Οι εξ ανατολών... γείτονες

26/11/2013 - 14:45

Η Seabird Airlines είναι η πρώτη και μοναδική εταιρεία air taxi της Τουρκίας. Χρησιμοποιεί τέσσερα καναδέζικα υδροπλάνα (16θέσια Twin Otter) στις πτήσεις της.

Ειδήσεις από την Πόλη

- Η Seabird Airlines είναι η πρώτη και μοναδική εταιρεία air taxi της Τουρκίας. Χρησιμοποιεί τέσσερα καναδέζικα υδροπλάνα (16θέσια Twin Otter) στις πτήσεις της.

Ξεκίνησε δρομολόγια την άνοιξη του 2012 και συνδέει με την Κωνσταντινούπολη - αλλά και μεταξύ τους - τα σημαντικότερα θέρετρα του Αιγαίου που δε διαθέτουν αεροδρόμια. Στην Πόλη ξεκινούν απ’ τον Κεράτιο Κόλπο και πετάνε μέχρι στιγμής σε Μπόντρουμ, Αλάτσατα, Τένεδο, Μουδανιά (Προύσα), ενώ απ’ του χρόνου θα επεκτείνουν και σε άλλους τουριστικούς προορισμούς. Παράλληλα εκτελεί και 20λεπτης διάρκειας πτήσεις πάνω απ’ την Κωνσταντινούπολη, κυρίως για τουρίστες που θέλουν πανοραμική θέα, με 227 λίρες εισιτήριο.

- 100% αυξήθηκε η κίνηση στο αεροδρόμιο «Sabiha Gökçen», που βρίσκεται στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, εξυπηρετεί κυρίως πτήσεις εσωτερικού και φέρει το όνομα της θετής κόρης τού Κεμάλ, που ήταν η πρώτη γυναίκα πιλότος στην Τουρκία. Το πρώτο δεκάμηνο 2013 εξυπηρέτησε 3,1 εκατομμύρια επιβάτες σε σχέση με πέρση, που ήταν 1,6. Η αλματώδης αυτή αύξηση οφείλεται στη δραστηριοποίηση πολλών ιδιωτικών αεροπορικών εταιρειών στη γειτονική χώρα, στο ευρύτατο δίκτυο πόλεων που εξυπηρετεί, και βέβαια στα φτηνά εισιτήρια.

- Την απόφαση του Υπουργείου Τουρισμού για ίδρυση Γραφείου Τουρισμού στην Κωνσταντινούπολη, γεγονός που θα βοηθήσει την τουριστική κίνηση από την Τουρκία προς τη βόρεια Ελλάδα, ανακοίνωσε η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, από την 29η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού «Philoxenia 2013».




Ειδήσεις από τη Σμύρνη

- Ο Μητροπολιτικός Δήμος Σμύρνης, πρωτοπόρος στην Τουρκία, εγκατέστησε προσφάτως σε τρία κεντρικά πάρκινγκ της πόλης σταθμούς φόρτισης μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Στους πρώτους αυτούς πειραματικούς σταθμούς, η φόρτιση των μπαταριών γίνεται δωρεάν. Στόχος είναι «η πράσινη Σμύρνη» με την προώθηση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης των πολιτών, ώστε να ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν ηλεκτρικά αυτοκίνητα, που δε ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα. Προς τούτο, ο Δήμος ίδρυσε την εταιρεία İzelman, που θα εγκαταστήσει δίκτυο σταθμών φόρτισης σε όλη την πόλη, καθώς χρόνο με το χρόνο αναμένεται να αυξάνεται ο αριθμός των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

- Όσοι επισκέπτονταν τη Σμύρνη στις αρχές της δεκαετίας τού ’90, ασφαλώς θα θυμούνται ακόμη τη δυσοσμία που αναδυόταν ιδιαίτερα στα βόρεια σημεία της πόλης (καθώς την πλησιάζαμε απ’ το Αϊβαλί). Στα χρόνια που πέρασαν, χάρη στις υποδομές που έγιναν, τα εκτεταμένα δίκτυα βιολογικών καθαρισμών, αλλά και την απομάκρυνση οχλουσών βιομηχανιών, ξεβρόμισαν οι παραλίες, αλλά και η θάλασσα στο μυχό του κόλπου της Σμύρνης. Μαζί λοιπόν με τα ψάρια, ξαναγύρισαν και οι παρόχθιοι ερασιτέχνες ψαράδες στην προκυμαία της Σμύρνης.

- Στο ρυθμό της διεθνούς έκθεσης τουρισμού «Travel Turkey İzmir», που ξεκινά την επόμενη Πέμπτη, θα κινηθεί η Σμύρνη αυτές τις ημέρες. Η έκθεση θα διαρκέσει από 5 έως 8 Δεκεμβρίου 2013, είναι η δεύτερη πιο σημαντική τουριστική έκθεση στην Τουρκία και μια απ’ τις πιο δημοφιλείς της Μεσογείου. Με βάση τα στοιχεία της περσινής έκθεσης, οπότε φιλοξένησε 778 εκθέτες από 47 χώρες, με επισκεψιμότητα 25.915 επαγγελματίες του τουρισμού, αναμένεται και φέτος κοσμοσυρροή στη Σμύρνη. Από όσα έγιναν γνωστά, και η Λέσβος εξασφάλισε περίπτερο στη φετινή έκθεση και με το συντονισμό του Επιμελητηρίου μας, πολλοί επιχειρηματίες του τουρισμού απ’ το νησί μας θα διαφημιστούν εκεί.




Ζήτημα ημερών η επιστροφή τού Οσμάν στα δημαρχιακά καθήκοντα

Την περασμένη βδομάδα, το Ποινικό Δικαστήριο του Ακχισάρ επικύρωσε την απόφαση της μείωσης της ποινής του επιβλήθηκε στο δήμαρχο Δικελί, Οσμάν Οζκιουβέν, μετά την αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας που επήλθε. Η εξέλιξη αυτή θεωρείται η τελευταία πράξη της δικαστικής περιπέτειας του δημάρχου που τον ανάγκασε να μεταβεί στο εξωτερικό. Αναμένεται πλέον η έκδοση της απόφασης του Υπουργού Εσωτερικών, για να επιστρέψει στα δημαρχιακά καθήκοντα και να ολοκληρώσει τη θητεία του.

Παρ’ όλη την περιπέτεια που υπέστη ο δήμαρχος Οσμάν, όπως επιβεβαιώνεται κι απ’ τις δημοσκοπήσεις, η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών τον καλεί να θέσει και πάλι υποψηφιότητα στις εκλογές του Μαρτίου τού 2014. Ως τότε, θα δούμε!




Πανεπιστήμιο Μπαλίκεσίρ
Έρευνα για αντιβιοτικά στα ζώα

Ολοκληρώθηκαν, όπως ανακοινώθηκε, οι μελέτες και η έρευνα που διενήργησε το Πανεπιστήμιο του Μπαλίκεσίρ για τη μείωση των χορηγούμενων στα ζώα αντιβιοτικών. Η έρευνα καταλήγει σε προτάσεις για αντικατάσταση των αντιβιοτικών με φυσικά υποκατάστατα, ώστε τα ζωικά προϊόντα (κρέας, γάλα) να είναι απαλλαγμένα από χημικά και άλλα πρόσθετα, επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία. Ενδιαφέρον παρουσιάζει, μεταξύ άλλων που προτείνονται, η πρόταση για παραγωγή ζωοτροφών από κατσίγαρο (τις αμούρες των ελαιοτριβείων) και αλεσμένα τσόφλια κουκουναριών.

Το σκεύασμα αυτό ισχυρίζονται ότι αν προστίθεται σε 10% στις συνήθεις ζωοτροφές, ενεργεί σα φυσικό αντιβιοτικό και προστατεύει τα ζώα από πολλές ασθένειες. Μάλιστα, ο Φαρούκ Ντουρουκάν, επιχειρηματίας από το Αδραμύττι, δηλώνει έτοιμος να προβεί στην παραγωγή αυτού του σκευάσματος και ελπίζεται ότι θα μπορέσει να κάνει και εξαγωγές του προϊόντος! Για να δούμε τι συνέχεια θα έχει το πείραμα, αφού η διάθεση του κατσίγαρου αποτελεί πρόβλημα και για τη λεσβιακή ελαιοπαραγωγή.


Τα κλιματιζόμενα θερμοκήπια για την παραγωγή μανιταριών

Δέκα Αϊβαλιώτες αγρότες συνεταιρίστηκαν και έστησαν μια σύγχρονη μονάδα παραγωγής μανιταριών, τα λεγόμενα «στρείδια» που λένε στην Τουρκία, τα γνωστά μας «πλευρώτους». Η επένδυση κόστισε 180 χιλ. λίρες, απ’ τις οποίες επιβαρύνθηκαν τις 30 και τα υπόλοιπα ήταν επιδότηση! Σε πρώτη φάση, κατασκεύασαν 10 θερμοκήπια τύπου τολ, ενώ τους σπόρους, το κοσμπόστ το ειδικό άχυρο όπου φυτρώνουν τα μανιτάρια και τη λοιπή τεχνική υποστήριξη, τους την παρέχουν απ’ το Ντενισλί.

Στην όλη επένδυση περιλαμβάνεται και η εγκατάσταση και λειτουργία ανεμογεννήτριας, ώστε η μονάδα να είναι και ενεργειακά αυτοδύναμη. Ήδη έχει ξεκινήσει η παραγωγή και η διάθεση (προς πέντε - έξι λίρες το κιλό) των μανιταριών, και οι αγρότες υπολογίζουν ότι με την πλήρη λειτουργία της μονάδας θα έχουν έσοδα 400 χιλ. λίρες το χρόνο. Καλό εισόδημα, και οπωσδήποτε προτιμότερο απ’ το να κάθεσαι με δεμένα τα χέρια και να κλαις τη μοίρα σου!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey