Οι εξ ανατολών... γείτονες

03/12/2013 - 15:18

Από το Υπουργείο Παιδείας ανακοινώθηκε η προκήρυξη υποτροφιών ξένων κυβερνήσεων για Έλληνες υπηκόους, για το ακαδημαϊκό έτος 2014 - 2015.

Υποτροφίες στην Τουρκία

Από το Υπουργείο Παιδείας ανακοινώθηκε η προκήρυξη υποτροφιών ξένων κυβερνήσεων για Έλληνες υπηκόους, για το ακαδημαϊκό έτος 2014 - 2015.

Μεταξύ των χωρών είναι και η Τουρκία με:
α) τρεις υποτροφίες για έρευνα διάρκειας οκτώ μηνών η κάθε μία.
β) τρεις υποτροφίες για παρακολούθηση θερινού σεμιναρίου τουρκικής γλώσσας και πολιτισμού διάρκειας δύο μηνών η κάθε μία.

Γλώσσα που απαιτείται για την έρευνα, η γλώσσα της χώρας ή αγγλική ή γαλλική. Για την παρακολούθηση θερινού σεμιναρίου, στοιχειώδης γνώση της γλώσσας της χώρας ή αγγλική ή γαλλική. Προκειμένου οι υποψήφιοι να ενημερωθούν εκτενώς για τις προϋποθέσεις που θέτει η κάθε χώρα, καθώς και για τα μοριοδοτούμενα κριτήρια και άλλες σημαντικές διευκρινίσεις, καλό είναι να ανατρέξουν στην προκήρυξη του Υπουργείου Παιδείας http://www.minedu.gov.gr/publications/docs2013/131125_upotrofies.doc και στο site http://digm.meb.gov.tr/.


Μετατρέπεται σε τζαμί και η Μονή Στουδίου στην Πόλη;

Η Μονή Στουδίου, το μοναστήρι των «άγρυπνων μοναχών», ήταν από τα σπουδαιότερα της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, χτισμένο στον έβδομο λόφο της Κωνσταντινούπολης. Σήμερα είναι ένας ερειπιώνας, αλλά το τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού το αποχαρακτήρισε και σκοπεύει να προβεί στην αναστήλωσή του μέσα στο 2014. Τα σχέδια αυτά οδηγούν στη βάσιμη υποψία ότι οι προθέσεις της τουρκικής κυβέρνησης είναι να μετατραπεί σε τζαμί και αυτό το σημαντικό βυζαντινό μνημείο.

Έχουν ήδη μετατρέψει σε τεμένη τα τελευταία χρόνια ακόμη δύο ιστορικές βυζαντινές εκκλησίες, την Αγία Σοφία της Νίκαιας και τον ομώνυμο βυζαντινό ναό της Τραπεζούντας, ενώ προσφάτως εντάθηκαν και πάλι οι πιέσεις για τη λειτουργία της Αγίας Σοφίας της Πόλης ως τζαμιού. Η επιχείρηση μετατροπής βυζαντινών ναών σε τεμένη - κυρίως εκείνων που έχουν συμβολική αξία στο συλλογικό θυμικό της Τουρκίας - φαίνεται ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, προς ικανοποίηση της ισλαμιστικής βάσης του κόμματος του Ερντογάν.




«Κουρεύουν» ουρανοξύστες στην Πόλη

Ύστερα από συντονισμένες διαμαρτυρίες και προσφυγές στη Δικαιοσύνη οικολογικών οργανώσεων, η κατασκευαστική εταιρεία που αναγείρει αυτή την περίοδο δύο νέους ουρανοξύστες στην Πόλη, υποχρεώνεται με δικαστική απόφαση να κουρέψει κατά 40 μέτρα τα κτήριά της.

Το σκεπτικό των δικαστών ήταν ότι το μεγάλο ύψος των οικοδομών οπτικά ενοχλεί και αλλοιώνει την ιστορικότητα του κέντρου της Κωνσταντινούπολης. Αρχικά είχε προταθεί στην εταιρεία να περιορίσει, από 36, σε 28 τους ορόφους των πύργων, αλλά δεν το αποδέχθηκαν. Με την απόφαση του δικαστηρίου, περιορίζεται το ύψος τους από 85 σε 45 μέτρα, οπότε θα πρέπει αν ξεκινήσει η κατεδάφιση των ήδη οικοδομηθέντων τμημάτων.




Γεωπάρκο και αστικές αναστηλώσεις στα Κούλα Μαγνησίας

Τα Κούλα (Kula) είναι μια μικρή πόλη στη Μαγνησία (Manisa), 250 περίπου χλμ. ΝΑ απ’ το Αϊβαλί. Έως τις αρχές του 19ου αιώνα, γνώρισε οικονομική άνθηση χάρη στις βιοτεχνίες χρωμάτων για βαφές μαλλιών στην ταπητουργία. Σημάδι αυτής της ακμής είναι ο οικιστικός πλούτος της πόλης, όπου έχουν κηρυχτεί διατηρητέα 2.650 σπίτια. Το ¼ περίπου των κατοίκων της ήταν τουρκόφωνοι Έλληνες.

Η ευρύτερη περιοχή είναι γνωστή για τα κωνικού σχήματος πετρώματα, που συνθέτουν εικόνα καμμένης γης (Yanıkyöre). Κατακεκαυμένη έλεγαν οι Έλληνες, ο όρος «Katakekaumene», χρησιμοποιείται και σήμερα. Ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο η όλη ηφαιστειακή περιοχή έχει κηρυχθεί απ’ την UNESCO ως το 99ο γεωπάρκο του κόσμου (58ο της Ευρώπης). Η δημοτική αρχή καταβάλλει προσπάθεια για να προσελκύσει τουρίστες στην «Καππαδοκία του Αιγαίου», ή «Kuladokia» όπως προβάλλουν την περιοχή τους. Στο πλαίσιο αυτό, κατάφερε να εντάξει σε πρόγραμμα την αναστήλωση-εξωραϊσμό 40 ερειπωμένων σπιτιών του κέντρου, σε πολλά απ’ τα οποία κατοικούσαν τότε και ελληνικές οικογένειες. Το πρόγραμμα ξεκινά στις 16 Δεκεμβρίου, αναμένεται να ολοκληρωθεί σε έξι μήνες και θα στοιχίσει 300 χιλ. λίρες.




Ναυάγιο και πνιγμοί μεταναστών απέναντί μας

Τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου 29 Νοεμβρίου, έξι συνάνθρωποί μας, ανάμεσά τους κι ένα παιδί, πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να φτάσουν στη Λέσβο.

Ξεκίνησαν νύχτα απ’ την παραλία της πόλης Μπουρχάνιε (Pelitköy - Fatih) με τρεις φουσκωτές βάρκες, αλλά δεν τα κατάφεραν. Τρεις απ’ αυτούς κολύμπησαν και επέστρεψαν στην ακτή, οπότε ειδοποιήθηκαν οι τουρκικές αρχές και ξεκίνησαν έρευνα εντοπισμού και διάσωσης. Όπως ανακοίνωσε η τοπική Αστυνομία, απ’ τις αρχές του χρόνου έχουν συλληφθεί στις απέναντι της Λέσβου ακτές πάνω από 800 λαθρομετανάστες, 22 φερόμενοι ως διακινητές, εκ των οποίων οι 10 φυλακίστηκαν. Δεν έχει τελειωμό το δράμα των μεταναστών!


Η Φιλαρμονική του Δήμου Αϊβαλιού

Ανανεώθηκε η θητεία του 84χρονου μαέστρου, επικεφαλής της Μπάντας του Αϊβαλιού, Ergün Tekincan. Ο μαέστρος, απόστρατος της Στρατιωτικής Μουσικής, όπως και τα περισσότερα μέλη της Φιλαρμονικής, συμπλήρωσε φέτος 55 χρόνια ως διευθυντής μπάντας και 62 χρόνια ως επαγγελματίας μουσικός.

Η Μπάντα του Αϊβαλιού ιδρύθηκε το 1932 και είναι πολύ δημοφιλής στους δημότες, αλλά και στους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη. Δίνει συχνά ρεσιτάλ σε ανοιχτούς χώρους και στο ρεπερτόριό τους έχουν πέρα απ’ τα 150 εμβατήρια, πάρα πολλά σύγχρονα μουσικά κομμάτια ποπ και τζαζ. Η Φιλαρμονική των γειτόνων μας έχει επισκεφθεί δύο φορές τη Μυτιλήνη και άφησε ωραίες εντυπώσεις καθώς παιάνιζαν στο κέντρο της πόλης μας.




Στο Αδραμύττι παστώνουν ελιές χωρίς αλάτι

Εδώ και 1,5 χρόνο, η ελαιουργία AR-GE του Αδραμυττιού, αξιοποιώντας πατέντα του ερευνητή Faruk Dorukan, παράγει και διαθέτει στο εμπόριο μαύρες αδραμυττινές ελιές, επεξεργασμένες χωρίς αλάτι. Όπως γράφει ο τουρκικός Τύπος, ενώ απαιτείται χρόνος τριών έως έξι μηνών για να ετοιμαστούν και καταστούν βρώσιμες οι μαύρες ελιές παστώνοντάς τες με αλάτι, με τη διαδικασία που επινόησαν (που όμως δε δημοσιοποιούν), απαιτούνται μόνο έξι ώρες!

Επιπλέον, ισχυρίζονται ότι με το σύστημά τους δε χρησιμοποιούν κανένα χημικό πρόσθετο. Χαράς ευαγγέλια για τους υπερτασικούς, που θα μπορούν άφοβα πλέον για την υγεία τους να καταναλώνουν όσες ελιές θέλουν.




Άνοιξε κινεζικό εστιατόριο στο Αϊβαλί

Στο ξενοδοχείο «Berk», στο δρόμο προς το Σαρμουσάκ, άνοιξε το πρώτο κινεζικό εστιατόριο στο Αϊβαλί. Ο σεφ και οι δύο βοηθοί του είναι Κινέζοι, ενώ στο 64 θέσεων ρεστοράν απασχολούνται συνολικά έξι άτομα. Προσφέρονται 52 είδη φαγητών και 20 διαφορετικές σάλτσες. Όλα τα κρέατα και τα λαχανικά είναι απ’ την τοπική αγορά, ενώ εισάγονται απ’ το εξωτερικό διάφορα άλλα είδη και καρυκεύματα. Πάντως στο «Ping - Pong», έτσι ονομάστηκε το εστιατόριο, το κλασσικό κινεζικό πιάτο γλυκόξινου χοιρινού δε θα το βρείτε, καθόσον δεν προσφέρουν χοιρινά για να εναρμονιστούν με τη μουσουλμανική γαστρονομία και παράδοση.

 

Πληθωρισμός και ακρίβεια και στην Τουρκία

Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας -  επί μακρόν αχίλλειος πτέρνα της αναδυόμενης οικονομίας - διευρύνθηκε στα 3,28 δισ. δολλάρια το Σεπτέμβριο (7% τού ΑΕΠ), από 2,66 δισ. δολλάρια ένα χρόνο νωρίτερα. Το Δ.Ν.Τ. ανέφερε πως η λιγότερο διευκολυντική νομισματική πολιτική θα ήταν πιο κατάλληλη με δεδομένο τον ανεβασμένο πληθωρισμό - στο 7,7%, παραμένει αρκετά υψηλότερα από το μεσοπρόθεσμο στόχο τού 5%.Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τού Δ.Ν.Τ., ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 8% φέτος και στο 6% το επόμενο έτος. Η επίσημη ισοτιμία τού Ευρώ έναντι της Λίρας ήταν την περασμένη εβδομάδα: αγορά 2,85, πώληση 2,62. Οι Τούρκοι πολίτες, αλλά και οι τουρίστες, βιώνουν ήδη αυτές τις νομισματικές διακυμάνσεις, στην καθημερινότητά τους, την αγορά, τα εστιατόρια, το δρόμο. Χαρακτηριστικό του πληθωρισμού είναι ότι και το παραδοσιακό κουλούρι (σιμίτ), από μία λίρα, πωλείται πλέον 1,40.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey