνου εκκλησίες και μοναστήρια

- Tο Mursallı είναι ένα χωριό νότια του Αϊδινίου, στον κάμπο του ποταμού Μαιάνδρου (Büyük Menderes). Η παράδοση λέει ότι ονομάστηκε έτσι από δύο αδέλφια, το Μούσα και τον Αλί, που ήταν οι πρώτοι οικιστές του χωριού. Το τελευταίο, πριν την ανταλλαγή των πληθυσμών, χρόνια κατοικούνταν από Έλληνες ορθοδόξους, οι οποίοι απ’ το 1925, ως πρόσφυγες, εγκαταστάθηκαν στη Β. Εύβοια, κοντά στην Κύμη και ίδρυσαν το Νέο Μουρσαλί, που σήμερα ονομάζεται Ταξιάρχης και παράγει φημισμένα σύκα, όπως και το χωριό τους στη Μ. Ασία. Στο Μουρσαλί, μετά την ανταλλαγή, εγκαταστάθηκαν μουσουλμάνοι κυρίως από τα Γρεβενά. Αγρότες κι αυτοί, ταπεινά τα σπίτια τους, αλλά σεβάστηκαν ό,τι βρήκαν. Έτσι τώρα, με την άνοδο του τουρισμού, η εκκλησία του Ταξιάρχη και πολλά ρωμαίικα σπίτια, που παραμένουν όρθια παρά τη φθορά του χρόνου, ήλθε η ώρα τους να αναστηλωθούν.

Ο Δήμος, διεκδικώντας μερίδιο στον τουρισμό, απευθύνει έκκληση στις Αρχές για να ενταχθεί σε πρόγραμμα διάσωσης και αξιοποίησης η οικιστική κληρονομιά του τόπου, αλλά μέχρι σήμερα δυστυχώς δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση.

- Το μοναστήρι της Παναγίας της Κουρσουνιώτισσας (κουρσούν σημαίνει μόλυβδος, δηλαδή μολυβδοσκέπαστη) βρίσκεται στο βουνό Σαμσόν (Μυκάλη) 12 χλμ. απ’ την παραλία τού Νταβουτλάρ, νότια του Κουσάντασι. Χτίστηκε τον 11ο αιώνα, κρυμμένο μέσα στο βουνό για να προστατεύεται από εχθρούς, αλλόθρησκους και εικονομάχους. Σήμερα σώζεται η κεντρική εκκλησία, που περιβάλλεται από τείχη μήκους 100 μέτρων, ο τριώροφος πύργος με τα κελιά και το παρεκκλήσι του νεκροταφείου. Το μοναστήρι επισκέπτονται το καλοκαίρι πολλοί τουρίστες, αλλά και Τούρκοι φυσιολάτρες, όλο το χρόνο. Ο Σύλλογος EKO DOSD (προστασίας της φύσης) του Κουσάντασι, την περασμένη βδομάδα απηύθυνε έκκληση στις Αρχές να παρέμβουν για να αποτραπεί η κατάρρευση αυτού του ιστορικού βυζαντινού μνημείου.




Οι γυναίκες στο Αϊβαλί, εν όψει των δημοτικών εκλογών

Ομάδα πρωτοβουλίας «Ανεξάρτητων Γυναικών τού Αϊβαλιού» προχώρησε την περασμένη Κυριακή, σε δημόσια εκδήλωση-διαμαρτυρία για το μικρό ποσοστό συμμετοχής γυναικών στην τοπική αυτοδιοίκηση. Μολονότι οι γυναίκες στην Τουρκία έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι ήδη απ’ τη δεκαετία τού 1930, ο αριθμός των γυναικών που συμμετέχουν σε αιρετά αξιώματα, είναι ελάχιστος. Οι Αϊβαλιώτισσες φεμινίστριες επισημαίνουν ότι η ισότητα εξακολουθεί να παραμένει «στα χαρτιά». Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασαν στις δημοτικές εκλογές τού 2004, σε σύνολο 3.215 δήμων της Τουρκίας, εκλέχτηκαν μόνο 18 γυναίκες. Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές τού 2009, επί 3.379 δήμων, μόνο οι 26 έχουν γυναίκα δήμαρχο, επί συνόλου δε 30.450 δημοτικών συμβούλων, οι γυναίκες είναι μόνο 1.340. Καμμία γυναίκα δεν ανέλαβε ποτέ αξίωμα δημάρχου σε πρωτεύουσα νομού.

Ειδικότερα, για το Αϊβαλί ανέφεραν ότι στο 15μελές Δημοτικό Συμβούλιο, οι γυναίκες είναι τρεις, στα μουχταρλίκια (κοινότητες) του Αϊβαλιού η αναλογία είναι: 16 άνδρες, δύο γυναίκες, ενώ στο 64μελές αιρετό Νομαρχιακό Συμβούλιο του Νομού Μπαλίκεσίρ, συμμετέχει μόνο μία γυναίκα. Τα συνθήματά τους στα πλακάτ που σήκωσαν, αναφέρονταν: «Οι γυναίκες έχουν λόγο στις αποφάσεις για τον τόπο που ζουν», «Δεν μπορεί το ήμισυ του πληθυσμού να αγνοείται» κ.ά.. Κατήγγειλαν τον τρόπο που γίνεται η επιλογή των υποψηφίων στις δημοτικές εκλογές, που στην πράξη αποκλείει τις γυναίκες, και αξιώνουν πολιτική, κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ισότητα και ίση εκπροσώπηση σε όλες τις μονάδες διαχείρισης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey