Οι εξ ανατολών... γείτονες

01/10/2013 - 14:44

Έληξε η δικαστική περιπέτεια του Οσμάν Οζγκιουβέν



Την περασμένη Τετάρτη, στο Κακουργιοδικείο της Περγάμου έληξε οριστικά για τον Οσμάν Οζγκιουβέν η δικαστική περιπέτεια χρόνων, με την οποία σύρθηκε κατ’ επανάληψη στα δικαστήρια κατηγορούμενος απ’ το κράτος για παραλείψεις στην άσκηση των δημαρχιακών του καθηκόντων. Μετά την τελευταία αυτή δικαστική απόφαση, η επιστροφή τού Οσμάν στα καθήκοντα του δημάρχου Δικελί θεωρείται ζήτημα ημερών.

Στη δίκη, που είχε έντονο πολιτικό χαρακτήρα, παρέστησαν για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς το δικαζόμενο δήμαρχο, προσωπικότητες απ’ όλη την Τουρκία, αλλά και απ’ τη Σουηδία, όπου έζησε για μεγάλο διάστημα αυτοεξόριστος τον περασμένο χρόνο. Απ’ τη Μυτιλήνη παρέστη ο φίλος του και παλιός συνάδελφός του, πρώην δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Αλέκος Ευαγγελινός, που ήταν βαθιά συγκινημένος μετά την έκδοση της απόφασης.

Έξω απ’ το δικαστήριο είχαν συγκεντρωθεί πάνω από 500 φίλοι και υποστηρικτές τού Οσμάν, οι οποίοι κατά την εμφάνισή του επαναλάμβαναν το πιο επίκαιρο αντιπολιτευτικό σήμερα σύνθημα στην Τουρκία, που είναι: «Παντού Τακσίμ, παντού αντίσταση»!


Έφυγε από τη ζωή ο «Θείος Ραμίζ»



Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 χρόνων ο διάσημος ηθοποιός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος Τουντζέλ Κουρτίζ. Ο Τουντζέλ Κουρτίζ γεννήθηκε το 1936 στο Ίζμιτ της Τουρκίας. Η καριέρα του ως ηθοποιού άρχισε με την εμφάνισή του στο «Dormen Tiyatrosu» το 1959 και ακολούθησε μια λαμπρή καριέρα στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων και αργότερα κατά τα στρατιωτικά του καθήκοντα, έγινε στενός φίλος με τον παραγωγό Γιλμάζ Γκιουνέι.

Από το 1958, ο Τουντζέλ Κουρτίζ είχε παίξει σε πολλά θεατρικά έργα της Κωνσταντινούπολης, είτε σε ιδιωτικές είτε σε κρατικές σκηνές. Ήταν από τους λίγους ηθοποιούς στην Τουρκία που μπορούσε να περηφανευθεί για τη διεθνή του καριέρα, καθώς είχε παίξει σχεδόν σε όλες τις μεγάλες θεατρικές σκηνές του κόσμου, όπως σε Στοκχόλμη και Γκέτεμποργκ, Βερολίνο Φραγκφούρτη, Αμβούργο και Αγγλία. Εμφανίστηκε σε ταινίες όπως το «Sürü», «Umut», «Kanal», «İstanbul Kanatlarımın Altında», «Hoşçakal Yarın», «Yaşamın Kıyısında» και «Güz Sancısı». Συνολικά έχει παίξει σε πάνω από 70 έργα (τηλεοπτικά, θεατρικά και κινηματογραφικά).

Τελευταία του εμφάνιση ήταν στο «Ezel» και μετά το τέλος της σειράς, αποφάσισε να αποσυρθεί από το χώρο. Τα τελευταία χρόνια, ο Τουνζέλ ζούσε στο χωριό Τσαμλίμπελ στο Καζ-νταγ, απέναντι απ’ τη Λέσβο, όπου κατά την επιθυμία του έγινε και η ταφή του, παρουσία πάνω από 10 χιλιάδων κόσμου, ανάμεσα στους οποίους και τα σημαντικότερα ονόματα της 7ης Τέχνης της Τουρκίας.

Έργα στην αρχαία βασιλική του Αγίου Ιωάννη της Περγάμου



Οι εκτελούμενες αυτή την περίοδο εργασίες συντήρησης στον αρχαίο ναό του Σεράπιδος και αργότερα του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στην Πέργαμο, ήταν και η αιτία απαγόρευσης στον Οικουμενικό Πατριάρχη να τελέσει λειτουργία στο ρωμαϊκό μνημείο της Περγάμου, για την ασφάλεια των επισκεπτών, όπως τουλάχιστον επικαλέστηκαν οι Τουρκικές Αρχές. Στα πλαίσια αυτών των εργασιών, ήταν και ο εμπλουτισμός του μνημείου με το άγαλμα της αιγυπτιακής θεάς Sekhmet, ύψους 8,50 μέτρων. Η Sehkmet ήταν κατά την αιγυπτιακή λατρεία κόρη τού Ρα και προστάτιδα των πολεμιστών, απεικονιζόταν δε με κεφαλή λιονταριού.

Το άγαλμα αυτό βρέθηκε μέσα στο χώρο του ναού μαζί με το ανάλογό του αιγύπτιου θεού, που όμως δεν έχει καταστεί ακόμη έτοιμο να εκτεθεί. Τη συντήρηση και τις λοιπές εργασίες έκθεσης επιδότησε το γερμανικό αρχαιολογικό ινστιτούτο Studiosus Foundation, γι’ αυτό και στην προχθεσινή τελετή στην Πέργαμο παρέστη ο Γερμανός πρέσβης στην Άγκυρα. Το μνημείο του ναού χρονολογείται απ’ το 130 μ.Χ., αποκαλύφθηκε το 1930 από Γερμανούς αρχαιολόγους, οι οποίοι και διενήργησαν τις ανασκαφές ανάδειξής του.

Προσπάθειες και… παράπονα για Σμύρνη ΕΧΡΟ 2020

Δεν το βάζουν κάτω οι Σμυρνιοί, παρά την εμπλοκή με την ανακοίνωση της επιλογής της Ελλάδας για Ντουμπάι. Αναζητούν πλέον στήριξη για την ΕΧΡΟ 2020 στην Αφρική.
Ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου της Σμύρνης, Ακίν Καζάτσογλου, δήλωσε ότι ως Επιμελητήριο Σμύρνης εργάζονται συνεχώς για την υποψηφιότητα στην ΕΧΡΟ και πως αποφάσισαν τον προσεχή μήνα να επισκεφθούν έξι αφρικανικές χώρες, µε πρώτη την Γκάνα και τη Σενεγάλη, όπου θα πραγματοποιήσουν επαφές και όσον αφορά στον τομέα της εργασίας. Το Επιμελητήριο Σμύρνης ελπίζει στην υποστήριξη των κυβερνήσεων της περιοχής για την υποψηφιότητα της Τουρκίας για την ΕΧΡΟ 2020.

Ο ίδιος είπε πως «τους εξέπληξε το γεγονός ότι η Ελλάδα αποφάσισε αντί για τη Σμύρνη να υποστηρίξει το Ντουμπάι στην ΕΧΡΟ», και προσέθεσε: «Είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς την απόφαση της Ελλάδας να υποστηρίξει το Ντουμπάι στην ΕΧΡΟ, ενώ οι σχέσεις βαίνουν τόσο καλά μεταξύ της Σμύρνης και της περιοχής Αιγαίου και υπάρχει μία καλή συνεργασία.»

Συνάντηση Τουρκοκρητικών στο Μοσχονήσι

Το επόμενο Σαββατοκύριακο 5 και 6 Οκτωβρίου στο Μοσχονήσι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των Τουρκοκρητικών - Γκιριτλήδων, όπως τους αποκαλούν (Γκιρίτ = Κρήτη) - απ’ όλη την Τουρκία. Οι Γκιριτλήδες, τρίτης και τέταρτης γενιάς σχεδόν σήμερα, απ’ την ανταλλαγή των πληθυσμών που επέβαλε η Συνθήκη της Λωζάννης το 1923, είναι διάσπαρτοι στην Τουρκία, αλλά κατόρθωσαν όλα αυτά τα χρόνια να διατηρήσουν ζωντανή τη γλώσσα και την παράδοσή τους. Ιδιαίτερα στο Μοσχονήσι, όπου αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού.

Είναι να θαυμάζει κανείς πώς περνά η γλώσσα από γενιά σε γενιά, γι’ αυτό εκτός απ’ τους ηλικιωμένους, συναντά κανείς ακόμη και μικρά παιδιά που μιλούν τα κρητικά!

Διοργανωτής της συνάντησης είναι ο Σύλλογος Γκιριτλήδων της περιοχής Σμύρνης, και δεν είναι τυχαίο που επέλεξαν το Μοσχονήσι για το παντουρκικό αυτό αντάμωμα, που γίνεται για πρώτη φορά. Προς τούτο έχουν κληθεί να εκπροσωπηθούν και σύλλογοι ή οργανώσεις που συνεργάζονται στην Τουρκία και στην Ελλάδα, όπως η δική μας «Συνύπαρξη» και το ίδρυμα Lozan Vakfı της Πόλης. Για να συμπληρωθεί το χρώμα και η ατμόσφαιρα της συνάντησης, έχουν κληθεί στη συνάντηση μουσικά και χορευτικά σχήματα απ’ την Αθήνα και την Κρήτη.

Ένας εργένης απ’ τη Σμύρνη αναστατώνει την Τουρκία



Απογοητευμένος απ’ τη ζωή και κυρίως απ’ τις γυναίκες, ο 39χρονος Νατίφ Ερντομούς, εργένης (μπικιάρ) απ’ τη Σμύρνη, είδε κι αποείδε και αποφάσισε να κάνει κάτι εντυπωσιακό για να συγκεντρώσει την προσοχή του κόσμου στο πρόβλημά του, που δεν είναι άλλο απ’ το βρει επιτέλους το ταίρι του και να μπορέσει να παντρευτεί!
Μίλησε στους δημοσιογράφους, παραπονέθηκε για το φυσικό του πατέρα που δεν τον υποστήριξε όπως θα έπρεπε, για τις έξι γυναίκες που εδώ και 20 χρόνια έκανε σχέσεις αλλά τον πρόδωσαν, και για την τελευταία του αγάπη για χάρη της οποίας ξόδεψε, λέει, 60 χιλ. λίρες, αλλά τον εγκατάλειψε κι αυτή! Ξεκίνησε λοιπόν με 500 μόνο λίρες στην τσέπη, ελπίζοντας στην πορεία να τον λυπηθούν και να τον ενισχύσουν οι συμπατριώτες του.

Ζώστηκε και μια επιγραφή (στ’ αγγλικά μάλιστα) με το «αίτημά» του και πορευμένος με κάθε μεταφορικό μέσο, ακόμη και με τα πόδια, πέρασε από Πέργαμο, Αϊβαλί, Αδραμύττι, φτάνοντας προχθές στην Προύσα. Στόχος του, έως τις 5 Οκτωβρίου να φτάσει στην Άγκυρα, να συναντήσει τον πρωθυπουργό Ερντογάν (που τον αποκαλεί μάλιστα… μπαμπά) και να του ζητήσει να ενδιαφερθεί για το πρόβλημά του! Ας του ευχηθούμε και μεις καλή επιτυχία!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey