Οι εξ ανατολών... γείτονες

24/09/2013 - 14:38

Έκθεση στη Σμύρνη



Όλα τα σχετικά με την οικοδομή

Από 3 έως 6 Οκτωβρίου 2013 διοργανώνεται, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Σμύρνης, η 19η YAPI - TURKEYBUILD. Με αυτήν τη θεματική έκθεση σχεδόν κλείνει ο κύκλος των εκθέσεων της χρονιάς.

Τελευταία περιμένουμε την τουριστική έκθεση «Travel Turkey İzmir», 6 με 8 Δεκεμβρίου 2013, στην οποία προγραμματίζεται να συμμετάσχουν και τα νησιά του Αιγαίου. Η έκθεση αποτελεί την πιο σημαντική συνάντηση των επαγγελματιών στο χώρο της οικοδομικής βιομηχανίας στη Σμύρνη. Από άποψη συμμετοχών, παρουσιάζει άνοδο 30% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, λόγω της συνεχούς αύξησης των κατασκευαστικών έργων στην περιοχή του Αιγαίου.

Η 19η Έκθεση YAPI - TURKEYBUILD στη Σμύρνη είναι η δεύτερη πιο σημαντική στην Τουρκία μετά από την Κωνσταντινούπολη. Έχει περισσότερους από 350 εκθέτες και αυξανόμενη κατ’ έτος βάσει των επισκεπτών, αναμένεται όπως υπολογίζουν να ξεπεράσει τους 30.000 φέτος.


Επιμελητήριο Τσεσμέ στη Χίο, για την ΕΧΡΟ 2020



Τα πολλαπλά οφέλη που θα έχουν τα ελληνικά νησιά από τη στήριξη της Ελλάδας στη Σμύρνη για τη διοργάνωση της EXPO 2020, έθεσαν επί τάπητος τα στελέχη του Επιμελητηρίου Τσεσμέ που επισκέφθηκαν τη Χίο το πρωί της Παρασκευής, με επικεφαλής τον πρόεδρο Mustafa Cenger.

«Η Ελλάδα και πολύ περισσότερο η Χίος, έχει να κερδίσει πολλά αν η Σμύρνη γίνει τελικά η διοργανώτρια πόλη. Είμαστε γείτονες και δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Αυτό που επιδιώκουμε, είναι μαζί με εμάς να κερδίσετε και εσείς σε όλους τους τομείς, επιχειρηματικά, τουριστικά και οικονομικά», είπε ο κ. Cenger, παρακαλώντας τους τοπικούς φορείς να ασκήσουν όσο το δυνατόν περισσότερη πίεση στην κεντρική διοίκηση για να αλλάξει η απόφαση στήριξης της Ελλάδας στο Ντουμπάι. Οι Τούρκοι εκπρόσωποι είχαν επαφές με το δήμαρχο κ. Λαμπρινούδη, την αντιπεριφερειάρχη κ. Λύκου και τους συναδέλφους τους από το Επιμελητήριο και τους φορείς του τουρισμού.

Από την πλευρά τους, τόσο ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου, Β. Παππάς, όσο και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Δωματίων, Δ. Κυτριλάκης, αναφέρθηκαν στις προσπάθειες των νησιών να μεταπείσουν τον Έλληνα πρωθυπουργό και να παράσχει στήριξη στη Σμύρνη, ενώ τόνισαν ότι οι τοπικές κοινωνίες του Βορείου Αιγαίου είναι στο πλευρό των γειτόνων.


«Ταξίμ - Τζούντα» καφέ, στα Μοσχονήσια



Ένα απαξιωμένο βαγόνι τού τραμ που πουλήθηκε για παλιοσίδερα, αγοράστηκε από ευρηματικό επιχειρηματία στο Μοσχονήσι και μετατράπηκε σε καφενείο! Η «επιχείρηση» στήθηκε στην αρχή του δρόμου που οδηγεί στην παραλία του νησιού και κάνει «χρυσές δουλειές», πουλώντας καφέ, αναψυκτικά, χάμπουργκερ και… κοκορέτσι! Έκπληκτοι οι επισκέπτες του Μοσχονησιού, στην πλειοψηφία τους Κωνσταντινουπολίτες, αντικρίζουν το βαγόνι τού τραμ, ακριβώς ίδιο με αυτά που παραδοσιακά διασχίζουν την οδό του Πέραν στην Πόλη, στη διαδρομή Τούνελ - Πλατεία Ταξίμ. Η μεταφορά του βαγονιού στοίχησε ακριβά και αποτέλεσε την κυριότερη δυσκολία στο στήσιμο του μαγαζιού.

Για τα συμπληρωθεί το ντεκόρ και να αποδοθεί η ατμόσφαιρα «εποχής», αναρτήθηκε η επιγραφή «Απαγορεύεται το σκαρφάλωμα», όπως στα κανονικά βαγόνια τού τραμ, και στην κορυφή προστέθηκε μια παλιά μοτοσυκλέτα μοντέλο τού 1954.

Δασκάλα αναστατώνει με το ντύσιμό της το Αϊβαλί



Λίγες μέρες αφότου άνοιξαν τα σχολειά, μια νεαρή δασκάλα σε δημοτικό σχολείο του Αϊβαλιού απασχολεί την κοινή γνώμη της πόλης εξ αιτίας του ντυσίματός της. Φανατική μουσουλμάνα, ως φαίνεται, δεν περιορίστηκε απλά στη μαντήλα, αλλά επέλεξε να εμφανίζεται στο σχολείο με «τσαρτσάφ», δηλαδή σκεπασμένη από πάνω ως κάτω.

Πολλοί γονείς έσπευσαν να διαμαρτυρηθούν για το «προκλητικό» ντύσιμο της δασκάλας, την οποία άλλοι μεν συνδικαλιστές του κλάδου της εκπαίδευσης κατακρίνουν, άλλοι δε υποστηρίζουν ότι είναι ανθρώπινο δικαίωμα να ντύνεται κανείς όπως επιθυμεί και ότι οπωσδήποτε δεν είναι κακό να φορά το μαντώ και τη μαντήλα της και στο σχολείο!

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε ο τοπικός σύλλογος «Σκέψεις τού Ατατούρκ» και χαρακτήρισε τη δασκάλα όχι δημόσιο λειτουργό, αλλά λειτουργό της εξουσίας, τονίζοντας ότι όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι οφείλουν να σέβονται τους κανόνες του κράτους. Πάντως μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί κανένα διοικητικό μέτρο σε βάρος της Αϊβαλιώτισσας δασκάλας.

Τουριστική αξιοποίηση εγκαταλελειμμένου ελληνικού χωριού στη Φώκαια



Στο ενδιάμεσο περίπου της διαδρομής απ’ την Παλιά στη Νέα (Yeni) Φώκαια, κοντά στην παραλία Σάζλιτζα, υπάρχει ένα εγκαταλελειμμένο απ’ τον καιρό των Ελλήνων χωριό, που κίνησε το ενδιαφέρον του επιχειρηματία Sebahattin Karaca να το αξιοποιήσει τουριστικά. Η ευρύτερη περιοχή ;oπου βρίσκεται, ονομάζεται σήμερα Καρτ-ντερέ και όπως δήλωσε ο 50χρονος επιτυχημένος επιχειρηματίας, «μυρίζει ιστορία»! Στα σχέδιά του είναι να αναστηλωθεί το χωριό όπως ήταν πριν το εγκαταλείψουν οι Έλληνες το 1922 και να λειτουργήσει ενιαίο ως πολυτελές ξενοδοχείο. Σήμερα στο χωριό στέκουν όρθια λίγα μόνο σπίτια, το σχολείο και μισογκρεμισμένη η εκκλησία.


Απολιθωμένα στην Ίμβρο

Όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής Γεωλογίας Ünal Akkemik, ανακαλύφθηκαν στην Ίμβρο ηφαιστειογενή πετρώματα που περικλείουν απολιθώματα δένδρων. Απ’ την έρευνα που έγινε στο εργαστήριο, προέκυψε ότι τα κομμάτια (τμήματα κορμών) των απολιθωμένων ξύλων ανήκουν σε δένδρα που δεν υπάρχουν σήμερα, της οικογένειας των δαφνοειδών φυτών και έχουν ηλικία 23 εκατ. ετών!

Η ανακάλυψη θεωρείται σημαντική για τη γεωλογία της περιοχής του βορείου Αιγαίου και αναμένεται η περαιτέρω εργαστηριακή έρευνα, αλλά και οι ανασκαφές, να οδηγήσουν σε ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις.


Σε δίνη η Τουρκική Οικονομία

Παρ’ όλη την προσπάθεια της κυβέρνησης Ερντογάν, που διαθέτει τακτικά πλέον συναλλαγματικά αποθέματα για τη στήριξη του νομίσματος, η κατηφορική τιμή της Λίρας δε λέει να σταματήσει. Η περασμένη βδομάδα έκλεισε σε ισοτιμία προς στο Ευρώ με 2,68 λίρες και στο Δολλάριο, σχεδόν 3,00 λίρες (2,98)! Ο πληθωρισμός τρέχει καθημερινά και οι επιχειρήσεις βρίσκουν ευκαιρία για ανατιμήσεις.

Για παράδειγμα, με αφορμή τη μειωμένη φέτος παραγωγή φυστικιού (Αντέπ φιστίκ ή «Αιγίνης» όπως το λέμε εμείς), οι μπακλαβατζήδες, που είναι σημαντικός κλάδος της αγοράς, προσανατολίζονται στην αύξηση κατά 30% - 50% της τιμής του μπακλαβά. Βεβαίως απ’ την κρίση κάποιες μεγάλες εταιρείες σημειώνουν υπερκέρδη.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο τουρκικός Τύπος, τέτοια είναι η σοκολατοβιομηχανία Ülker, που κατά την αντιπολίτευση αποτελεί εταιρεία του κυβερνώντος ισλαμικού κόμματος. Το τελευταίο διάστημα η Ülker αγόρασε απ’ τον όμιλο «Σαμπαντζί» την αλυσίδα μίνι μάρκετ DIA και τις ανάλογες μικρότερες Şok και Bim, όπου βέβαια δεν πωλούνται οινοπνευματώδη ποτά!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey